Belföld

Extrém hidegnél „vörös kód” is jöhet

A következő hideg napokon sem kell senkinek az utcán éjszakáznia.
Lecsap a tél: 50 centi hó és -20 fok lesz
Mint a közönséget kiszolgáló profi bokszoló, az idei tél is az utolsó menetre tartogatta a KO-t.

 

A havazás és a várható lehűlés miatt az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkársága arra hívta fel a figyelmet, hogy senkinek sem kell az utcán töltenie az éjszakákat, van elég hely a hajléktalanellátó rendszerben. Mint írták, február utolsó napjaiban különösen hideg lesz az idő, napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, éjjel több helyen mínusz 10 fok lehet.

Felkészültek a segítségnyújtásra

Az országban összesen 11 100 férőhely várja télen a hajléktalanokat, eddig a kihasználtság országosan 84, a fővárosban 83 százalékos volt. A kormány bővítette a kapacitásokat, országosan a hajléktalanoknak 9600 férőhely áll rendelkezésre, a krízisidőszakban a férőhelyek számát 1500-zal növelik. A krízisidőszak többletköltségeire 360 millió forintot biztosítanak, 50 milliót pedig az extrém hideg miatt esetleg megnövekedő költségekre különítettek el.

Jöhet még vörös kód is

Extrém hideg esetén az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kiadja a „vörös kódot”. Ilyenkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk néhány éjszakára azoknak a hajléktalanoknak, akik nem tudnak más módon segítséget kapni. Novemberben már tesztelték a „vörös kód” bevezetését, amely beváltotta a hozzáfűzött reményeket.

Vörös kóddal készülnek az extrém hidegre
Felkészültek a november 1-jével kezdődő krízisidőszakra.

Hiába, 149-en megfagytak

A kormány a szociális tüzelőanyag program keretét 3 milliárd forintról 4 milliárdra növelte, 2255 kistelepülésen ingyenes tüzelőanyagot (tűzifát, szenet) osztottak ki a rászorulóknak. Ezer faluban működik falugondnoki és ötszáz tanyasi területen tanyagondnoki szolgálat, amelyeknek a téli időszakban szintén nagy szerepe van főleg az egyedül élő idősek gondozásában, a kihűlések megelőzésében.

Ennek ellenére már sokan haltak meg idén is a nagy hideg miatt.

149-en fagytak meg idén télen
Az áldozatok 53 százaléka a szabad ég alatt, illetve kórházba szállítása közben vagy beérkezése után halt meg.

Kiemelt fotó: MTI / Balázs Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik