Belföld

Idős, beteg nyugdíjas pénzét csalták ki

A csaló családnak kevés volt a családi pótlék és GYES.

A Nógrád megyében élő férfi és élettársa összebarátkozott a szomszédjukkal, akinek a nő pénzért ételt is adott. Tudták, hogy a 64 éves férfi 100 ezer forint feletti nyugdíjat kap és közepes fokú szellemi leépülése miatt nem képes saját pénzügyeit intézni.

A családanya, miután elnyerték a bizalmát, 2015 májusában egy salgótarjáni bankfiókba kísérte a nyugdíjast, akinek a nevére folyószámla szerződést kötöttek. A számlához tartozó bankkártyát a nő vette át, és még aznap a sértett nevében 490 ezer forint személyi kölcsönt igényelt. A pénzt fiának adta, aki vett magának egy kocsit.

A családnak 2015 augusztusában újra pénz kellett, elkísérték egy salgótarjáni műszaki üzletbe a sértettel, áruvásárlási gyorskölcsönnel a nevére televíziót vettek, amit még aznap eladtak. A kölcsönt senki nem fizette. Szeptember végén a nő egy bankban a sértett nevére hitelkártya szerződést köttetett 400 ezer forintra. A hitelkártyán lévő pénzt három nap alatt felélték.

Végül a nő 2015 novemberében újabb, ezúttal 595.000.- Ft összegű személyi kölcsönszerződést köttetett a sértettel. A vádlottak ebből végtörlesztették a májusi kölcsönt, a fennmaradó összegből pedig a folyószámlán felhalmozott tartozást rendezték.

Összesen 1.183.902 forintos kárt okoztak a sértettnek, abból nem térítettek meg semmit. 

A salgótarjáni ügyészség csalás bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett, nagyobb kárt okozó csalással vádolja a három elkövetőt, akik közül a fiú jelenleg más ügy miatt előzetesben van.

A vádlottak ellen börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellett az okozott kár megtérítését indítványozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik