Belföld

Dühében ölt meg brutálisan két embert a 15 éves tatabányai fiú

Vádlott, tanúk, szakértők kihallgatása, okiratok ismertetése, és esetlegesen ítélet – ez két nap  forgatókönyve a Tatabányai Törvényszéken, ahol annak a kamaszfiúnak az ügyét tárgyalják, aki halálra vert két hajléktalan férfit tavaly áprilisban Tatabányán.  A brutális támadások idején a mindössze 15 éves fiú ellen a vád

különös kegyetlenséggel, több ember, illetve védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés és kifosztás bűntette.

A törvényszék tájékoztatásából számos részletre fény derül a fiú életkörülményeit és a brutális támadás részleteit illetően is. Eszerint a tini édesanyjával és 5 éves öccsével élt Tatabányán egy 37 négyzetméteres, egyszobás albérletben. Az asszony gyakran dolgozott délutános műszakban, késő este járt haza, ilyenkor a tinédzser dolga volt, testvérét elhozza az óvodából és vigyázzon rá. A fiú 2017 tavaszán átkerült egy speciális nevelési igényű gyermekek részére fenntartott iskolába, ahol a hetedik osztályt végezte. Nem szeretett oda járni, kimaradozott. Időnként alkalmi munkát vállalt mutatványosoknál, ebből fedezte kiadásait,  az édesanyjától ugyanis nem kapott zsebpénzt. 2008-ban már nyilvántartásba került a Gyermekjóléti Központnál az iskolai magatartása és a rossz tanulmányai eredményei miatt,  onnantól folyamatos gondozásban volt.

2016-ban a kamasz bement a gyámhatósághoz és ő maga kérte, hogy vegyék állami gondozásba, mert az édesanyja őt nem szereti, csak az öccsét.

2017 áprilisában felmerült az is, hogy intézetben menjen, ugyancsak a magatartási problémái miatt. Abban a hónapban ölte meg két áldozatát.

Tatabányai kettős gyilkos fiú - addig ütötte a hajléktalan férfit, amíg bírta erővel
Kiderült, a fiú az első gyilkosság után hazament, de anyja kizárta a lakásból, ezért kötött ki ismét az utcán. Második áldozatával ezután találkozott. Meglepődött, hogy ő is meghalt.

A gyilkosság éjszakáján – április 30-án éjfél körül – egy parkon keresztül indult haza. Útközben elsétált egy buszmegálló épülete előtt és észrevette, hogy a várórészben betakarózva alszik egy hajléktalan ismerőse. Alkalmi munka kapcsán ismerte őt, és húsvétkor konfliktusba keveredett vele.  Odament hozzá, felkeltette, hogy beszéljen vele az ominózus incidensről, de a férfi elküldte.

A fiú emiatt dühös lett és ököllel, nagy erővel ütni kezdte áldozatát. A hajléktalan a földre került, de a kamasz ezután sem állt le: ütlegelte, rúgta fején, a nyakán, mellkasán, hasán és meg is taposta. A férfi a helyszínen meghalt, miután számos sérülést okozott neki támadója:  arca deformálódott, az arckoponya kiterjedten, darabosan, szilánkosan törött, törtek a járomcsontok, állcsontok, mindkét oldali sorozat-bordatörést szenvedett, belső szervei közül sérült a lépe, mája, pajzsporca mindkét oldalon eltörött, a tüdő zúzódott. A vád szerint átlagot meghaladó szenvedések után vesztette életét.

A vádlott ezután a lépcsőházukban időzött, majd hajnali 2 óra körül visszament az utcára. Épp átsétált egy füves területen, amikor látta, hogy a presszó kerthelyiségében lévő padok
egyikén is alszik valaki. Odament hozzá, felkeltette, és közölte vele, hogy magánterületen tartózkodik, és menjen el. Az álmából ébredt férfi szitkozódni kezdett,  a kamasz ekkor megfogta, kiráncigálta a padok közül, egészen a presszótól 20 méterre lévő lépcsőig.

Az áldozat emiatt vállon ütötte a tinit, aki „válaszul”  ököllel nagy erővel ütlegelni kezdte a fejét, testét, majd többször combon rúgta. Ettől a földre esett. A tinédzser ököllel tovább ütötte, majd test szerte, nagy erővel megrugdosta.  A férfin számos külsérelmi nyom keletkezett, belső sérüléseket is szenvedett. Bevérzett a sértett testén a gégefő, a fejbiccentő izom, kulcscsont, tüdő. Elrepedt a nyaki verőér, többszörösen törött a pajzsporc, kiterjedten, darabosan törött az orrcsont, a nyelvcsont, gégeporc, a légutakban folyékony vér volt. Ahogy a másik áldozat,  valamennyi sérülését élve szenvedte el, halála átlagot meghaladó szenvedések után következett be.
A vádlott lehúzta a cipőket, a magatehetetlen áldozatról és magával vitte és felvette azokat. Bement a lakásba,  evett, tévét nézett, majd lefeküdt aludni.

(Kiemelt kép: police.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik