Belföld

Az NFM szerint rémhíreket terjesztenek a paksi erőműről

Rémhírterjesztés zajlik „Paks süllyedése” körül – írta hétfői közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A Népszava aznap számolt be arról, hogy süllyed a paksi atomerőmű és az épületsüllyedést mérő eljárások pontosítására szólította fel az erőművet az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). Mindez a negyedik reaktorblokk élettartam-hosszabbítási engedélyének indoklásából derült ki.

Süllyed a paksi erőmű, de bővíteni akarják
Nem elégedett az atomenergia hivatal azzal, ahogy az atomerőműben a süllyedést mérik.

Probléma még, hogy egyes külső szerkezeti elemek kihasználtsága 2025-re meghaladhatja a 105 százalékot. Arra sincsenek tervek, ha a negyedik blokk reaktortartályának síkja másfél milliméterrel jobban megdőlne. Pontos adat nincs arról, mekkora a reaktortartály dőlése, csak annyit tudni, hogy 1,4 milliméterrel kevesebbel tér el az előrejelzésektől. Újabb intézkedés csak 1,5 milliméter felett kell. A vizsgálat szerint amúgy a túlzottan kihasznált szerkezeti elemek a központi zónán kívül esnek. Az erőmű működését mindez nem veszélyezteti, de azért az öregedéskezelési program módosítását kérték.

A minisztérium szerint a negyedik blokk mozgása ismert és ellenőrzött folyamat, a biztonságos működést a legkisebb mértékben sem veszélyezteti, felgyorsulásával az atomerőmű bővítése miatt sem kell számolni. Az építmények súlya a talaj összenyomódását okozza, süllyedésük tehát nem szokatlan jelenség, annak mértéke az idővel arányosan csökken.

Hozzátették: a paksi atomerőmű negyedik blokkjának mozgását 130 mérőponton ellenőrzik. Az OAH 2017. december 19-én kelt határozatában adott engedélyt a blokk további 20 éves üzemeltetésére és a szakhatóság megállapította, hogy a biztonságos üzemeltethetőséget korlátozó tényező nem áll fenn.

A prognosztizált süllyedésnek nincs olyan hatása, amely veszélyeztetné a blokk nukleáris biztonságát.

Megfelelő műszaki megoldás alkalmazása mellett az új blokkok létesítése során sem kell számolni a negyedik blokk süllyedésének gyorsulásával – áll a közleményben.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik