Belföld

Rékasi Zsigmond: Nem tudom, miért pont tőlünk félnek

Rékasi Károly fia szerint új dolog, amit csinálnak, és ettől ijedhetett meg a hatalom. Beszélt arról is, miért foglalták le a számítógépét a rendőrök, és hogy támogatják-e a szülei a véleménnyilvánításban. Interjú.
Korábban a témában:

A rendőrség lefoglalta a számítógépét. Miért?

Azt állítják, megalapozott gyanúja van annak, hogy rongálást követtem el. De ez a megalapozott gyanú kimerül annyiban, hogy valaki még október 5-6. között felstencilezte a Renegátlástalanok, a mi szervezetünk logóját a Budakeszi Önkormányzat falára. Ilyen egyébként az ország több pontján is történt.

Az egyetlen bizonyítékuk, ami nem is tudom, hogy lehet bizonyíték, hogy én vagyok a Renegátlástalanok egyik szervezője és alapítója. Ez olyan, mintha valaki felírná egy vízműves dobozra, hogy „Hajrá Jobbik!”, és ezért Vona Gábort vennék elő.

Megszólalt a rendőrség Rékasi Károly fiának lefoglalt számítógépéről
Csütörtökön reggel váratlanul rendőrök jelentek meg a házuknál, lefoglalták a gépét.

A rendőrök azt mondták, hogy ez a stencilezés a szabálysértési értékhatár alatt van, tehát nem bűncselekmény.

50-60 ezer forint fölött már bűncselekménynek számítana egy károkozás, viszont itt 135 ezer forint a hivatalos kár, amit a rendőrség felmért. Egy burkolókőről és egy támfalról van szó egyébként, tehát nagyon drága festékkel dolgozhatnak. Ami furcsa, hogy a rendőrség mégis azt írja a határozatban, hogy ez a rongálás nem haladja meg a szabálysértési értékhatárt. Később mégis azt nyilatkozták, hogy büntetőeljárás indult. Ez két ellentétes dolog.

Milyen bizonyítékot kereshettek a számítógépén?

Nem hiszem, hogy bármi illegális előkerülne, de természetesen egy letöltött zenére is ki lehet találni, hogy mekkora vétséget követtem el. Lefoglaltak egyébként még egy stenciles sablont is, de pechjükre, az mást ábrázol, ehhez még különösebb grafikai tudás sem kell. Ezt a sablont egyébként még a páromtól kaptam születésnapomra, és ez a körvonala csak a logónak, amivel sehogy sem lehet azt a logót felfújni. Azt se rakták össze, hogy a festék, amit ők kerestek, az piros, ami meg a szobám falán van, az narancssárga. Festéket nem is találtak nálam.

Miről szól ez a szervezet egyébként?

Másfél-két éve jöttünk létre, mert azt láttuk, hogy ma Magyarországon a demonstráció kimerül abban, hogy beszédeket mondunk és kántálunk az utcán. Én viszont költészettel foglalkozom, és sokan a mozgalom tagjai közül írók, költők, grafikusok. A slam poetryt is egyfajta költészetnek tartom, és nagyon sok slammer is velünk van. Elsősorban azért jöttünk létre, hogy hangot tudjunk ezeknek a művészeti véleményeknek adni, mert ennek eddig Magyarországon nem volt kultúrája. Voltak klubok, de azok nem tudnak ekkora hangot adni a véleménynek.

Mi nem is csak valami ellen adunk nagy hangot, hanem igyekszünk összehozni az embereket és csökkenteni az apátiát. A diáktüntetésen is pont erről beszéltem. Nem tudom, miért minket tartanak a legvadabb célpontnak, de mi decemberben például adománygyűjtést szerveztünk, én a saját pénzemen mostam ki a kismackókat.

Lehet, hogy azért, mert ez egy újfajta dolog, ami sok embert tud bevonzani, és ettől lehet, hogy a választások előtt tart a rendszer. Február kilencedikére művészeti fesztivált is szervezünk Protestival néven.

Az ön szülei ismert színészek. Ez előny ilyenkor?

Én már másfél-két éve nyilvánítottam politikai véleményt. Mindennek van egy jó és egy rossz oldala. Ez hirtelen kapott hírnév, amit nehéz kezelni, de igyekszem a helyzetből a legjobbat kihozni.

Támogatják a szülei a politikai véleménnyilvánításban?

Ők is szuverén emberek, ahogy én is, mindenkinek saját álláspontja van, amit meg is vitatunk az ebédlőasztalnál. Ők nem formálnak politikai véleményt, én viszont igen, mert ezt az utat választottam. De tiszteletben tartjuk a szüleimmel, hogy akár másként is gondolhatjuk a dolgokat. Ettől még támogatjuk egymást.

A Városligetből ismert Antal Nikoletta Facebookján volt egy élő videó a diáktüntetés után, ahol a rendőrök embereket igazoltattak, és ön is köztük volt. Mi történt?

Elindultunk a tüntetésről egy hatvanfős csoporttal. Akkor még kamera nem került elő, de a rendőrök már próbálták Nikót elcipelni, mert akkor ért véget a spontán tüntetés, és elkezdett felsorakozni a rendőrsorfal. Harminc emberrel elindultunk a Nyugati felé, ahol megint rendőrsorfal volt. Amiért én ezt az egészet csinálom, hogy miközben mentünk, rengetegen csatlakoztak hozzánk az utcáról is. Volt olyan, aki sörözőből szaladt ki, hogy beálljon hozzánk.

(Rékasi Zsigmond 1:15:27-től beszél a tüntetésen.)

Körülbelül száz fős volt ekkor már a tömeg, én néhány társammal együtt a villamossíneken sétáltam, hogy azt is blokkoljuk. Hallottam, hogy jön mögöttem egy rendőrautó szirénázva. Ilyenkor azt szokott történni, hogy belassít és jön utánam lassan. De nem ez történt, hanem tovább száguldott. Már bőven féktávolságon belül volt, amikor kiugrottam előle, ami azért ijesztő volt.

A készenlétisek feltereltek minket a járdára, de már a kisbuszból úgy szálltak ki, hogy elő volt véve a gumibotjuk.

Használták is őket?

Szerencsére nem. Cibálták az embereket, de ez nem különösebb sérelem, szerencsére odáig nem jutottunk el. Kértem őket, hogy tegyék el a gumibotokat, mert ez egy fegyvertelen, békés tüntetés. Nálunk két zászló volt, azok voltak a halálos fegyverek.

Ezután körbezártak minket, ami ijesztő volt, de pont egy pub bejárata előtt, ahova be tudtunk menni narancslevezni. Maradtunk tízen, tizenöten. A rendőrök gyorsan akartak intézkedni, de volt egy hátsó kijárat, ahol mindenki ki tudott menni.

A végén már a cigiző külföldieket akarták igazoltatni, akik nem értették, mit akarnak a rendőrök. Inkább komikus helyzet lett az egészből.

(A kiemelt kép korábban, a Ligetvédők tüntetésén készült.)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.