Belföld

Áder kapott egy vádiratnak beillő levelet Polt ellen

Jávor Benedek az államfőhöz fordult, hogy méltatlansága miatt mentesse fel Polt Pétert.

Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője közösségi oldalán jelentette be, hogy Polt Péter méltatlanná vált posztjára, amiért  elmulasztotta a Tiborcz-ügy érdemi kivizsgálását, ezért Áder Jánoshoz fordul, hogy az államfő javasolja az Országgyűlésnek a főügyész felmentését.

Megszületett a nyílt levél, amely szerint az OLAF-jelentés egyértelműen azt bizonyítja, hogy Polt Péter nem tesz eleget kötelességének, méltatlanná vált feladatára.  

Dr. Áder János
Köztársasági Elnök úr
részére

Budapest

Tisztelt Elnök Úr!

A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészével, dr. Polt Péterrel kapcsolatosan számos alkalommal merült fel a gyanú, hogy olyan ügyekben, amelyekben a miniszterelnökhöz, illetve a kormányhoz közel álló személyekkel, gazdasági társaságokkal kapcsolatosan kellene eljárnia, nem jár el pártatlanul: nem indít eljárást, nem emel vádat, akadályozva ezzel az igazságszolgáltatást.

Az ELIOS Innovatív Zrt. ügy vizsgálatának, valamint a miniszterelnök veje, Tiborcz István elleni nyomozásnak az akadályozása azonban egyértelműen bizonyítják, hogy a legfőbb ügyész neki felróható okból nem tesz eleget megbízatásából eredő feladatainak. Az ügyészség a 2014-ben indult nyomozást 2016-ban vádemelés nélkül lezárta, miközben az azóta befejezett OLAF nyomozás dokumentumai egyértelműen arra utalnak, hogy komoly bűncselekmények történtek uniós pénzek elköltése során, mégpedig szervezett jelleggel. A nyomozóhatóság minimális alaposságú vizsgálata esetén az OLAF által összegyűjtött bizonyítékok legalább egy részének az ügyészség birtokába kellett volna jutnia, és ezek a bizonyítékok pedig egyértelműen további lépéseket és vádemelést indokoltak volna. Az ügyészség ennek ellenére nem tett semmit az ügyben.

Tekintettel arra, hogy az ügyészség szervezetét és annak működését a legfőbb ügyész egyszemélyben irányítja, ezért a nyomozás hátráltatásáért a felelősség kizárólag őt terheli. Ezzel Polt Péter hivatalára méltatlanná vált.

Éppen ezért kérem Elnök Urat, hogy a legfőbb ügyész, az ügyészek és más ügyészségi alkalmazottak jogállásáról és az ügyészi életpályáról szóló 2011. évi CLXIV. Törvény 23. § (7) cikke alapján haladéktalanul kezdeményezze az Országgyűlésnél, hogy fosszák meg Polt Pétert legfőbb ügyészi hivatalától.

Strasbourg, 2018. február 9.

Tisztelettel:

 

Jávor Benedek

európai parlamenti képviselő

Az OLAF-jelentés rögzíti, hogy Tiborczék összejátszhattak a szekszárdi városvezetéssel a közvilágítási tender elnyerése érdekében, ezért Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje feljelentést tesz, szerinte a rendőrség tisztára akarta mosni Orbán Viktor vejét 2016-os vizsgálatakor.

Így csalt Orbán vejének cége – megszereztük az OLAF jelentését
A szervezett bűnözés feltételeinek is megfelelhet az a szisztéma, amit az unió csalás elleni hivatala feltárt az Elios-ügyben.
„Az ELIOS mindig szabályosan járt el” - reagált Tiborcz István volt cége az OLAF jelentésre
Az Elios szerint a „felfokozott érdeklődés politikai indíttatású” és „bizonyos érdekkörök politikai ambícióit hivatottak elősegíteni.”
Amit a magyar rendőrök nem találtak Orbán vejénél, előásta az OLAF
A Tiborcz-cég Elios egyik vezetőjén keresztül előre egyeztetett Szekszárd fideszes irányítóival a közvilágítási pályázatról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik