Belföld

MSZP: 70 ezer forintos rezsinövelés volt a Fidesz rezsicsökkentése

foldgaz(960x640)(1).jpg (földgáz, e.on, )
foldgaz(960x640)(1).jpg (földgáz, e.on, )

A Fidesz 2013 és 2017 között a magyar háztartásokat átlagosan 70 ezer forinttal károsította meg az indokolatlanul magasan tartott gázáron keresztül.

Az MSZP számításai szerint az Orbán-kormány már akkor is nyerészkedett a földgázzal, amikor 2013-ban bevezette az úgynevezett rezsicsökkentést.

A párt hosszú pereskedés után megszerezte a magyarországi piac közüzemi nagykereskedő cége, a Magyar Földgázkereskedő Zrt. beszerzési adatait.

Az állami cég egészen a Kúriáig elment, hogy megakadályozza az orosz gázimport részleteinek nyilvánosságra kerülését, végül azonban a bíróság által kiadatott dokumentumokból kiderült, hogy már 2013-2014-ben több mint 29 milliárd forinttal többet fizetett a lakosság, mint amennyit a beszerzési ár indokolt volna.

Ez azt jelenti, hogy már akkor sem voltak igazak azok a gázszámlákon kötelezően feltüntetett értesítések, amelyek azt hirdették, hogy mennyi pénzt spórolt a fogyasztóknak az állam a rezsicsökkentés bevezetése óta. Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan szerint

csak ebben a két évben, 2013-2014-ben 11 300 forintot bukott minden háztartás.

A túlfizetést azért nem érzékelték a fogyasztók, mert a fideszes rezsicsökkentés matekja a 2011-es, valóban kiugróan magas beszerzési gázárat veszi alapul, és minden gázszámlákon lévő narancssárga értesítőben úgy számolnak, mintha azóta folyamatosan az akkori árakon kellene fizetni a gázdíjat.

Pedig 2015-ben tartósan lezuhantak a földgázárak a világpiacon, a magyar hatósági ár viszont azóta is változatlan maradt. Ebben a helyzetben a lakosság rosszul járt, még nagyobb lett a túlfizetés, az állami földgázkereskedő cég viszont emiatt szuper évet zárt. 2016-ban 50 milliárd forint haszna keletkezett a túlfizetésekből.

Ha a kormány a tényleges beszerzési árakhoz alakította volna a lakossági gázárat, 2016-ban átlagosan 16,8 százalékkal kellett volna kevesebbet fizetni mindenkinek.

Nem meglepő, hogy ebben a helyzetben idegesen reagált Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke is arra a hírre, hogy az E.ON energiaszolgáltató olcsóbban fogja adni a gázt, mint az állami gázszolgáltató. Németh Szilárd azzal támadta az olcsóbb gázt kínáló céget, hogy ezzel a lépésével beleavatkozik az áprilisi országgyűlési választásba. Az E.ON a Világgazdaságnak azt mondta, hogy azért tudja olcsóbban adni a gázt, mert mint versenypiaci kereskedő nem hatóságilag szabályozott forrásból és árakon, hanem a szabadpiacon vásárol.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik