Belföld
Fotó: 24.hu / Bielik István

Megindokolta a bíróság, miért engedte haza M. Richárdot

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2018. 02. 26. 14:45

Megindokolta a Fővárosi Törvényszék, miért nem helyezte előzetes letartóztatásba M. Richárdot, aki megszegte a házi őrizet szabályait azzal, hogy orvosi vizsgálat után nem ment egyenesen haza, hanem beült egy pláza éttermébe. Azt írják, hogy

a bíróság szerint a gyanúsított elfogadható magatartása az lett volna, hogy amíg az a személy, aki a gyanúsítottat gépkocsival az orvosi kezelésre szállította, s bement a bevásárlóközpontba az ügyeit elintézni, addig a gyanúsítottnak a kocsiban kellett volna maradnia. A bíróság szerint azonban ennek a szabályszegésnek a súlya nem volt olyan mértékű, amely indokolta volna az ügyészi indítvány szerinti előzetes letartóztatás elrendelését. A szabályszegés viszont a rendbírság alkalmazását szükségessé tette.

Az a bizonyos rendbírság egyébként 50 ezer forint.

Az ügyész a szökés és a bűnismétlés veszélye miatt indítványozta, hogy M. Richárd kerüljön rács mögé. Noha a bíróság szerint a kényszerintézkedés alkalmazásának feltételei fennállnak:

  • a gyanúsított többszörösen büntettet előéletű
  • számos alkalommal marasztalták el közlekedési szabálysértés miatt
  • a terhére rótt bűncselekményeit másik büntetőeljárás hatálya alatt követte el

viszont úgy vélik:

elegendő a házi őrizet egyrészt M. Richárd egészségi állapota miatt, másrészt pedig mert ez az enyhébb kényszerintézkedés képes „a bűnismétlés, különösen a közlekedési bűncselekmények kiküszöbölésére, melyet a nyomkövető technikai eszköz viselése tovább biztosít”.
A házi őrizet legfeljebb március 24-ig tart, és amennyiben a gyanúsított nem fizeti meg a rendbírságot, azt elzárásra kell átváltoztatni – tették hozzá.

Ahogy arról beszámoltunk, a kényszerintézkedés elrendeléséről szombat délután döntött a bíró, de nem a Fő utcában, mivel a kabriós rosszul lett még az ülés előtt és bevitték a János kórházba.

(Kiemelt fotó: 24.hu / Bielik István)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.