Belföld
Budapest, 2017. november 20.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Budapest II. és III. kerületének fideszes országgyûlési képviselõje beszédet mond a nemzeti konzultációról tartott lakossági fórumon a budapesti III. kerületi Rozmaring rendezvénysátorban 2017. november 20-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Előtörlesztjük a paksi hitelt

24.hu
24.hu

2018. 02. 06. 06:25

Korábban a témában:

Magyarország előtörleszti a Paks II. beruházás finanszírozására eddig lehívott 78,2 millió eurót –mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak, aki szerint az orosz féllel megkötött hitelszerződés fenntartása ugyanakkor hosszú távon szükségszerű, hiszen biztonsági védőhálót nyújt a projekthez.

A miniszter elmondta, a kormány döntése alapján él Magyarország az Oroszországgal kötött államközi hitelszerződésben rögzített jogával, így előtörleszti a 78,2 millió eurót (24,2 milliárd forint). Hangsúlyozta, a kamatmegtakarítással járó tranzakciót a magyar gazdaság jó teljesítménye és a kedvező nemzetközi pénzpiaci helyzet alapozta meg.

Paks, 2016. október 13.
Átrakógép Pakson, a Radioaktív Hulladékokat Kezelõ Kft. Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában 2016. október 13-án. A tároló öt moduljában több mint nyolcezer, a paksi atomerõmûben elhasznált fûtõelemet helyeztek el, a most megépült hatodik modul az atomerõmû szomszédságában, de a szükséges engedélyezés még hátravan.
MTI Fotó: Sóki Tamás
A túlnyomó többség ellenzi Paks II-t
A „veszélyes” szót említették Paks II ellen szóló legfontosabb ellenérvként.

Varga Mihály emlékeztetett, hogy a 2014-ben kötött magyar-orosz államközi hitelszerződés alapján a paksi beruházás megvalósítása időszakában a kamat 3,95 százalék, így az előtörlesztéssel számottevő kamatmegtakarítás érhető el.

A miniszter elmondta, a hitelszerződés szerint a magyar félnek jogában áll bármely felvett összeg előtörlesztése névértéken és további díjak nélkül. Tájékoztatása szerint hétfőn levélben értesítette Anton Sziluanov orosz pénzügyminisztert a magyar szándékról, a szerződés értelmében a tranzakció 90 nap elteltével valósulhat meg.

(MTI, kiemelt kép: MTI Fotó/Máthé Zoltán)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.