Közélet

110 ezer naponta: luxusvillából jár dolgozni a gyerektáborok főnöke

A rászoruló gyerekek üdültetését végző alapítvány főtitkára a Balaton-part egyik legdrágább szállásáról jár be nap mint nap a zánkai irodájába.

A kormány az utóbbi hetekben nagyon rákapcsolt a gyermeküdültetés reklámozására, tévékben, rádiókban és interneten futtatják egyszerre az Erzsébet-táborok reklámjait. A fő üzenet az, hogy az idén 26 ezer gyerek nyaralhat a Balatonnál, olyanok is, akik ezt amúgy nem engedhetnék meg maguknak.

A Balaton legnagyobb nyaralóhelye, az egykori zánkai úttörőtábor a közelmúltban tokkal-vonóval az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (EKGYA) tulajdonába került. A 17 milliárd forint értékű ingatlanegyüttest az állam ingyen adta oda a Szeged-Csanádi Egyházmegye fennhatósága alá tartozó alapítványnak, majd tavasszal egy 15 milliárd forintos csomaggal még megtoldotta az adományt. A táboroztatásra szánt összegre az alapítvány írhatott ki közbeszerzést, amit egyetlen pályázóként saját cége, az Erzsébet Táborok Kft. nyert el.

Hornyák Tibor
Fotó: MTI/Büki László

Az alapítvány főtitkári posztját a 2016-os alapítás óta Hornyák Tibor tölti be, és egyidejűleg ő lett az ügyvezető igazgató az Erzsébet Táborok Kft.-ben is. A több tízmilliárdos vagyon urává vált Hornyák nem Zánkán lakik.

A budapesti illetőségű főtitkár-ügyvezető az egész nyári szezonban a Balaton-part egyik legdrágább szálláshelyéről jár be a tábor területén lévő irodájába. A 24.hu információja szerint egy napi 110 ezer forintért bérelhető házban találtak neki megfelelő szállást.

Forrás: AirBnB

Az akár kilenc ember számára elegendő férőhellyel rendelkező Villa Art Zánka szomszédságában, Monoszlón található. A házat egy luxus szálláshelyeket kínáló internetes oldal több budapesti apartman társaságában kínálja külföldi turisták és üzletemberek számára. Az oldal szerint a négyhálószobás villa több mint 200 négyzetméteres alapterületű, és egy hatalmas étkezőterasz, valamint a kertben egy úszómedence is tartozik hozzá. A falakat kortárs festmények borítják. Az oldal foglalási naptára szerint a házat egész nyárra lekötötték.

Monoszlón a helyiek is megerősítették, hogy a villában nyár eleje óta a zánkai tábor főnöke lakik, szolgálati Skodája rendszeresen ott parkol a ház előtt a falu főutcáján.

Fotó: 24.hu

A 41 éves, közlekedésmérnöki végzettségű Hornyák a Miniszterelnökség munkatársa volt, mielőtt az Erzsébet-táborok irányítója lett.

Korábbi főnökéhez, L. Simon Lászlóhoz hasonlóan ő is Székesfehérvárról indult. Kettejük régi bizalmi viszonyát mutatja, hogy Hornyák neve már az L. Simon nevéhez kötődő első botrányokban is előkerült.

Hornyák 2014-től volt kabinetfőnök az akkoriban egyre magasabb kormányzati posztokat szerző L. Simon mellett. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságáról került a tekintélyes ingatlanvagyonnal rendelkező Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) élére. Ezt követően derült ki, hogy L. Simon szűk ismeretségi körének cégei sorban kapták a különféle meghívásos pályázatokon a megrendeléseket a MANK-tól. A Népszabadság 2015 februárjában 1 milliárdra becsülte a holdudvarnak – a többi között Hornyák közreműködésével – kiosztott pénz nagyságát. A botrány miatt az ellenzék követelte Hornyák eltávolítását, de kirúgás helyett újabb megbízás kapott: követte L. Simont a Miniszterelnökségre, ahol újra kabinetfőnöki posztról rendezte Lázár János parlamenti államtitkárának ügyeit.

A kuratóriumában és felügyelőbizottságában számos fideszes vagy Fidesz-közeli figurát felvonultató EKGYA, annak ellenére, hogy immár egy kisebb településnyi ingatlan került a birtokába, a honlapján nem tesz közzé sem telefonos, sem internetes elérhetőséget. Ezért az Erzsébet-táborok sajtóirodáján keresztül érdeklődtünk arról, honnan fizetik Hornyák Tibor nyári szállását. Levelünkre egyelőre nem érkezett válasz.

Pedig becslésünk szerint a nyári időszakra akár 10 millió forintos bérleti költség is összejöhet, ezért azt is megkérdeztük, mennyi időre és milyen áron vették ki a nagy budapesti szállodák szobaáraival versengő monoszlói házat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik