Közélet

Parlament előtt a magyar énekesnő fájdalma  

Egy ellenzéki képviselőnő hallotta meg a hangját.

Szabó Tímea lépett, miután kiderült, Krámli Kinga súlyos endometriózissal él, borzasztó fájdalmai vannak, és már nem bírja tovább. Az énekesnő éppen azért szólalt meg, hogy rövidüljenek a várólisták. A betegséget kilenc éve  diagnosztizálták nála, de még négy évet kellene várnia a műtétre.

Elegem van, nem bírom tovább. Úgy érzem, nem tudok teljes életet élni. Megtöröm hát a csendet, szeretném kiírni magamból, mit érzek, min megyek keresztül hosszú évek óta.

Ezt írta közösségi oldalán, jelezve, nagyon szeretné, ha meghallanák a hangját, mert ő ezt már tényleg nem bírja.

A Párbeszéd társelnöke ezt követően olyan határozati javaslatot nyújtott be, amely átalakítaná az endometriózis-kezelés finanszírozását, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő ne csak heti egy műtétet fizessen.

Az előterjesztés szerint a kormánynak március 15-éig kellene kidolgoznia, hogy a hét minden napján legyen ingyenes műtét és kezelés.

Szabó Tímea emlékeztetett rá, hogy minden tizedik fogamzóképes magyar nőt érint a betegség, az érintettek száma meghaladja a 200 ezer főt, de csak  10-15 ezer esetet diagnosztizálnak évente.

Kevés az olyan orvos, aki az endometriózissal foglalkozik, noha a meddőséggel orvoshoz fordulók 40 százalékának ez a betegség okozza a tüneteit. A Párbeszéd emiatt azt követeli a kormánytól, hogy haladéktalanul növelje az endometriózis-kezelések finanszírozását, indítson kampányt az érintettek, a szakemberek körében és dolgozzon ki továbbképzési programot.

Nem kopoghatunk be minden nőhöz megkérdezni, hogy fájdalmas-e a menzesze
Az endometriózis népbetegségnek számít, a magyar állam mégsem törődik vele. Pedig egy időben elvégzett műtét számos családnak adná vissza az esélyét arra, hogy gyerekük születhessen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik