Belföld
foldgaz(960x640)(1).jpg (földgáz, e.on, )

MSZP: 70 ezer forintos rezsinövelés volt a Fidesz rezsicsökkentése

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 02. 14. 09:51

A Fidesz 2013 és 2017 között a magyar háztartásokat átlagosan 70 ezer forinttal károsította meg az indokolatlanul magasan tartott gázáron keresztül.

Az MSZP számításai szerint az Orbán-kormány már akkor is nyerészkedett a földgázzal, amikor 2013-ban bevezette az úgynevezett rezsicsökkentést.

A párt hosszú pereskedés után megszerezte a magyarországi piac közüzemi nagykereskedő cége, a Magyar Földgázkereskedő Zrt. beszerzési adatait.

Az állami cég egészen a Kúriáig elment, hogy megakadályozza az orosz gázimport részleteinek nyilvánosságra kerülését, végül azonban a bíróság által kiadatott dokumentumokból kiderült, hogy már 2013-2014-ben több mint 29 milliárd forinttal többet fizetett a lakosság, mint amennyit a beszerzési ár indokolt volna.

Ez azt jelenti, hogy már akkor sem voltak igazak azok a gázszámlákon kötelezően feltüntetett értesítések, amelyek azt hirdették, hogy mennyi pénzt spórolt a fogyasztóknak az állam a rezsicsökkentés bevezetése óta. Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan szerint

csak ebben a két évben, 2013-2014-ben 11 300 forintot bukott minden háztartás.

A túlfizetést azért nem érzékelték a fogyasztók, mert a fideszes rezsicsökkentés matekja a 2011-es, valóban kiugróan magas beszerzési gázárat veszi alapul, és minden gázszámlákon lévő narancssárga értesítőben úgy számolnak, mintha azóta folyamatosan az akkori árakon kellene fizetni a gázdíjat.

Pedig 2015-ben tartósan lezuhantak a földgázárak a világpiacon, a magyar hatósági ár viszont azóta is változatlan maradt. Ebben a helyzetben a lakosság rosszul járt, még nagyobb lett a túlfizetés, az állami földgázkereskedő cég viszont emiatt szuper évet zárt. 2016-ban 50 milliárd forint haszna keletkezett a túlfizetésekből.

Ha a kormány a tényleges beszerzési árakhoz alakította volna a lakossági gázárat, 2016-ban átlagosan 16,8 százalékkal kellett volna kevesebbet fizetni mindenkinek.

Nem meglepő, hogy ebben a helyzetben idegesen reagált Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke is arra a hírre, hogy az E.ON energiaszolgáltató olcsóbban fogja adni a gázt, mint az állami gázszolgáltató. Németh Szilárd azzal támadta az olcsóbb gázt kínáló céget, hogy ezzel a lépésével beleavatkozik az áprilisi országgyűlési választásba. Az E.ON a Világgazdaságnak azt mondta, hogy azért tudja olcsóbban adni a gázt, mert mint versenypiaci kereskedő nem hatóságilag szabályozott forrásból és árakon, hanem a szabadpiacon vásárol.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 22.
Egy férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig

Kommentek

HAMBURG, GERMANY - JULY 7:   (RUSSIA OUT)  German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin (L) arrive to the plenary session at the G20 Summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.