Belföld
Budapest, 2017. november 20.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Budapest II. és III. kerületének fideszes országgyûlési képviselõje beszédet mond a nemzeti konzultációról tartott lakossági fórumon a budapesti III. kerületi Rozmaring rendezvénysátorban 2017. november 20-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Előtörlesztjük a paksi hitelt

24.hu
24.hu

2018. 02. 06. 06:25

Korábban a témában:

Magyarország előtörleszti a Paks II. beruházás finanszírozására eddig lehívott 78,2 millió eurót –mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak, aki szerint az orosz féllel megkötött hitelszerződés fenntartása ugyanakkor hosszú távon szükségszerű, hiszen biztonsági védőhálót nyújt a projekthez.

A miniszter elmondta, a kormány döntése alapján él Magyarország az Oroszországgal kötött államközi hitelszerződésben rögzített jogával, így előtörleszti a 78,2 millió eurót (24,2 milliárd forint). Hangsúlyozta, a kamatmegtakarítással járó tranzakciót a magyar gazdaság jó teljesítménye és a kedvező nemzetközi pénzpiaci helyzet alapozta meg.

Paks, 2016. október 13.
Átrakógép Pakson, a Radioaktív Hulladékokat Kezelõ Kft. Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában 2016. október 13-án. A tároló öt moduljában több mint nyolcezer, a paksi atomerõmûben elhasznált fûtõelemet helyeztek el, a most megépült hatodik modul az atomerõmû szomszédságában, de a szükséges engedélyezés még hátravan.
MTI Fotó: Sóki Tamás
A túlnyomó többség ellenzi Paks II-t
A „veszélyes” szót említették Paks II ellen szóló legfontosabb ellenérvként.

Varga Mihály emlékeztetett, hogy a 2014-ben kötött magyar-orosz államközi hitelszerződés alapján a paksi beruházás megvalósítása időszakában a kamat 3,95 százalék, így az előtörlesztéssel számottevő kamatmegtakarítás érhető el.

A miniszter elmondta, a hitelszerződés szerint a magyar félnek jogában áll bármely felvett összeg előtörlesztése névértéken és további díjak nélkül. Tájékoztatása szerint hétfőn levélben értesítette Anton Sziluanov orosz pénzügyminisztert a magyar szándékról, a szerződés értelmében a tranzakció 90 nap elteltével valósulhat meg.

(MTI, kiemelt kép: MTI Fotó/Máthé Zoltán)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.