Belföld

„Szórják a pénzt nekünk, hülye nyugdíjasoknak. De én még elbírnék egy kis győzködést”

Nyugdíjasokat kérdeztünk arról, mire költötték a kormány év végi ajándékait, és mi a véleményük azokról.

Kíváncsiak voltunk, vajon mennyire hiányzott a nyugdíjasoknak az év végi pluszpénz – a nyugdíjkorrekció és a nyugdíjprémium – meg az Erzsébet-utalvány. Elköltötték-e már, és ha igen, mire? Közvetlenül Karácsony előtt érdeklődtünk néhányuknál.

Inkább a nyugdíjakat emelnék

Az elmaradt csekkeket fizettem be a pluszpénzből, amit a férjemmel ketten kaptunk

– vágta rá kérdésünkre a 70 éves Gizi néni Borsodból. Kettőjüknek összesen 172 ezer forint a nyugdíjuk. Hogy meg tudjanak élni, a férfi rendszeresen, nyolc órában dolgozik, a nő pedig alkalmanként, mert az unokák mellett is kell időről időre a segítsége. Összesen 16 ezer forint körül volt nekik a nyugdíjkorrekció, és 24 ezer forint a prémium. Az Erzsébet-utalványt pedig már december elejére elköltötte az idős nő a boltban. Vagyis nekik semmi extra kiadásra nem futotta. Gizi néni szerint

inkább a nyugdíjakat kéne emelni, mert az évi egyszeri juttatással nem megyünk semmire.

De ha ez nem megy, legalább differenciáltabban kellett volna adni az év végi juttatásokat, vagyis akinek kevesebb a nyugdíja, az kaphatott volna mindenből többet – mondta. Sok olyan ismerőse van, akinek csak 60 ezer forint körüli a havi nyugdíja – nekik mindenképpen többet szavazott volna meg annál, mint amennyit kaptak. (60 ezer forintos nyugdíjra 5760 forint volt a korrekció, és 9000 a prémium.) „Hozzájuk képest mi még viszonylag jól jártunk” – mondta, pedig az általunk megkérdezettek közül ők kapták a legkevesebbet az év végén.

A nyugdíjfolyósító januári kiadványa szerint egyébként több mint 700 ezren vannak, akiknek 100 ezer forint alatti az ellátásuk:

Ötször ennyi is jól jött volna

Ildikó és Zoltán 66, illetve 67 éves, a Dunántúlon élnek. Kettejük nyugdíja 250 ezer forint körül van, így 48 ezer forint volt a pluszpénz, ehhez jött a 20 ezer forintnyi Erzsébet-utalvány. Aktívak még, Ildikó mellékállásban könyvel, de már csak néhány ügyfélnek, Zoltán a szomszédok kérésére végez néha kerti munkát.

Az Erzsébet-utalványon húst szoktunk venni

– kezdte Ildikó.

A pénz egy részét karácsonyi ajándékokra költöttük, az unokáknak, meg bevásároltunk az ünnepekre élelmiszerből

– tette hozzá Zoltán. Mindig legfeljebb annyit költenek, amennyi bejön a családi kasszába. Így most kicsit többet tudtak vásárolni.

Ha ötször ennyit adtak volna, azt is elfogadtuk volna.

Úgy véli, akiknek 50-60 ezer forint körül van a nyugdíja, azoknak nagyon kellhet az év végi kiegészítés az ünnepekre. Szóba hozta a milliós nyugdíjakat is, amikkel egyáltalán nem ért egyet.

A kisnyugdíjasoknak többet kellene adni

A prémium Erzsi néni szerint sem igazságos, ő – akárcsak Ildikó – mindenkinek megadta volna a maximális 12 ezer forintot, a kisnyugdíjasoknak is. Nyugdíjemelésből és Erzsébet-utalványból is többet adna nekik. Hiszen nekik még nagyobb szükségük lehet rá – mondta a 74 éves, Budapest vonzáskörzetében lakó nő. A férje november végén halt meg – ő abban a speciális helyzetben van, hogy az utolsó, novemberi nyugdíjával együtt a János bácsinak járó nyugdíjprémiumot és nyugdíjkorrekciót is felvehette. Az Erzsébet-utalványt viszont nem – a postás ellenben azt mondta neki, hogy a kormányhivatalnál megigényelheti.

Szép lassan elvásárolgatom majd. Magamnak egyszerre nem veszik annyi ételt, hogy rögtön elfogyjon

– mondta az utalványról.

Kettejük nyugdíja kevéssel 220 ezer forint felett volt, erre a nyugdíjkorrekció összesen 21 190 forintot tett ki, a nyugdíjprémium pedig a maximális 24 ezer forintot. A temetés költségeihez jött jól Erzsi néninek a pluszpénz. De mint mondta, ettől ő még nem fog másképp szavazni jövőre, mint tervezte.

Mennyi lesz jövőre a nyugdíjemelés?

A nyugdíjkorrekció az idei évre havi 0,8 százalék volt (így jött ki az egész évre a novemberi egyösszegű 9,6 százalékos korrekció). A 0,8 százalék jövőre beépül a nyugdíjba. Plusz a 2018-ra tervezett inflációnak megfelelő 3 százalék is. Így összesen 3,8 százalékkal többet kap jövőre a nyugdíjas, mint idén.

Csak nyolcezer forint volt. Vagy mégsem?

A fővárosban élő 86 éves Józsi bácsi kérdésünkre kijelentette, hogy a 8 ezer forintot, amit pénzben kaptak, élelemre költötték, akárcsak az Erzsébet-utalványt.

Kicsit csodálkoztunk, hogy csak 8 ezer forint lett kettejükre a nyugdíjprémium és korrekció, kevésnek találtuk. Felesége, a 77 éves Marika néni betegsége miatt ezeket az ügyeket már nem tudja követni, így hozzá sem tudott szólni a kérdéshez. Kiderült, kettejük nyugdíja 225 ezer forint körüli. Amikor megmondtuk, hogy erre összesen 46 ezer forint a nyugdíjprémium, és a korrekció, Józsi bácsi először nem akarta elhinni. Aztán megnézte a bankszámlakivonatukat:

Tényleg 46 ezer forintot kaptunk.

Ekkor átböngészte a háztartási költésekről készített feljegyzéseit, és abból kiderült, hogy a kocsit szervizbe vitte. Arra ment el a pénz. Örültek neki egyébként, csak Józsi bácsi szerint az a baj, hogy nem kapnak ennyit minden hónapban.

A választások előtt szórják a pénzt nekünk „hülye nyugdíjasoknak”, hogy rájuk szavazzunk. Legalábbis ezt olvasni. Hát, én még elbírnék egy kis győzködést

– jegyezte meg végül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik