Belföld

Az ügyészség nem akar nyomozni az azeri pénzmosoda miatt

Mert nem olvasnak újságot.

Elutasította az ügyészség azt a feljelentést, amit az Átlátszó tett a Magyarországra érkező gyanús azeri dollármilliók miatt. Az OCCRP nemzetközi újságíró szervezet banki bizonyítékokkal alátámasztva közölte: Azerbajdzsán egy nemzetközi feketekassza segítségével fizetett le európai politikusokat. A pénzből Budapestre is jutott, épp akkor, amikor a magyar kormány kiadta a baltás gyilkost, akit hazatérése után előléptettek és hősként ünnepeltek.

Az Átlátszó hivatali vesztegetés, pénzmosás és pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztásának gyanújával fordult az ügyészséghez. A vesztegetés gyanúját szerintük az időzítés alapozza meg, a pénzmosás gyanúját pedig az, hogy több jel is utal arra, hogy a pénz részben illegális forrásból, illetve kifejezetten bűncselekményből származhatott.

Az ügyészség arra hivatkozott, hogy az ügyben korábban már érkezett egy másik feljelentés, amit elutasítottak. Ezt minden bizonnyal a Jobbik tette. A vádhatóság egyebek mellett azzal indokolta az elutasítást, hogy szerintük a sajtóban megjelent cikkeken kívül „nem merült fel adat arra vonatkozóan, hogy a pénzösszegek bűncselekményből származtak”.

Az oknyomozó portál azt is felidézi, hogy az ATV-ben megkérdezték a Legfőbb Ügyészség Kiemelt Korrupciós és Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának vezetőjét arról, hogy miért gondolja az ügyészség, hogy semmi dolga nincs az azeri pénzmosoda ügyében. Szoboszlai-Szász Richárd erre azt válaszolta: „nem olvasok újságot”.

Csakhogy a nemzetközi pénzmosoda működését 13 ezer oldalnyi banki dokumentum igazolja, amiből kitűnik, hogy a piszkos pénzből Magyarországra is érkezett 2,3 milliárd forint. Az ügyészség a külföldi hatóságokat nem kereste az ügyben – állítja az Átlátszó, amely Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, hogy bírálja felül a feljelentést elutasító döntést. (Fotó: Europress / AFP / Attila Kisbenedek)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik