Belföld

Egyetlen párt szeretné csak lebontani a kerítést, de ők fel sem kerültek a kormány plakátjára

Kedden a magyar kormány a bizonytalan szavazók megszólítására törekedve bemutatott egy Bauhaus-stílusú barkácsplakátot. Ezen a főbb valódi és képzelt ellenzéki pártok vezetői szerepelnek, kezükben hidegvágóval, amint épp nekiesnének a déli határkerítés lebontásának. A plakát szerint Soros György utasítására szeretnék lebontani a kerítést az ellenzéki vezetők, mert ez a Soros-terv része. Soros, feltehetően előrehaladott korára tekintettel, személyesen nem vesz részt a munkában, Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor vállára helyezi a kezét buzdítólag.

Kezdjük a hazugságokat az elejéről. Egyrészt nem létezik a Soros-terv, még akkor sem, ha a kormány majdnem hetvenmilliárd forintból hajtogatta két éven keresztül (minimum kétezer darab viszonylag borsos árú, de használt OXYLOG 3000 típusú hordozható lélegeztetőgép jönne ki belőle). Soros Györgynek, ha terve nincs is, véleménye van, és az összes eddig elmondott véleményében az szerepelt, hogy

erősebb határzárat és sokkal keményebben őrzött külső határokat szeretne.

Soros tehát több kerítést akar, nem kevesebbet. És emellett a menekültek elhelyezését önkéntes alapon oldaná meg az uniós országok között.

A pártok vezetőivel kapcsolatban kicsit már más a helyzet. A plakáton szereplő politikusok egyike sem szeretné határozottan, hogy lebontsák a határzárat. Sőt, azt szeretnék, ha maradna.

Gyurcsány Ferenc kedd este beszélt arról, hogy

Ma azt mondani, hogy a kerítést le kell bontani, politikai öngyilkosság volna. És én nem szeretnék öngyilkos lenni.

Gyurcsány szerint a drótvágók beizzítása helyett a már meglévő kerítést használni is lehet, a szabályozott beengedés eszközeként, ha mögötte egy humánus menedékkérelmi rendszer áll.

A kerítésépítéssel létrejött egy nagyon erős szimbólum. Az emberek fejében ez a biztonság szimbóluma lett, ezzel számolni kell.

– tette hozzá a DK elnöke.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Karácsony Gergely pártja, a Párbeszéd utoljára a 444-nek azt mondta, másodlagos kérdés, hogy mikor lehet lebontani a sokaknak (hamis) biztonságérzetet nyújtó kerítést, mert az elsődleges kérdés az, hogy segítsenek a menekülteknek. Határeset.

Az MSZP, amelyik nem Karácsony pártja, de amelynek Karácsony momentán a miniszterelnökjelöltje, azt írta

A kerítésre mindaddig szükség van, míg az emberek nem érzik magukat biztonságban.

Ez jelentős változás ahhoz képest, amit eleinte Botka László akart, ő ugyanis tényleg lebontotta volna a határzárat, de később meggondolta magát (ráadásul a miniszterelnök-jelölti ambícióit illetően is).

A Jobbik még kevésbé akarja lebontani a kerítést, pedig Vona Gábor is ott van a plakáton.

A Jobbik-kormány megtartaná a déli határon álló kerítést, de kiegészítené az önálló határőrséggel is, hiszen a haza védelme csak így lehet teljes körű.

– közölték.

Az LMP is azt gondolja, hogy maradjon a határzár, de a humanitárius problémákat nem oldja meg. Ezek szerint még Szél Bernadett sem szeretné lebontani a kerítést, noha őt kimondottan veszélyes Soros-ügynöknek tartja a Fidesz.

Ahogy egyébként azoknak a pártoknak a nagy része sem, amelyek nem kerültek fel a plakátra. A Momentum például a legújabb kvótakereskedelmes ötletükkel kiegészítve azt írta a 24.hu-nak, hogy

A menekültkérdésre a parlamenti pártok képtelenek voltak valódi megoldással előállni: a Momentum, amíg szükséges, megtartaná a kerítést, és szabad kvótakereskedelemmel garantálná, hogy minden állam eldönthesse, hány menekültet kíván befogadni. Európai problémára közös európai megoldásra van szükség.

Tényleg van azonban egy olyan magyar párt, amelyik lebontaná a kerítést, vagy valami olyasmi. Ők viszont nem kerültek fel a plakátra – ráadásul egyelőre úgy tűnik, hogy még az MSZP-DK-megállapodásból is kimaradnak.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje korábban a Twitteren azzal reagált Gyurcsány öngyilkosságos mondatára, hogy

Szerintem nem öngyilkosság a kerítés lebontása. Emberi jogi alapokon álló párt ebben nem pávatáncolhat. Az öngyilkosság az, ha bensővé tesszük Orbán szabadságkorlátozó politikáját. Nem képes változtatni, aki nem mer valós választ adni fontos bajainkra.

Mivel ez sem kifejezetten egyértelmű kijelentés, ezért felhívtuk Szigetvárit, hogy pontosan hogy értette.

Szigetvári szerint a helyzet árnyalt, de a kerítésnek csak belpolitikai szerepe van Magyarországon. Ha nem szabotáltuk volna el a kvótarendszert és a dublini szerződés újragondolását, akkor fölösleges lenne a határzár.

Ha azt kérdezi, hogy kellett volna-e kerítést építeni, akkor az a válaszom, hogy nem.

Sőt, szerinte már rövidtávú politikai haszna sincs a kerítésnek. Mégsem ez lenne az első, amit le kellene bontani az Együtt szerint. Ha kormányra kerülnének, legelőször a tranzitzónákat bontatnák le, a menekülteket pedig humanitárius szempontból jobb körülmények között kezelnék.

Szigetvári szerint, ha a valóságról beszélünk, a két évvel ezelőtti Juncker-tervben minden benne volt, amit ezügyben tenni kellett volna. A problémát például inkább helyi szinten kellene kezelni, közös határőrizet is kellene, és a dublini szabályok teljes újragondolása. De a kerítésre nincs szükség.

Ha én lennék a miniszterelnök, én szégyellném magam, ha másfél év múlva még állna [a kerítés]

– mondta Szigetvári.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik