Belföld

Zár alá vette a NAV a szcientológus palotát

Még nem világos, mire lelt az adóhatóság, de a Váci úti ingatlan zár alatt van, az biztos.

Egy földhivatali bejegyzésben bukkant rá a közszolgálati Híradó.hu, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) zár alá vette a szcientológusok Váci utcai modern irodaházát. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) már ősszel vizsgálódott a vallási egyesületként bejegyzett szektánál, majd nyomozást is indított személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Ugyanis több panasz is érkezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), így a gyanú szerint az egyházi rangot Magyarországon meg nem kapott egyesület súlyosan megsértette tagjai információs önrendelkezéséhez való jogát. Azt nem tudni egyelőre, az adóhatóság miért lépett, még nem válaszoltak a Híradó.hu-nak.

A cikk kifejti, hogy a legfőbb gond az auditálásnak nevezett szcientológus eljárással van, ami egyfajta gyóntatása a tagjelöltnek. Aki be akar lépni, annak élete minden addigi, akár érzékeny információját ki kell adnia, ezeket a beszélgetéseket gyakran hang- és videófelvétellel rögzítik is. Ezzel azonban vissza lehet élni.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Mihádák Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik