Belföld

Megszólalt Soros: Orbán megvette az MSZP vezetőit, más pártokban is kémei vannak

A magyar származású milliárdos a davosi világgazdasági fórumon reagált a kormány támadásaira. Orbán szerinte maffiaállamot épít és kémei vannak az összes pártban. Nem kímélte Trumpot, Putyint, a techóriásokat és a kínaiakat sem.

Soros György egy órás sajtótájékoztatót tartott a davosi világfórumon. A magyar származású, Amerikában élő milliárdos az utolsó 5 percben reagált a magyar kormány támadásaira. Azt mondta,

Orbán arra építi az újraválasztási kampányát, hogy démonizál engem.

Ezt a nemzeti konzultációval igazolta. Hozzátette, a konzultáció mind a hét állítását tételesen cáfolta, sőt egyet a bíróság is kivetetett belőle, bár utólag.

Hozzátette, hogy „sajnos Orbán nagyon sikeresen építi ki a maffiállamot”, és „hogy pénzügyi értelemben Orbán megvette az MSZP vezetőit.”

Maffiaállamot már tavaly ősszel is emlegetett a befektető. Soros György szerint Orbán Viktornak kémei vannak  a többi kisebb pártban is, ezért van annyira nehéz dolguk a választásokon. Orbánéknak viszont nem lesz, simán nyernek majd szerinte. Érdekes, hogy korábban a Fidesz közölte, Soros el akarja őket távolítani a hatalomból. Az 55. perctől kezdődik Soros kirohanása:

A maffiaállam a későbbiekben is előkerült, amikor Soros azt mondta, Donald Trump amerikai elnök is ilyet akar kiépíteni, de nem tud. Trump szerinte veszélyt jelent a világra, de csak ideiglenesen, hisz érik a demokrata feltámadás idén. Valószínűleg arra utalt, hogy novemberben tartják az USA-ban a félidei választásokat, amikor a Kongresszus jelentős része lecserélődik és a republikánusok akár kisebbségbe is kerülhetnek a törvényhozásban.

Soros Vlagyimir Putyin elnyomó rendszerét is támadta, ahogy a nagy techcégeket, mint a Google vagy a Facebook, amik a maguk módján olyan monopóliumot építettek ki, amit csak szabályozással lehet kontrollálni. A milliárdos attól tart, hogy ezek a cégek mindent elkövetnek majd, hogy bejussanak a kínai piacra, ott pedig a megfigyelésnek nagy hagyománya van, így veszélyes elegyet alkothatnának.

(Kiemelt kép: James Leynse/Corbis via Getty Images)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik