Belföld

Lesz csoportos leépítés a Tescónál, de senkit nem bocsátanak el

Nagy leépítés lesz a Tescónál, csoportos, írta a Magyar Idők. A hírt a cikkben emlegetett dokumentumok ellenére azért fogadtuk kétséggel, mert tavaly a szakszervezetek és az áruházlánc többek között létszámemelésről egyezett meg a sztrájkok után.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnökét, Karsai Zoltánt kérdeztük arról, mi történik, tényleg megszűnnek-e pozíciók, és elküldenek-e dolgozókat.

Megállapodott a béremelésről a Tesco
Szeptembertől - visszamenőleg - emelik a havi bérminimumot bruttó 179 ezer forintra.

Karsai Zoltán azt mondta a 24.hu-nak, valóban egyeztetnek átszervezésekről a Tescónál, de ez nem újdonság, és éppenséggel pont a dolgozók helyzetét javító, pozitív változások előkészítése zajlik. Sőt, olyan átalakítás is folyamatban van, amelyet a szakszervezet kért a bértárgyalások alatt. Azt kezdeményezték például, hogy a vevőszolgálaton dolgozókat sorolják át magasabb besorolási bér alá, mert nagyobb a felelősségi körük, mint egy átlagos dolgozóé. Ez azzal jár együtt, hogy a régi munkakör megszűnik, helyette új jön létre. A régi munkakör tömeges megszűnése pedig valóban csoportos leépítésnek számít hivatalosan, így be kell jelenteni azt. De az embereket nem küldik el, csak átsorolják, és az érintettek 20 ezer forintos emelést kapnak.

Furcsa nekem, ha ezt negatívumként tálalják

– jegyezte meg Karsai Zoltán.

Ugyanez a helyzet azokkal a megszűnő pozíciókkal kapcsolatban is, amelyeket a lap említ – ez valóban több mint ezer embert érint. De Karsai szerint nem azt jelenti, hogy őket elküldenék, hanem csak azt, hogy átszervezik a munkájukat, és több bért kapnak. A cég titoktartást kért a szakszervezettől, eddig azért nem beszéltek arról, mit terveznek a lánccal közösen – árulta el. Karsai azt is hozzátette, hogy az átszervezés után nem nő meg a dolgozók felelősségi köre, ezt tévesen állítja a cikk. És az átszervezés nem is függhet össze az anyavállalatnál múlt héten bejelentett költségcsökkentő átalakításokkal, hiszen már jó ideje egyeztetett terveiről az áruházlánc a szakszervezetekkel, illetve szeptember óta már közösen tesztelték is az új felállást egy vidéki áruházban.

Sztrájkol a Fogarasi úti Tesco áruház dolgozóinak egy része a Zuglói hipermarket személyzeti bejáratnál 2017. szeptember 8-án
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Igen, valóban megszűnik a cikkben is említett három munkakör, az árellenőré, a készletesé és a planogramkészítőé, emiatt a Tescónak tényleg le kell jelentenie, hogy mintegy 1400 főt érint a csoportos létszámleépítés, mert ez a szabály. Viszont ezeket az embereket nem küldik el, mert a munkájukra szükség van. Együtt fognak dolgozni, egy új pozícióban, gyakorlatilag ugyanazt csinálják, mint korábban. A különbség annyi lesz, hogy egymás munkáját is meg kell tanulniuk, hogy amikor összevont feladat adódik, akkor jobban tudjanak együtt dolgozni, magyarázta Karsai.

Kicsit összetettebb lesz a feladatuk, de azt nem mondanám, hogy a felelősségük nő. És ez az 1400 ember is 20 ezer forinttal többet keres majd

– jelentette ki .

A szakszervezeti vezető szerint mindez nem jelenti, hogy kevesebb emberre lenne szükség. Vagyis ha eddig mindegyik munkakörben dolgoztak 5-en, akkor nem az fog történni, hogy a 15 ember helyett eztán csak 10-re lesz szükség. Marad mind a 15, egy közös munkakörben.

Mint érdekképviselet csak ilyen pozitív változásokról tudok, és nem gondolom, hogy a Tesco félrevezetne bennünket. A szakszervezet rögtön az asztalra csapna, ha arról lenne szó, hogy a lánc vissza akarná nyesni az év végén felemelt létszámokat. De én nem ezt látom.

Elmondása szerint egyébként sok köszönetet kap a dolgozóktól pont az átszervezések miatt, és a tesztátszervezésben részt vevő vidéki áruházban is elégedettek voltak a kollégák az új felállással.

És hogy az anyavállaltnál bejelentett változások mennyiben érintik majd a magyar boltokat? Lehet, hogy erről lesz majd még mit beszélnünk, mondta Karsai Zoltán.

Karsai Zoltán, a KASZ Tesco alapszervezetének elnöke beszédet mond a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) közös demonstrációján a Fogarasi úti Tesco áruház parkolójában 2017. július 8-án
Fotó: Soós Lajos / MTI

A Tesco kommunikációs vezetője, Hevesi Nóra az üggyel kapcsolatban így fogalmazott

A Tesco a mai napon tájékoztatja munkavállalóit azokról a változásokról, melyek annak érdekében történnek, hogy vásárlóit minél hatékonyabban tudja kiszolgálni. A vállalat célja, hogy minden, a változásokban érintett munkakörökben dolgozó kollégájának új munkakört találjon a vállalton belül, és a lehető legkevesebb kollégájának kelljen távoznia az áruházlánctól.

Létrejön egy olyan új csapat, akik a megfelelőséggel kapcsolatos minden feladatkört ellátnak majd. Amellett, hogy keletkeznek új munkakörök, lesznek olyanok, amelyek megszűnnek. A változásokkal egyszerűbbé válik a bolti működés, ugyanakkor lehetővé teszik a vásárlók hatékonyabb kiszolgálását, tette hozzá.

A Tesco sajtóosztálya megkeresésünkre azt írta, a munkakörök megszüntetése esetén az áruházlánc jogi kötelezettsége az illetékes Munkaügyi Központ értesítése a tervezett változásokról. Céljuk, hogy minden, a változásokban érintett munkakörökben dolgozó kollégájának új munkakört találjanak a vállalaton belül, és a lehető legkevesebb munkatársuknak kelljen távoznia.

A Tesco megerősíti, hogy azoknak a kollégáknak, akik a Megfelelőségi munkatárs munkakört elfogadják, bruttó 216 700 forint lesz a fizetésük. A Megfelelőségi munkatárs pozíciót vállaló dolgozók tréningen fognak részt venni, tették hozzá.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik