Belföld

Nagy hideggel jön majd vörös kód

Az új eljárási rendet november elsejétől, a krízisidőszak elejétől kötelező követni.

A Világgazdasággal az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tudatta, egy törvénymódosítás szerint extrém időjárás esetén, a szociális és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter úgynevezett vörös kód figyelmeztetést rendel el. Ilyenkor a meteorológiai szolgálat kettes fokú (narancssárga) riasztást ad ki (a napi átlaghőmérséklet mínusz 10 Celsius-foknál alacsonyabb, 27 Celsius-foknál tartósan magasabb).

Az új eljárási rend most télen lép először életbe. Rendkívüli hidegben a nem hajléktalanokat segítő bentlakásos intézményeket is meg kell nyitni a hajléktalanok előtt, ha a diszpécserszolgálat jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer már nem tud segíteni a rászorulókon. közölte az Emmi.

Az új eljárási rendet november elsejétől, a krízisidőszak elejétől kötelező követni.

Augusztusi adatok szerint a hajléktalanok átmeneti ellátására az országban összesen 5549 férőhely alkalmas, abból 3149 Budapesten van. 707-en voltak várólistán, a legtöbben fővárosi hajléktalanszállóra próbáltak bekerülni.

A kormány évente kilencmilliárd forintot költ hajléktalanellátásra, tavaly a krízisidőszakban további 400 milliót fordított erre. Idén csaknem 360 millió forint keretösszegű pályázatot hirdettek a krízisidőszak többletterheinek finanszírozására, a diszpécserszolgálatok megerősítésére. 50 milliót biztosítanak biztonsági tartalékként a segítő szervezeteknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik