Belföld

Ezek a pártok nem fogják elpáholni a Fideszt

Január végi felmérését közölte az IDEA Intézet, ebben még nem mutatkozhat meg az Elios-botrány.

Nem sokat változott a pártok támogatottsága az ATV megbízásából, az IDEA Intézet által készített közvélemény-kutatás alapján (ami klasszikus kérdőíves adatfelvételt és közösségi médiás elemzést ötvözött). A pártok imádata a hibahatáron belül mozog,

A Fidesz-KDNP-t a teljes lakosság 33 százaléka, a biztos szavazó pártválasztók 40 százaléka támogatja (ez utóbbi 2 százalékos növekedést jelez).

A második helyen a Jobbik áll, amit a lakosság 14, a biztos szavazók 17 százaléka kedvel. Őket a DK követi 8, illetve 12 százalékkal, megelőzve a 8, illetve 10 százalékos MSZP-t. Utóbbi szám azért nagyon fontos, mert a Párbeszéddel való összebútorozás miatt a szocialistáknak nem 5, hanem 10 százalékos küszöböt kell elérni a parlamentbe jutáshoz.

Az LMP nem sokat változott, 5, illetve 6 százalékon áll, ők még bejutnának az Országgyűlésbe, ellenben a 2, illetve 3 százalékos Együtt nem. A Momentum közben szépen zsugorodik, már csak 1, illetve 2 százalékon vannak Fekete-Győrék, míg a többi pártra 10, illetve 9 százalék szavazna. 18 százalék nem tudja vagy nem válaszolt.

Átszavazás vagy átsavazás?

Az IDEA megnézte az átszavazási hajlandóságot, ami a sűrűn emlegetett esetleges egyéni visszalépések miatt elég fontos. A baloldali választók 45 százaléka támogatná jelöltje visszalépését a Jobbik javára, ha az esélyesebb a fideszes jelölt ellen, míg 40 százalék ellenezné ezt. 34 százalékuk még szavazni is hajlandó lenne a Jobbikra, 50 százalék nem.

A jobbikos szavazók kevésbé nyitottak a baloldalra: jelöltjük visszalépését egy balos jelölt javára csak 32 százalék támogatná, míg 58 százalék ellene van. Adott esetben pedig csak 30 százalékuk szavazna baloldali indulóra, 54 százalék sose.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Soós Lajos)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik