Tudomány
DCIM100MEDIA

Először észleltek gravitációs hullámokat Európában

24.hu
24.hu

2017. 09. 28. 11:23

Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont szerint a LIGO-Virgo nemzetközi gravitációs hullám mérőhálózat bejelentette az első európai megfigyelést. A gravitációs hullámokat egyszerre három detektor mutatta ki.
Korábban a témában:

Az érzékelés azért különleges, mert az eddigi két megfigyelést amerikai detektorokkal végezték. Az új észlelést a Pisa melletti, európai együttműködéssel üzemeltetett Virgónak köszönhetjük. Azzal, hogy a detektor is bekapcsolódott a gravitációs hullámok keresésébe, lehetőség nyílt a források helyének pontosabb meghatározására.

A két LIGO (Lézer Interferometrikus Gravitációshullám Obszervatórium) detektor a louisianai Livingstonban és a washingtoni Hanrordban fekszik, a Virgo detektor pedig az Európai Gravitációs Obszervatórium (EGO) területén Cascinában, Pisa mellett.

A három eszköz magyar idő szerint 2017. augusztus 14-én 12 óra 30 perc egyszerre észlelte a gravitációs hullámokat, melyek két fekete lyuk összeolvadásának utolsó pillanataiban keletkeztek. A megfigyeléshez köthető két objektum 31-szeres és 25-szörös naptömegű volt, és a Földtől 1,8 milliárd fényévre helyezkedtek el.

Az összeolvadással olyan fekete lyuk született, melynek tömege nagyjából 53-szorosa a Napénak.

A LIGO és Virgo kollaborációja az elmúlt évtized során egyre szorosabbá vált: a kutatók nemcsak találkozókat szerveznek, de az adatelemzést is gyakran közösen végzik. Amikor a három detektor egyszerre üzemel, a szakértők sokkal eredményesebben tudják gyűjteni az adatokat.

A Virgo együttműködésben 20 európai kutatócsoport 280 fizikusa és mérnöke vesz részt. Magyarországot a kollaborációban az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársai képviselik, a magyar csoport vezetője Vasúth Mátyás, aki jelenleg is Olaszországban tartózkodik. Az MTA szakértői az adatok kiértékelésekben segítenek.

A LIGO-Virgo következő mérési időszaka várhatóan 2018 őszén kezdődik meg.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.