Pénzügy

Nyugdíj: erre figyeljen nagyon, ha jót akar

Új módon kell igazolni a nyugdíjba vonuláshoz a szolgálati időt és a kereseti adatokat.

Nyugdíj

A nyugdíj-megállapításnál a szolgálati idő elismerésének jogintézményét 2013 január elsejétől váltotta fel az előzetes egyeztetés.

Ennek keretében nemcsak a jogviszonyokra vonatkozó adatokat egyeztetik, hanem azokat is, amelyek korábban nem szerepeltek a nyilvántartásban (pl. katonai szolgálati idő vagy az 1998 előtti felsőoktatási tanulmányok ideje).

S hogy az adategyeztetés végeredménye mennyire “kőbe vésett”? Ez is kiderül az Adózóna.hu összefoglalójából.

Mi is kérhetjük

Adategyeztetést kezdeményezhet a biztosított (volt biztosított) is, de kizárólag elektronikus úton (ügyfélkapu). Erre évente egy alkalommal van lehetőségünk.

Egyébként pedig hivatalból is elindítják a procedúrát, mint már hírt adtunk róla, korcsoportonként aktuális. Idén december végéig például a nyugdíjhoz legközelebb álló 1955-59 között születettek számíthatnak a nyugdíjbiztosító megkeresésére.

Akár már 3-4 év múlva

Erre figyeljünk nagyon!

Az egyeztetésről azt kell tudni, hogy ha lezárult, akkor az már nem módosítható, nem egészíthető ki. Benne van, hogy mit vesznek majd figyelembe a nyugdíjnál, és az is, hogy mit nem.

Egyetlen kivétel van: ha az egyeztetéskor valamilyen időszakot egyáltalán nem vizsgáltak, illetve ha olyan adat, tény, bizonyíték merül fel, amit nem vizsgáltak.

Ezért aztán fontos, hogy a lehető legtöbb információt közöljük, illetve hogy alaposan nézzük át a határozatot, és ha nem értünk egyet, jelezzük. Hiszen ezen múlik majd a nyugdíjunk.

Saját érdekünkben tudjunk róla

A nyugdíj-biztosítási szerv első lépésben küld nekünk egy ismertetőt az eljárásról, illetve kimutatást arról, mi szerepel rólunk a nyilvántartásában. Ezt kell jól átbogarásznunk, és ami nem szerepel (pl. külföldi jogviszony), vagy nem pontosan szerepel, azt 90 napon belül kell jeleznünk, bizonyítanunk.

Ezeket ellenőrzi a szerv és közigazgatási döntésben értesít minket arról, mi kerül (és mi nem kerül) be végül a nyilvántartásba. Ekkor, ha nem értünk egyet, van még további 15 napunk, hogy fellebbezzünk.

Az eljárás végén pedig hatósági bizonyítványt is kérhetünk arról, mi került be a nyugdíjnyilvántartásba.

Szolgálati idő

A biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony azon időszaka, amelyre az előírt járulékot megfizették. Vannak olyan időtartamok is, amelyek nem biztosítási kötelezettség alapján minősülnek szolgálati időnek, ilyen az 1998. előtt nappali tagozaton folytatott, felsőfokú tanulmányok időtartama, vagy a sorkatonai, tartalékos katonai szolgálat időtartama. Vannak olyan korábban társadalombiztosítási, jelenleg családtámogatási (pl. a gyermekgondozási segély), álláskeresési (a munkanélkülieknek/álláskeresőknek járó), valamint a megváltozott munkaképességű személyeket megillető (rehabilitációs ellátás) ellátások, amelyek folyósításával egyidejűleg járulékfizetés is történik. Ezek folyósításának időtartama szintén szolgálati időnek minősül. A biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban nem álló személy szolgálati idő szerzése érdekében megállapodást is köthet a nyugdíjjárulék befizetésének vállalásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik