Belföld

Üzleti repülőgépeket vetetne a hadsereggel a kormány

Igyekeznek hangsúlyozni, hogy nem kormánygépekről van szó, hanem futár- és felderítő célokra használnák a 16 VIP-utas szállítására alkalmas repülőket.

Két használt Dassault Falcon 7X business jet repülőgép beszerzésére készül a kormányzat, illetve a Honvédelmi Minisztérium a nemzeti légi szállítási képesség helyreállítását célzó program részeként – értesült a Magyar Nemzet.

Ennek a repülőgéptípusnak az alapfeladata viszonylag kis létszámú, legfeljebb 16 VIP-utas interkontinentális távolságra történő szállítása, így akár kormányzati célokra is ideális lehet, de a lap honvédségi forrásai inkább a katonai képességfejlesztést hangsúlyozták, eszerint „futár- és felderítőgépekről” van szó.

A Falcon 7X ugyanannak a típuscsaládnak a tagja, mint az a Falcon 900-as, amely Csányi Sándor OTP-vezér birtokában volt, és számos alkalommal bérelte a kormányzat. Azt írják: a Honvédelmi Minisztérium számára érezhetően fontos, ahogy a nemrég beszerzett Airbus A319-esek esetében is, hogy a beszerzendő gépeket ne kormánygépnek nevezzék, mert azt politikailag nem tartják kívánatosnak.

Ha csak VIP-szállításra kell alkalmasnak lenniük, a két használt Falcon 7X 12-15 milliárd forintból kijön, de ha felderítési feladatokra is alkalmassá akarják tenni a gépeket, a szükséges berendezésekkel akár kétszeresre is nőhetnek a költségek – derül ki a cikkből. (Illusztráció: Europress / AFP / Eric Piermont)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik