Belföld

„Szórják a pénzt nekünk, hülye nyugdíjasoknak. De én még elbírnék egy kis győzködést”

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2017. 12. 28. 06:05

Nyugdíjasokat kérdeztünk arról, mire költötték a kormány év végi ajándékait, és mi a véleményük azokról.
Korábban a témában:

Kíváncsiak voltunk, vajon mennyire hiányzott a nyugdíjasoknak az év végi pluszpénz – a nyugdíjkorrekció és a nyugdíjprémium – meg az Erzsébet-utalvány. Elköltötték-e már, és ha igen, mire? Közvetlenül Karácsony előtt érdeklődtünk néhányuknál.

Inkább a nyugdíjakat emelnék

Az elmaradt csekkeket fizettem be a pluszpénzből, amit a férjemmel ketten kaptunk

– vágta rá kérdésünkre a 70 éves Gizi néni Borsodból. Kettőjüknek összesen 172 ezer forint a nyugdíjuk. Hogy meg tudjanak élni, a férfi rendszeresen, nyolc órában dolgozik, a nő pedig alkalmanként, mert az unokák mellett is kell időről időre a segítsége. Összesen 16 ezer forint körül volt nekik a nyugdíjkorrekció, és 24 ezer forint a prémium. Az Erzsébet-utalványt pedig már december elejére elköltötte az idős nő a boltban. Vagyis nekik semmi extra kiadásra nem futotta. Gizi néni szerint

inkább a nyugdíjakat kéne emelni, mert az évi egyszeri juttatással nem megyünk semmire.

De ha ez nem megy, legalább differenciáltabban kellett volna adni az év végi juttatásokat, vagyis akinek kevesebb a nyugdíja, az kaphatott volna mindenből többet – mondta. Sok olyan ismerőse van, akinek csak 60 ezer forint körüli a havi nyugdíja – nekik mindenképpen többet szavazott volna meg annál, mint amennyit kaptak. (60 ezer forintos nyugdíjra 5760 forint volt a korrekció, és 9000 a prémium.) „Hozzájuk képest mi még viszonylag jól jártunk” – mondta, pedig az általunk megkérdezettek közül ők kapták a legkevesebbet az év végén.

A nyugdíjfolyósító januári kiadványa szerint egyébként több mint 700 ezren vannak, akiknek 100 ezer forint alatti az ellátásuk:

Ötször ennyi is jól jött volna

Ildikó és Zoltán 66, illetve 67 éves, a Dunántúlon élnek. Kettejük nyugdíja 250 ezer forint körül van, így 48 ezer forint volt a pluszpénz, ehhez jött a 20 ezer forintnyi Erzsébet-utalvány. Aktívak még, Ildikó mellékállásban könyvel, de már csak néhány ügyfélnek, Zoltán a szomszédok kérésére végez néha kerti munkát.

Az Erzsébet-utalványon húst szoktunk venni

– kezdte Ildikó.

A pénz egy részét karácsonyi ajándékokra költöttük, az unokáknak, meg bevásároltunk az ünnepekre élelmiszerből

– tette hozzá Zoltán. Mindig legfeljebb annyit költenek, amennyi bejön a családi kasszába. Így most kicsit többet tudtak vásárolni.

Ha ötször ennyit adtak volna, azt is elfogadtuk volna.

Úgy véli, akiknek 50-60 ezer forint körül van a nyugdíja, azoknak nagyon kellhet az év végi kiegészítés az ünnepekre. Szóba hozta a milliós nyugdíjakat is, amikkel egyáltalán nem ért egyet.

A kisnyugdíjasoknak többet kellene adni

A prémium Erzsi néni szerint sem igazságos, ő – akárcsak Ildikó – mindenkinek megadta volna a maximális 12 ezer forintot, a kisnyugdíjasoknak is. Nyugdíjemelésből és Erzsébet-utalványból is többet adna nekik. Hiszen nekik még nagyobb szükségük lehet rá – mondta a 74 éves, Budapest vonzáskörzetében lakó nő. A férje november végén halt meg – ő abban a speciális helyzetben van, hogy az utolsó, novemberi nyugdíjával együtt a János bácsinak járó nyugdíjprémiumot és nyugdíjkorrekciót is felvehette. Az Erzsébet-utalványt viszont nem – a postás ellenben azt mondta neki, hogy a kormányhivatalnál megigényelheti.

Szép lassan elvásárolgatom majd. Magamnak egyszerre nem veszik annyi ételt, hogy rögtön elfogyjon

– mondta az utalványról.

Kettejük nyugdíja kevéssel 220 ezer forint felett volt, erre a nyugdíjkorrekció összesen 21 190 forintot tett ki, a nyugdíjprémium pedig a maximális 24 ezer forintot. A temetés költségeihez jött jól Erzsi néninek a pluszpénz. De mint mondta, ettől ő még nem fog másképp szavazni jövőre, mint tervezte.

Mennyi lesz jövőre a nyugdíjemelés?

A nyugdíjkorrekció az idei évre havi 0,8 százalék volt (így jött ki az egész évre a novemberi egyösszegű 9,6 százalékos korrekció). A 0,8 százalék jövőre beépül a nyugdíjba. Plusz a 2018-ra tervezett inflációnak megfelelő 3 százalék is. Így összesen 3,8 százalékkal többet kap jövőre a nyugdíjas, mint idén.

Csak nyolcezer forint volt. Vagy mégsem?

A fővárosban élő 86 éves Józsi bácsi kérdésünkre kijelentette, hogy a 8 ezer forintot, amit pénzben kaptak, élelemre költötték, akárcsak az Erzsébet-utalványt.

Kicsit csodálkoztunk, hogy csak 8 ezer forint lett kettejükre a nyugdíjprémium és korrekció, kevésnek találtuk. Felesége, a 77 éves Marika néni betegsége miatt ezeket az ügyeket már nem tudja követni, így hozzá sem tudott szólni a kérdéshez. Kiderült, kettejük nyugdíja 225 ezer forint körüli. Amikor megmondtuk, hogy erre összesen 46 ezer forint a nyugdíjprémium, és a korrekció, Józsi bácsi először nem akarta elhinni. Aztán megnézte a bankszámlakivonatukat:

Tényleg 46 ezer forintot kaptunk.

Ekkor átböngészte a háztartási költésekről készített feljegyzéseit, és abból kiderült, hogy a kocsit szervizbe vitte. Arra ment el a pénz. Örültek neki egyébként, csak Józsi bácsi szerint az a baj, hogy nem kapnak ennyit minden hónapban.

A választások előtt szórják a pénzt nekünk „hülye nyugdíjasoknak”, hogy rájuk szavazzunk. Legalábbis ezt olvasni. Hát, én még elbírnék egy kis győzködést

– jegyezte meg végül.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.