Belföld
Accompanied by a police official (L) and an interpretor (R), Azerbaijani army officier Lieutenant Ramil Safarov(C) looks at his watch as the verdict is read 13 April 2006, a convicting him to life imprisonment for hacking to death an Armenian lieutenant while attending a NATO-sponsored training course in Budapest. Judge Andras Vaskuti of the Budapest district court ruled that Ramil Safarov, now 29 and an Azerbaijani army lieutenant, killed Armenian Lieutenant Gurgen Markarian, 26, in "premeditated, malicious and an unusually cruel" way by nearly decapitating him with axe while he slept. Safarov will be eligible for parole in 30 years, according to the ruling.     AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Az ügyészség nem akar nyomozni az azeri pénzmosoda miatt

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 12. 28. 15:31

Mert nem olvasnak újságot.
Korábban a témában:

Elutasította az ügyészség azt a feljelentést, amit az Átlátszó tett a Magyarországra érkező gyanús azeri dollármilliók miatt. Az OCCRP nemzetközi újságíró szervezet banki bizonyítékokkal alátámasztva közölte: Azerbajdzsán egy nemzetközi feketekassza segítségével fizetett le európai politikusokat. A pénzből Budapestre is jutott, épp akkor, amikor a magyar kormány kiadta a baltás gyilkost, akit hazatérése után előléptettek és hősként ünnepeltek.

Az Átlátszó hivatali vesztegetés, pénzmosás és pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztásának gyanújával fordult az ügyészséghez. A vesztegetés gyanúját szerintük az időzítés alapozza meg, a pénzmosás gyanúját pedig az, hogy több jel is utal arra, hogy a pénz részben illegális forrásból, illetve kifejezetten bűncselekményből származhatott.

Az ügyészség arra hivatkozott, hogy az ügyben korábban már érkezett egy másik feljelentés, amit elutasítottak. Ezt minden bizonnyal a Jobbik tette. A vádhatóság egyebek mellett azzal indokolta az elutasítást, hogy szerintük a sajtóban megjelent cikkeken kívül „nem merült fel adat arra vonatkozóan, hogy a pénzösszegek bűncselekményből származtak”.

Az oknyomozó portál azt is felidézi, hogy az ATV-ben megkérdezték a Legfőbb Ügyészség Kiemelt Korrupciós és Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának vezetőjét arról, hogy miért gondolja az ügyészség, hogy semmi dolga nincs az azeri pénzmosoda ügyében. Szoboszlai-Szász Richárd erre azt válaszolta: „nem olvasok újságot”.

Csakhogy a nemzetközi pénzmosoda működését 13 ezer oldalnyi banki dokumentum igazolja, amiből kitűnik, hogy a piszkos pénzből Magyarországra is érkezett 2,3 milliárd forint. Az ügyészség a külföldi hatóságokat nem kereste az ügyben – állítja az Átlátszó, amely Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, hogy bírálja felül a feljelentést elutasító döntést. (Fotó: Europress / AFP / Attila Kisbenedek)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.