Belföld nyugdíj
close-up of an elderly woman's hand writing on a notepad

Nyugdíjba mentem, de nem jön a nyugdíjam

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 01. 08. 12:15

Korábban a témában:

A nők 40-es nyugdíjprogram miatt augusztusban mondtam fel. A cégtől novemberre még kaptam a felmondási pénzt, decemberre viszont még nem kaptam nyugdíjat. Van olyan kolléganőm, aki már hónapok óta várja a nyugdíjmegállapításról szóló papírt, meg az első nyugdíjat, de nem jön. Így pénz nélkül vagyunk. Érdeklődésünkre azt mondták, legyünk türelemmel. De meddig?

– így foglalható össze a beérkezett olvasói panasz.

Konkrét határidő? Az attól függ

Az ügyintézési határidőkről konkrétumot nem írt megkeresésünkre a Magyar Államkincstár (MÁK). Pedig van határidő,

a kormányablakban azt írják, 30 nap az ügyintézés.

A MÁK csak annyit közölt, hogy vannak olyan időszakok, amelyek az ügyintézési határidőbe nem számítanak bele, így ezen időszakokkal az ügyintézés jogszerűen meghosszabbodik. Példaként említették a hiánypótlást, azt az időszakot, ami eltelik a tényállás tisztázásához szükséges adatok beküldéséig és az eljárás felfüggesztésének, illetve a szakértői vélemény elkészítésének időtartamát.

Hogy mennyi időt vesz igénybe az ügyintézés (elbírálási idő + kieső idők), arról a MÁK csak utólag tájékoztatja az érintetteket, az igényelbírálást lezáró határozat indoklásában.

Ha pedig megvan a határozat, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak 13 napon belül kell küldenie az első nyugdíjat. Itt a MÁK szerint nincs csúszás.

Hova kell benyújtani a nyugdíjigényt?

A nyugellátás iránti igény elbírálására és a határozat meghozatalára az igénylő lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal nyugdíj-biztosítási szervként kijelölt járási hivatala, nemzetközi nyugdíjügyekben pedig Budapest Főváros Kormányhivatala VIII. Kerületi Hivatala illetékes.

Valóban lehet csúszás

Mindezt úgy kell érteni, hogy az egyes ügyfeleknél eltér a nyugdíjmegállapítás időtartama, mert változó, hogy foglalkoztatónál álltak jogviszonyban és azok hogyan teljesítették bejelentési kötelezettségüket.

A MÁK szerint félreértésre adhat okot, hogy az ügyintézési határidőbe be nem számítható időszakokkal meghosszabbodott ügyintézési időt határidő-túllépésnek érzékelhetik.

Mivel minden ügyben eltérő, hogy mennyi idő alatt lehet a jogszerzést megalapozó összes adatot beszerezni, ezért vannak olyan ügyek, ahol valóban elhúzódhat az ellátás megállapítása – ismerték be.

Hiába sürgetnénk

Az olvasó esetében negyven év jogviszonyait kell szolgálati időként és a jogosító időként értékelni, a kereseti adatokat pedig 1988. január 1-től kell beszerezni. Mivel a nyugellátási jogosultsághoz meg kell szűnnie a biztosítási jogviszonynak, az igényelbírálást nem gyorsítja meg, ha a nyugdíjigényt a felmentési idő alatt nyújtják be – tudtuk meg a MÁK-tól. A felmentési idő ugyanis biztosításban töltött időnek minősül, amire munkabér, díjazás jár. A nyugellátást pedig legkorábban csak a felmentési idő letelte után állapíthatják meg.

Gyorsítani úgy lehet, hogy próbálunk minden kért adatot mihamarabb beküldeni.

Előleget lehet kérni

Van-e áthidaló megoldás azoknak, akiknek már nem jön a bér, és még nem jön a nyugdíj? – érdeklődtünk A válasz szerint ha a kérelmezett jogosult az ellátásra, de a megállapító határozat valamilyen adat, okmány hiánya miatt még nem állítható ki, az ellátatlanság megelőzésére folyamatos előleget kell megállapítani, melynek folyósítása szintén a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság feladata. Folyamatos előleg megállapítására csak akkor van lehetőség, ha az összes jogosultsági feltétel, például öregségi nyugdíj esetén a nyugdíjra jogosító életkor betöltése, a szükséges szolgálati idő megléte és a biztosítási jogviszony megszűnése is bizonyíthatóan bekövetkezett – tették hozzá.

Az előlegről olvasónkat is tájékoztattuk, aki erről a lehetőségről eddig nem hallott.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May listen as Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.