Belföld

Hatalmas dobásra készülnek a magyar laposföldesek

  • A magyar laposföld-hívők igen jól állnak, kísérleteik jó részéhez Dubajból kapnak pénzt.
  • A mozgalom alapítója kérdésünkre nem tagadta: tavaly nagy mennyiségű kábítószer miatt vették őrizetbe.
  • Lendületben van a laposföldesek elméleteivel küzdő tudományos ellenmozgalom is.

Nevet a laposföld-hívőkön? Lehet, hogy már nem sokáig! „A gömb rövidesen ravatalra kerül” – e diadalmas képzavart hangoztatják mostanában az Economist mérése szerint is erősödő mozgalom tagjai. A laposföld-hívők szerint küszöbön a pillanat, amikor recsegve-ropogva összeomlik a jelenlegi, „hazugságra épülő világrendszer”: a bemutatott bizonyítékok súlya alatt minden gömbhívő kénytelen lesz elismerni, hogy a Föld korong alakú.

Népszerűségben fürdik a mozgalom magyar apostola

A laposföldes ébredés hazai atyját, Székely Sándort követői szinte vallásos áhítattal veszik körül. Székely vezetőségi tagja a Fecore nevű világalapítványnak, amelynek megalakulását nemrégiben jelentették be a III. Nemzetközi Laposföldes Konferencián. Az összejövetelről a BBC is beszámolt. A legutóbbi interjúban, amit az alapítóval készítettünk, feltalálóként és cégvezetőként mutatkozott be; most a szóba jöhető titulusok közül a kutatót választotta.

És mégis lapos a Föld?
A Balaton vize vízszintes, tehát a Föld is – állítják a laposföld-hívők. A mozgalom magyarországi vezetőivel beszélgettünk, de megkérdeztünk igazi kutatókat is.

A kutató az elmúlt évben teleszerepelte a médiát, elmondása szerint neves tudósokkal vitatkozik. Extrém állításait megnyerő modorban, fizikai szakkifejezések alkalmazásával, a szája sarkában bujkáló hamiskás mosollyal és mély meggyőződéssel képes előadni. Legitimációt merít abból is, hogy a fűthető-hűthető motorosruha feltalálójaként emlegetik; sokat forog a fotó, amelyen díjat vesz át Varga Mihály gazdasági minisztertől. Székely ráadásul nem annyira radikális, mint a mozgalom hazai ágának többi vezéralakja, Kiss Attila, illetve Szemendri Sándor. Sőt, mint elárulta:

tulajdonképp abban sem teljesen biztos, hogy a Föld lapos. 

– Annyit tudunk, hogy nem lehet gömbölyű, ahogy a hivatalos tudomány eddig elhitette. Ezt már komoly mérési eredményekkel igazoltuk. De attól, hogy nem gömbölyű, még nem feltétlenül lapos, például

lengyel kutatóknál felmerült a konkáv forma lehetséges verzióként, habár ezzel szemben vannak fenntartásaim.

Székely Sándor. Fotó: 24.hu / Bielik István

Mérési eredmények alatt a Balaton partjáról kilőtt lézersugarat érti? 

Összefoglaló: mit is hisznek a laposföldesek?

Hát nem csak azt, hogy a föld lapos. Világunk „áldott életöböl”: búrával fedett, gyönyörű és mozdulatlan korong a végtelenben. Égitestek, gravitáció, világűr, ősrobbanás, evolúció, csillagok, űrszonda, műholdak: mindezzel a háttérhatalom eteti az emberiséget. A háttérhatalom a laposföldesek szerint a zsidóság elitjéből áll, de a magyar változat munkatársai szerint a zsidókat egy még náluk is gonoszabb szervezet, a Vatikán irányítja az emberi civilizáció kezdetei óta. A világűr drog, amivel a háttérhatalmisták szívatnak minket.

Ez volt az első kutatásunk, kitűnő műszerekkel. Kimutattuk, hogy a Balaton 77 kilométeres hosszán nem tapasztalható a 465 méteres görbület, aminek a tudomány hivatalos álláspontja szerint lennie kéne. Engem ez győzött meg! Ha a víz sík, és a földfelszín kétharmada víz, lehetetlen, hogy a Föld gömb alakú legyen. Ezt eddig senki nem tudta megcáfolni. De nem zárom ki, hogy a Balaton valamiért kivétel, ezért tovább vizsgálódunk, nagyobb léptékben. Újabb mérést végzünk a Balatonon 2018 januárjában a víztükör szinte teljes felületén, a lehető legpontosabb technológiával. Ha sikerül, megismételjük nagyobb területeken: a Perzsa-öbölben Dubajnál, aztán a Nagy-tavakon Amerikában. Ezekkel az eredményekkel a nyilvánosság elé fogunk lépni. Az igazság nyomásának nem lehet ellenállni sokáig. Egyre többen vannak mellettünk. A legtöbb követőnk Indonéziában van, Amerika csak harmadik a sorban.

Indonéziában is vannak személyes kapcsolatai?

Hogyne.

A híveik büszkén hangoztatják: külföldi forrásokból, konkrétan Dubajból származik a kísérletekhez szükséges anyagi háttér.

Eddig többnyire saját forrásokból gazdálkodtunk, de már az alapítvány tagsági díjaiból és támogatásokból végezzük a kísérleteket. És igen, üzleti kapcsolataimon keresztül jó viszonyt sikerült kialakítanom a dubaji felső vezető körökkel.

A dubaji „felső vezetők” laposföld-hívők?

Eleinte természetesen ők is szkeptikusak voltak, de az eddigi következtetéseim elgondolkoztatták őket.

De miért kell vízfelületeket méricskélni? Miért nem nézik meg felülről a Földet? Azt állítják, hogy Antarktisz nincs, helyette magas jégfal húzódik a földkorong körül. Mutassák meg!

Meg fogjuk tenni. Rövidesen lehetővé válhat egy antarktiszi túra, illetve tervben van, hogy az Emirates légitársasággal körberepüljük az úgynevezett Ráktérítőt és Baktérítőt.

A balatoni lézeres mérés

Ha van Ráktérítő, akkor gömb is van, nem?

Korong felett is lehet körívet repülni, ez nem még nem bizonyítja egyik vagy másik modellt.

Akkor miért van erre szükség?

Mint már sokszor hangoztattam, a térképet újra kell rajzolni, hogy valós információt kapjunk a világunkról.

Ön mint feltaláló, aki tisztában kell legyen az alapvető fizikai fogalmakkal, nem érzi mindezt abszurdnak?

És ön nem érzi abszurdnak, hogy egy hatalmas labdán élünk, ami száguld a világűrben?

Nem.

Mert megtanulta az iskolában, és már természetesnek tekinti, mint oly sokan. De ez csak egy hit, egy dogma. Meg kellene különböztetni a hitet a tudománytól. És mi éppen ebben fogjuk segíteni az emberiséget.

A Guardian cikke szerint a laposföld-mozgalom szinte már új vallás. Az elméletnek van is ilyen töltete, igaz?

Kétségtelen, a laposföldesek nem az evolúcióban vagy az ősrobbanásban hisznek. Ezek dogmák. Mi felismertük, hogy teremtett a világ. Én úgy vélem, magunknak teremtjük. Álmodjuk a világot, egy interaktív hologrammátrixban élünk. A lelkünk a szingularitásban van, ahol nincs tér, sem idő. Ezért működik a telepátia emberek és más élőlények között, mert a lelkünk egy és halhatatlan – ebből adódnak az inkarnációk.

Ez nekem kissé bonyolult. Beszéljünk konkrétumokról: szoros az együttműködése Szemendri Sándorral, akire sokan  panaszkodnak uszító,  fenyegető kijelentések miatt.

A Sanyik

Szemendri gyakran hangoztatja elköteleződését Székely iránt, egyszerre tündököl az asszisztens, a testőr, és a személyi titkár szerepében. Együtt végezték a balatoni méréseket is. „Naponta több órát beszélünk” – írja büszkén. Mikor pedig a „Laposföldes Vezetőség” nevében ad ki közleményeket, többnyire így szignálja: „a Sanyik.”

Nem hiszem, hogy mások miatt kellene magyarázkodnom. Sok durva gúnyolódást kapunk különféle csoportok részéről, amelyek szeretnék, ha minket csak úgy el lehetne tüntetni. Hát nem lehet! Én szelíd ember vagyok, de mindenkinek más a vérmérséklete. Nem vagyunk amúgy hivatalos szervezeti kötelékben Szemendri Sándorral.

Székely és Szemendri a Balatonnál

Lendületben a tudományos ellenmozgalom

Egy belvárosi  kávézóban, a tudomány által „felprogramozottak”  tipikus találkahelyén vagyunk Polcz Péter fotós-grafikussal, Berényi Zsolt mérnökkel és Mátrahegyi Tímea középiskolai fizikatanárral. Polcz egy földgömböt és egy emberi agynak látszó tárgyat is hozott magával, hogy mutassa, szerinte mi hiányzik a laposföld-mozgalom tagjainak.

Sok pénzt kapnak a tevékenységükért a háttérhatalomtól?

Sajnos, nem – mondják az anti-laposföldesek.

Mátrahegyi Tímeának a diákjai hívták fel figyelmét az alternatív elméletre. Egy ideig töprengett, foglalkozzon-e vele egyáltalán, aztán úgy döntött, belevág; nem mintha nagy tudományos kihívásnak érezte volna, de miután túljutott az első meglepetésen – hogy valóban léteznek a XXI. században laposföld-hívők –, úgy döntött, megpróbál érvelni a tudományos álláspont mellett, mégpedig a laposok Facebook-csoportjában. Ott többek közt arról akarták meggyőzni, hogy a tömegvonzás képtelenség: ha létezne, a tárgyak rövid távon is szuperszonikus sebességgel zuhannának. És előjött a klasszikus érv a Balaton 77 kilométeres hosszáról és a 465 méteres görbületről.

Tehát van párbeszéd a két tábor között. Meddig sikerült jutni az érvelésben?

Megírtam, hogy a görbület mértéke középiskolás matekkal kiszámítható, minden szükséges összefüggés megtalálható a négyjegyű függvénytáblázatban. Felajánlottam, hogy elvégzem a számításokat, készítek ábrát is, ha szeretnék. A laposok vezetőjének jobbkeze, Szemendri Sándor azonnal felsorakoztatta az ellenérveit, felolvasom:

mi van veled Tímea, nem volt ma fasz, vagy képtelen voltál felállítani? Így büfizgetsz be nálad jóval idősebb, rutinosabb és okosabb emberek közé? Kis pincsi vagy te még ahhoz, hogy egyáltalán létezhess itt, remélem vágod.

Lehengerlő.

Talán érthető, ha erre nem akartam felelni. Mindenesetre az egész jó apropót adott izgalmas beszélgetésekre a fizika alapkérdéseiről. Legalább a diákjaimmal…

A csoportjukat nekem sikerült bezáratnom: az ott burjánzó gyűlöletbeszédből összeszedtem néhány eklatáns példát, beküldtem a Facebook-moderátoroknak, másnap nem volt csoport. Így jártak – teszi hozzá Polcz Péter.

Miért olyan fontos, hogy ezekből az emberekből hülyét csináljanak?

Nem csinálunk belőlük hülyét, ezt megteszik ők magukkal.

De miért nem hagyják őket békén? Végül is mindenki azt hisz, amit akar.

Persze, míg másokra nem jelent veszélyt. Eredetileg egy chemtrail-összeesküvést kifigurázó csoportot alapítottunk évekkel ezelőtt. Ahogy elkezdtük a Facebookon követni őket, észrevettük, hogy sok tevékenységük  kifejezetten veszélyes, mint például a léleksebészet. És van egy ultrabrutál réteg, amely szinte mindegyik tudományágat tagadja, ez az a kör, ami laposföld-retardáriumnak nevezhető. Ebben aztán minden benne van. Például mindegyikük oltásellenes, szerintük vírusok sincsenek.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Pedig egy egykori republikánus elnökjelölt, Andrew D. Basiago is a támogatóik közt van. Róla Székely azt mondja, tartják a kapcsolatot, és bár még nem laposföldes, de meggyőzhető.

Az egy bohóc, aki tíz éve a CIA-tól próbálja kiperelni az UFO-aktákat.

Alapvetően azokkal a fogalmakkal sincsenek tisztában, amikkel dobálóznak. Nem tudják, mi a görbület és lehajlás közti különbség – mondja a tanárnő. – Arról beszélnek, hogy az általuk választott szakaszon milyen eltérést kellene tapasztalni a vízszinteshez képest. Szerintük, ha szálfaegyenesen megállunk a lábunkon, akkor vízszintes irányba nézünk. Innen kellene látnunk a lehajlást. Ami egyébként valójában akkora, mint amikor egy tőlünk 1 méterre levő pont 5 mm-rel eltér a szemmagasságtól.

A vízszintes fogalma értelmezhető egyáltalán a gravitáció nélkül? 

Nem. Kis területen a folyadék felszíne a függőleges irányra merőleges, amit a Föld középpontja felé mutató gravitációs erő ad meg. A mérőón használata azért terjedt el régebbi korokban, mert az a gravitációs erő hatására, függetlenül a domborzati és egyéb viszonyoktól, megmutatja a függőlegest. Ha valóban vízszintest akarnak, a pontosan kimért függőlegesre merőlegesen kellene indítaniuk a lézersugarat úgy, hogy a derékszögtől fél foknál is kevesebbel térjenek el.

Abszolúte nem tudnak mérni – véli Berényi Zsolt. – A parton állva, meg csónakban ülve lézereztek. Azt mondják, 23 kilométer hosszan követték a vízfelszínnel párhuzamos lézersugarat. Ezzel szemben négy és fél kilométerre se jutottak, mert már ott alig látszott a lézer fénye. Mértek a Balaton hullámzó szintjétől egy magasságot a part egyik pontján, aztán egy másikat a másik pontján, ezeket lézersugárral összekötötték, elcsónakáztak alatta: megállapították centivel vagy méterrúddal, hogy a sugár és a felszín távolsága mindenütt ugyanakkora, tehát nincs görbület.

Egy másodpercig sem zavarta őket, hogy a mérésük hibahatára a mérendő mennyiség tízszeresére rúg. Katasztrofális, hogy kutatóként szerepelhetnek, és egy csomó követőjük akad.

De ha tényleg van egy 465 vagy akárhány méteres lehajlás a Balaton teljes hosszán, az miért nem látszik?

Például mert a horizont, vagyis a látóhatár  távolsága 1,7 méter magasból 4,5 kilométer  – mondja a fotós. – Ráadásul egy ekkora lehajlás a 77 kilométeren relatíve nem is nagy. Ugyebár a 77 kilométer, az 77 000 méter, ehhez képest a 465 méter valamivel több mint 0,6 százalékos eltérést jelent.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

De az is gyakori érv, hogy iszonyúan hosszú hidakat terveznek a Földön anélkül, hogy görbülettel számolnának. És felteszik a kérdést: miért?

Mert a híd körülbelül negyven méteres elemekből van összerakva, és az illesztékek  minimális elmozdulása a gépészeti tűréshatáron belül van – mondja a mérnök.

Gondolják, hogy feltalálta valaki a fűthető-hűthető motorosruhát, díjat is kapott érte, és ennyire nem ért a fizikához?

Semmi bizonyíték nincs, hogy feltalált volna bármit – feleli Polcz. – Feltörekvő cégek kaptak díjat, és köztük volt az övé is. Szeret dicsekedni vele, hogy milyen komoly emberek állnak vele szóba, és milyen helyekre jár előadni, de ez többnyire kamu. Kovács Sándor biológust rendszeresen zaklatta. Megígérte, hogy meglátogatja, ha nem akar vele beszélni.

Bolondos fickónak tűnt, aztán ijesztő lett

Megkérdeztem Székelyt, hogy volt ez a dolog Kovács Sándorral. Így felelt: „Vele még a régebbi Magyar Lapos Föld társaságban polemizáltunk hosszú éjjeleken át. Bár többször ki lett téve a csoportból, mindig visszavettem, mert általában jókat érveltünk! Nemcsak laposföld-témában, de az evolúcióról is vitatkoztunk.” A biztonság kevéért megkérdeztem a biológust is, szerinte hogyan zajlottak a jóízű polémiák. – Székely úgy mutatkozott be, mint államilag elismert feltaláló, aki mindent megkérdőjelez. Bolondos fickónak tűnt, aki  ezzel szórakoztatja magát, de később türelmetlen, majd ijesztő lett. Feltűnt, hogy gátlástalanul hazudik, például egy ismert szkeptikus fórumon megjelent cikk kontribútorának mondta magát, a szerzőket pedig laposföldeseknek. A fórumról letiltották a viselkedése miatt. Velem mindenáron biológiai témákról akart vitázni – azt bizonygatta, hogy vírusok nem léteznek. Így hamar tiltottam, azonban a munkahelyemen is meg akart keresni, és elkezdett azzal nyomulni, hogy a háttérhatalmat szolgálom. Ő csak beszámíthatatlan volt, de Szemendri, a jobbkeze kifejezetten fenyegető – mondja Kovács Sándor.

Ami a fenyegetőzést illeti, arról elmondása szerint Polcz Péternek is bőven jutott: Székely barátai többször megkeresték a szkeptikus fotóst, hogy „megszerzik a lakcímét és az adatait”, „megkeresik reggeli közben”, és akkor „nem megy el onnan egy darabban.”

Nem fél?

Ezektől? Nem – válaszolja Polcz. – Viszont a fenyegetőzések meg  mocskolódások miatt bőven büntethetők lennének, ezt a jogi képviselőmtől tudom. Úgyhogy féljenek ők inkább.

Székely még nyáron hírül adta, hogy sarokba szorított egy ismert fizikust. Ezt írta a Facebook-ra: „a gravitációs hullámokról a feltaláló csapat vezetője Raffai Péter tartott előadást, amit ott a helyszínen meg is cáfoltam! A LIGO lézer interferencia vizsgálata önmagában nem alkalmas a kizárólagos bizonyításra, és ezt Raffai is elismerte. A lézer interferencia jeleket bármilyen más lézer refrakció vagy retardáció is okozhatta!”

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Ez pontosan hogyan történt?

Egy előadásán korrektül elmondta, hogy nem lehet kizárni az általam említett okokat. Utána nagyon jól elbeszélgettünk, és elmondtam neki a Balaton lézeres görbületmérés terveit is. Érdekelte, és mondta, hogy küldjem el majd az eredményeket – válaszol Székely.

Megkérdeztem a kutatót, hogyan szorította őt sarokba Székely Sándor. Raffai azonnal bevallotta, hogy valóban szokott emberekkel beszélgetni előadás után.

– Székely Sándorra és a kérdéseire viszont nem emlékszem – tájékoztatott. – Mindenesetre ha bárminek igazolására a személyemet próbálja felhasználni, bizonyosan rossz úton jár. Kétlem, hogy „elismertem” volna olyat, hogy a LIGO detektorok nem alkalmasak  gravitációs hullámok kétséget kizáró észlelésére. Hálás lennék, ha a továbbiakban Székely Sándornak sem a személyével, sem a munkásságával nem kéne foglalkoznom.

A vezér kőkemény jobbkeze

Aki a magyar laposföldesekkel kezd foglalkozni, hamar belefut Szemendri Sándorba, a mozgalom másik központi karakterébe. Szemendri szitokkészlete árnyalt és változatos. Aki nem hisz neki, „embirkának”, „gömbirkának”, „gömbtardnak”, „kutyának,” „felprogramozottnak” nevezi, de előszeretettel hívja cigánynak, biboldónak, drogosnak és buzinak is vitapartnereit. Természetesen ő sem volt mindig laposföldes, korábban az egyéb extremitásairól hírhedt Molnár F. Árpádért rajongott hasonló hevülettel. Itt olvasható egy nyilvános levelének részlete, önéletrajzi adalékokkal.

Szemendri később szakított Molnárral, és a laposföldesek közt, Székely mellett nyert lelki békét. Mint gyakran írja önmagáról, bölcsnek született, és még meg is világosodott, tehát „lexikonokra” nincs szüksége. Módszere egyedi: rákapcsolódik az úgynevezett központi tudatra (amelyet szerinte egyesek Istennek neveznek), és onnan szívja le az igaz információkat. E módszerrel Szemendri azt is megtudta (és megosztotta a neten), hogy

az úgynevezett angol disznók, amiket (akiket) 1930 óta fogyaszt a nyugati civilizáció, valójában emberek, akik egy genetikai merénylet folytán sertéskülsejűek lettek. Ez a magyarázata annak, hogy a szerveik emberbe transzplantálhatók. A háttérhatalom természetesen röhög rajtunk, hogy valójában embereket eszünk.

Szemendri büszke antiszemita, sőt: nyilvánosan nevezi magát nácinak. Szerinte a Föld nevű életöböl akkor lesz békés, ha a zsidók eltűnnek belőle. Dicsekszik azzal is, hogy „buzikat vert”, és ő az egyik legjobb késforgató. Próbáltam megkérdezni tőle, miért molesztál kutatókat és tanárokat, de nem reagált. Székelyt is kértem, tolmácsolja felé: szeretnénk megszólaltatni a riportban. Szemendri azt üzente vissza, nem kíván élni a lehetőséggel.

Mondja, az antiszemitizmus, rasszizmus jót tesz a mozgalmuknak? Nem gondolja, hogy sokan emiatt rágnak be önökre? 

Rám biztosan nem rágtak be zsidózás miatt, mert nem szokásom – felel Székely. – Ez több mint egy évvel ezelőtti történet, akkor valóban volt ilyen vita az oldalon, de már régen nincs.

Nem mindegy geomorfológiai szempontból, hogy ki milyen származású?

De, természetesen mindegy.

Ezek az emberek vezetőjüknek és példaképüknek tekintik. Ha valaki, maga le tudná őket állítani a gyűlölködésről.

Ezt már egy éve megbeszéltem druszámmal, és a csoportban utána nem is volt zsidózás.

Én pedig vezető nem akarok lenni, példakép annál inkább.

„Álmodjuk a világot, egy interaktív hologram-mátrixban élünk”

Egy olvasó hívta fel a figyelmem, hogy a példakép azonos lehet azzal személlyel, akit a gödöllői rendőrség tavaly októberben, különösen nagy mennyiségű kábítószer birtoklásáért letartóztatott. A nyilvános adatok csakugyan hajszálra megegyeznek.

Irdatlan mennyiségű drog a pincében

A hatóság közlése szerint kábítószer birtoklása bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya Sz. Sándor 44 éves budapesti lakos és 46 éves felesége ellen. A gödöllői nyomozók a bérelt mogyoródi családi ház pincéjében csaknem 400 tő kábítószergyanús növényt, egy vödörben több kilogramm száraz növényt, egy ládában pedig közel három kilogramm növényi gumót találtak. Az ingatlanban a növények termesztéséhez minden feltétel biztosított volt. Öntözőrendszert működtettek, valamint ki volt építve a megfelelő szellőztetés és világítás is. A rendőrök a két gyanúsítottat  a helyszínen elfogták. A bíróság októtber 10-én elrendelte előzetes letartóztatásukat.

A rendőrség közleménye szerint –  amiről a 24.hu is beszámolt – egy azonos nevű, lakhelyű, életkorú és kinézetű férfit letartóztattak drogtermesztésért. Az elfogásról készült videón látszik Székely jól felismerhető testalkata és mozgása; a vállalkozó ugyanúgy budapesti illetőségű,  szintén Mogyoródon bérelt ingatlant, ugyanakkor, mint a rendőrségi tájékoztatásban szereplő személy. 2016 októberében, amikor a letartóztatás történt, Székely egyszerűen eltűnt a Facebook-ról, az ismerősei kérdezgették, hol van. Csupán 2017 tavaszán jelent meg újra.

Az üzletember a dubaji sikerek ellenére – érdekes módon – az igazságügyi minisztérium cégjegyzékében a gazdasági tevékenységtől eltiltott személyek listáján van, a mogyoródi házába bejelentett cége pedig kényszertörlés alatt áll. A Budapest Környéki Törvényszéken érdeklődtem az ügyről, és megerősítették: megtörtént a vádemelés Sz. Sándor ellen, különösen nagy mennyiségű  kábítószer birtoklása ügyében. Az eljárás a bírósági tájékoztatás szerint  folyamatban van, az elsőfokú tárgyalás a Gödöllői Járásbíróságon történik majd, a pontos dátumról egyelőre nem tudtak tájékoztatást adni.

Az interjú befejező részét írásban készítettem a laposföldesek vezetőjével.

A hatóságtól származó adatok azt mutatják, hogy önt elfogták, majd előzetesbe helyezték 2016-ban, nagy mennyiségű drog birtoklásának vádjával. 

Nem hiszem, hogy a laposföld-témában releváns információ lenne, hogy engem letartóztattak-e füves cigi miatt. Az ártatlanság vélelme alapján megillet az a jog, hogy amíg a bíróság nem hoz döntést, a média ne foglaljon állást. Pláne nem szeretném, hogy bármilyen médiahír ebben a döntésben a bíróságot befolyásolja. Nem beszélek a rendőrségi ügyről, az ügyvédem tanácsára.

Amíg nem születik ítélet, addig ártatlan vagyok.

Fotó: 24.hu/Bielik István

Biztosítottam Székelyt, hogy

  • nem foglalunk állást, hanem tényeket közlünk;
  • nem akarjuk, és nem is tudnánk  a bíróság döntését befolyásolni, valamint
  • nem közlünk semmilyen jogsértő tartalmat.

Viszont felhívtam a figyelmét, hogy – bár a cikk nem a bűnügyről, hanem a mozgalmukról szól –, ha ennyire a reflektorfénybe törekszik, a szavahihetősége és megbízhatósága nem közömbös. Vagyis nem mindegy, folyik-e ellene büntetőeljárás. Erre úgy reagált: örül, ha külön tudjuk választani a tudományos mozgalom fontos ügyét a „rendőrségi szarakodástól.”

Egyben jelezte, az általa ismert kutatókat és tudományos intézeteket nyilvános vitára hívja, az eseményre pedig meg fogja hívni a sajtó képviselőit, elsősorban lapunkat.

Veszélyesek, nem viccesek

Önök szerint meddig vicces, és mikortól veszélyes egy ilyen mozgalom? – kérdezem az anti-laposföldes csoportot.

–  Úgy látszik, a laposföld-elmélet lencseként gyűjt össze furcsa gondolkodású, talán sérült személyiségeket. Lehet egy pontig nevetni rajtuk, vagy akár sajnálni őket. Az viszont már nem vicces, amikor a társadalomra veszélyt jelentő nézeteket terjesztenek, mint az oltástagadás, vagy népcsoportok és emberek megbélyegzése, ellenségnek kikiáltása. Nem szeretnénk, ha ez nagyobb teret kapna, ha további hiszékeny embereket tudnának magukhoz csábítani. Ezért a magunk eszközeivel inkább a felvilágosítást szolgáljuk – feleli Polcz Péter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik