Belföld

Idős, beteg nyugdíjas pénzét csalták ki

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 02. 28. 11:42

A csaló családnak kevés volt a családi pótlék és GYES.

A Nógrád megyében élő férfi és élettársa összebarátkozott a szomszédjukkal, akinek a nő pénzért ételt is adott. Tudták, hogy a 64 éves férfi 100 ezer forint feletti nyugdíjat kap és közepes fokú szellemi leépülése miatt nem képes saját pénzügyeit intézni.

A családanya, miután elnyerték a bizalmát, 2015 májusában egy salgótarjáni bankfiókba kísérte a nyugdíjast, akinek a nevére folyószámla szerződést kötöttek. A számlához tartozó bankkártyát a nő vette át, és még aznap a sértett nevében 490 ezer forint személyi kölcsönt igényelt. A pénzt fiának adta, aki vett magának egy kocsit.

A családnak 2015 augusztusában újra pénz kellett, elkísérték egy salgótarjáni műszaki üzletbe a sértettel, áruvásárlási gyorskölcsönnel a nevére televíziót vettek, amit még aznap eladtak. A kölcsönt senki nem fizette. Szeptember végén a nő egy bankban a sértett nevére hitelkártya szerződést köttetett 400 ezer forintra. A hitelkártyán lévő pénzt három nap alatt felélték.

Végül a nő 2015 novemberében újabb, ezúttal 595.000.- Ft összegű személyi kölcsönszerződést köttetett a sértettel. A vádlottak ebből végtörlesztették a májusi kölcsönt, a fennmaradó összegből pedig a folyószámlán felhalmozott tartozást rendezték.

Összesen 1.183.902 forintos kárt okoztak a sértettnek, abból nem térítettek meg semmit. 

A salgótarjáni ügyészség csalás bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett, nagyobb kárt okozó csalással vádolja a három elkövetőt, akik közül a fiú jelenleg más ügy miatt előzetesben van.

A vádlottak ellen börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellett az okozott kár megtérítését indítványozzák.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.