Belföld

Durvul a harc a nyugdíjasok voksaiért

Az MSZP-Párbeszéd az Országgyűlés összehívását kezdeményezi a 13. havi nyugdíj bevezetéséért.

Orbán Viktor szerdai bejelentései után (újabb rezsicsökkentés, újabb ajándék a nyugdíjasoknak) Karácsony Gergely közölte: rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezik a 13. havi nyugdíj és az igazságos rezsicsökkentés bevezetéséért. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje az LMP-vel közös kezdeményezésről azt mondta, a rendkívüli ülésen kimondatnák a kormánypártokkal, hogy

be kell vezetni az átlagnyugdíj összegével, körülbelül 120 ezer forinttal azonos mértékű 13. havi nyugdíjat.

Visszahoznák a 13. havi nyugdíjat
Az MSZP benyújtotta erről szóló törvényjavaslatát az Országgyűlésnek.

Az ülésen azt a parlamentnek többször is beterjesztett javaslatot is tárgyalnák, amely általános rezsicsökkentést tartalmaz.

Az átlagnál kisebb fogyasztóknál 30 százalékkal csökkenne a gáz, 10-10 százalékkal a távfűtés, az áram ára.  Az elmúlt években a nyugdíjak növekedése messze elmaradt attól, amit a gazdaság teljesítménye lehetővé tett volna. Az energiaárak pedig jóval kisebb mértékben csökkentek, mint amit a világpiaci árak lehetővé tettek volna.

Karácsony Gergely felszólította a kormányt, ne 12 ezer, hanem 70 ezer forintos támogatást adjon a gázszámlák kifizetéséhez, mert a rezsicsökkentésnek hazudott rezsinöveléskor háztartásonként ennyivel rövidítették meg a magyar családokat. 

Szerinte Orbán Viktor szerdán saját „totális alkalmatlanságát” jelentette be, hiszen az elmúlt nyolc évben „gyakorlatilag teljhatalommal” irányította az országot, már nagyon sokat tehetett volna azért, hogy a magyarok kevesebb rezsit fizessenek, több nyugdíjat kapjanak. A kormányfő azt feltételezi, hogy a választók félrevezethetőek a kampány finisében adott „alamizsnákkal”.

A választók dönthetnek, olyan kormányt akarnak, amely nyolc évig semmit nem tesz azért, hogy az emberek életkörülményei javuljanak, majd az utolsó percben adományokkal akarja lekenyerezni őket. Vagy olyat, amely tartós nyugdíjemelést és tartós energiaár-csökkentést garantál minden évben, nem adományként, hanem az emberek jogos követelésére – tette hozzá.

A Fidesz képlete

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke azt mondta a kormány azért vezette be a hatósági árat, hogy nyerészkedjen a szűkölködőkön. A Fidesz matematikai képlete úgy néz ki: előre beszednek 70-80 ezer forintot minden családtól, majd a választások előtt egy hónappal odaadnak 12 ezret és ezzel ötszörös pénzt kaszál a kormány.

Szerinte az, hogy a választások előtt egy hónappal Erzsébet-utalványt osztogat a kormány, nyílt beismerése annak, hogy valamit nagyon elrontottak. Kitért arra is, hogy a tűzifa ára egy év alatt 13 százalékkal, a szén ára 12 százalékkal, míg a palackos gázé 11 százalékkal nőtt.

Arra a kérdésre, a szocialista kormányok miért emelték gáz árát Karácsony Gergely úgy felelt, a korábbi kormányok nem nyerészkedtek a gázáron, a világpiaci ár növekedése miatt volt gázárnövekedés. A 13. havi nyugdíj eltörlését firtató kérdésre Korózs Lajos azt mondta, a pénzügyi válság elsodorta ezt a juttatást, a Fidesz pedig nem adta vissza.

Összesen 280 ezer forintos pluszjuttatást jelentett a nyugdíjasoknak korábban a 13. havi nyugdíj közel nyolc év alatt. A Fidesz háromszor adott 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt, majd maximum 12 ezer forintos nyugdíjprémiumot, ez összesen 42 ezer forint nyolc év alatt.

A 13. havi nyugdíj fedezetét firtató kérdésre Korózs Lajos a kormány Várba költözésének 220-240 milliárd forintos költségét említette, illetve a stadionépítéseket, valamint a kerítésépítést. Arra a kérdésre, mi a baja a kerítéssel, a szocialista politikus azt mondta, nincs semmi baj a kerítéssel, 2070-ig ott állhat, nem bontanák le. (mti)

Korózs: Orbánék átverték a nyugdíjasokat
Szerinte csak propagandafogás volt a több pénzről szóló ígéret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik