Belföld

Ősöreg fát vágtak ki a Nemzeti Múzeum kertjében

Pár évvel az 1848-as forradalom után ültethették a bálványfát, ami annyira beteges volt, hogy mennie kellett.

1855 körül ültették azt a mirigyes bálványfát, ami élete végéhez érkezett, január 16-án kivágták a Nemzeti Múzeum kertjéből – írja a Hvg.hu Debreczeni-Droppán Béla, a Magyar Nemzeti Múzeum történészének Facebook-posztjára hivatkozva.

A kivágott bálványfa törzsének metszete (2017. január 15.). Ezt a szeletet konzerváljuk és beleltározzuk majd a Magyar…

Közzétette: Béla Debreczeni-Droppán – 2018. január 16.

A 123 centiméteres törzsátmérőjű fa átélt több nagyobb orkánt, világháborút és forradalmat, de mivel a műszeres vizsgálatok szerint kiderült, hogy balesetveszélyes, a törzse üreges, hatalmas repedések vannak rajta, beteg, ezért ki kellett vágni. Érdekes, hogy a fafajta ma már károsnak és invazívnak számít.

A Múzeumkert Bródy Sándor (akkor Sándor főherceg) utcai oldala 1914-ben, háttérben a most kivágott bálványfával

Közzétette: Béla Debreczeni-Droppán – 2018. január 16.

A fa még a nagy kidőléseket, kivágásokat is túlélte, így egy pusztító 1914-es vihart és a szovjetek irtását is. A január 10-én bejelentett kertfelújításnak azonban már nem állhatott ellen. Ez nyár végéig befejeződik, felújítják a közműveket, sétányokat, valamint 38 öreg fát kivágnak, 25 nagyméretűt pedig telepítenek.

(Kiemelt kép: Ócsvári Gábor erdészmérnök a magyar fejlesztésű, Fakopp elnevezésű, a fa terhelhetőségének vizsgálatára szolgáló akusztikus tomográffal méréseket végez a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében 2016. október 24-én. A vizsgálatokat a Múzeumkert helyreállítását célzó projekt keretében végzik.
MTI Fotó: Kovács Tamás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik