Belföld

Lecsap a tél: 50 centi hó és -20 fok lesz

Mint a közönséget kiszolgáló profi bokszoló, az idei tél is az utolsó menetre tartogatta a KO-t: a héten lesz, ahol el sem áll a havazás, hétvégére pedig -15 és -20 fokig hűlhet a hőmérséklet.

Az ember lelke már a tavaszra készül, naptár szerint másfél hét van hátra a télből. De az időjárás másképp számol, a hideg évszak nagy rohamra készül, seregei északkeleten gyülekeznek. Ahogy Molnár László meteorológus szavaira alapozva már a múlt héten megírtuk: február vége tartogathat még meglepetéseket.

És valóban: a következő napok hírei az időjárásról fognak szólni, amiről a 30-50 centis hó és a szibériai hideg gondoskodik majd.

Sokáig elhúzódhat az idei tél
Jön a hó, szerdán országos havazás várható, de kérdés: vajon ez a tél utolsó lehelete? Nem valószínű, február vége tartogathat még meglepetéseket.

Lerántja a hideget

Érdemes viszont a mögöttünk hagyott hétvégével kezdeni. Szombaton egy tipikus nyugati melegfront érte el hazánkat jókora mennyiségű csapadékkal. Februárban az éjjeli fagyok után napközben már jellemzően pozitív tartományban van a hőmérséklet, ebből adódik, hogy ha egy ilyen front éjjel érkezik akkor havat, ha nappal, akkor esőt hoz. A legjobb bizonyíték rá a gyors vasárnapi olvadás.

A hétfői enyhe, napos idő is e nyugati melegfront hatása, a változás ma este várható:

Egy mediterrán ciklon éri el térségünket, ami nagyon egyszerűen, de annál érthetőbben megfogalmazva: először feltolja a meleget a Földközi-tenger felől, majd lerántja a hideget Oroszország nyugati térségeiből

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus.

Markáns képződményről van szó, a középpontja Korzika felett található, hatását pedig fél Európa megérzi: a Dinári-hegységben, az Appenninekben és az Alpok déli oldalán 1,5-2 méternyi friss hó várható, míg Montenegró és Görögország térségében jelentős esőzések lesznek.

Sok hó, majd brutális hideg

Magyarország sem marad ki. Az ország nyugati és északi tájain jelentős havazásra van kilátás, általában 10-15 centiméter valószínű, de az Alpokalja, Somogy, Vas, Zala megye, a Mecsek, a Bakony akár 35-50 centi havat kaphat péntek estig. A Tiszántúl egyes részei viszont hó mentesek maradhatnak.

A lehulló hó síkvidéki területen, a fagypont körüli hőmérséklet miatt olvadni, roskadni, tömörödni fog, így az 50 centimétert meghaladó hóvastagság valószínűleg a magasabban fekvő tájakon lesz csak jellemző.

Egyes területeken csütörtök estig szinte szünet nélkül esik majd, és az egyre inkább megmaradó hó fedte tájakon a hőmérséklet is csökkenni kezd, de országos átlagban tartja a februári átlagot: az éjjeli, kora hajnali -2 és -7 fok napközben 0 fok köré melegszik.

Csütörtök estig, mert akkor újabb komoly változás jön: a ciklon dél-délnyugat felé visszahúzódik, helyére pedig északkelet felől szibériai eredetű, hideg levegő áramlik fölénk.

A hideg levegő esetünkben brutálisan hideget jelent, a hó alatt fekvő vidékeken -15 vagy akár -20 fokot is mérhetünk, de a havazástól megkímélt tájakon is -5, -12 fok lesz jellemző

– mondja a meteorológus.

Gigászok harca

Időjárás tekintetében gigászok harca zajlik felettünk, néhány napja érdekes cikk jelent meg erről a Kiderül.hu-n. A lényege, hogy a szárazföldi eredetű kontinentális hideg, valamint az Atlanti-óceán felett található enyhe légtömeg hőmérséklet különbsége télen és tavasz elején a legnagyobb.

Míg az orosz tajga vidékén -30, -40 fokra hűl át az alsó légréteg, addig az óceán felett 10-12 fokos a levegő hőmérséklete, a csaknem 50 fokos hőmérséklet különbség pedig nagyon intenzív időjárási képződmények kialakulására sarkallja a légkört.

Nyárra a kontinens belseje jelentősen felmelegszik, 25-30 fokosra, míg az Atlanti-óceán 15-18 fokosnál nem szokott melegebb lenni az európai partoknál. Látható, hogy a télen 50 fokos különbség mindössze 10-15 fokosra csökken a nyári időszakra (tavasszal és ősszel pedig rövid ideig kiegyenlítődés figyelhető meg), ezért nyáron nem találkozhatunk ilyen markáns megjelenésű ciklonokkal, anticiklonokkal.

VÁRHATÓ IDŐJÁRÁS A KÖVETKEZŐ 8 NAPRA

(Kiemelt kép: MTI/Komka Péter)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik