Belföld

Nyomkövetővel a lábán, házi őrizetben karácsonyozik M. Richárd

Három hónappal, azaz március 21-ig meghosszabbította a Dózsa György úti baleset egyik gyanúsítottjának, M. Richárdnak a házi őrizetét a Budai Központi Kerületi Bíróság. A kabriós és védője ugyan e kérte a fenti kényszerintézkedés megszüntetést és helyette Pest megye és Budapest területére korlátozott lakhelyelhagyási tilalom elrendelését,méghozzá úgy, hogy a férfi továbbra is viselte volna a nyomkövetőt. A védő azzal érvelt, hogy:

  • a házi őrizetben eddig eltöltött idő elegendő volt ahhoz, hogy a gyanúsítottat visszatartsa újabb bűncselekmény elkövetésétől
  • A kényszerintézkedés megakadályozza a munkája végzésében, tekintve, hogy vállalkozóként több üzletben van érdekeltsége, ezért számára nélkülözhetetlen a szabad mozgás.
  • a kényszerintézkedésnek nem lehet célja a gyanúsított egzisztenciális ellehetetlenítése és azoké sem, akik a vállalkozásán keresztül függnek tőle
  • az ünnepek közeledtével pedig családi okokból is fontos lenne számára enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása

Az ügyészség azonban az ügyésszel értet egyet, mondván, a házi őrizet legutóbbi meghosszabbítása óta az M. Richárddal szemben alkalmazott kényszerintékedés oka változatlan, pontosabban: a gyanúsított közúti veszélyeztetés bűntette miatt indult büntetőeljárás hatálya alatt követte el azt az újabb cselekményt, amely bizonyítottság esetén halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklás vétségének a megállapítására lehet alkalmas.

A bíróság álláspontja szerint a korábban meghozott, a kényszerintézkedés elrendeléséről és meghosszabbításáról rendelkező bírósági határozatokat olyan körülmények támasztották alá, amelyek változatlanul fennállnak. M. Richárd esetében a bűnismétlés veszélye olyan mértékű, amely csak a házi őrizet meghosszabbításával zárható ki, a lakhelyelhagyási tilalom nem lenne erre alkalmas. A gyanúsított előélete és életvitele alapján a bíróság nem következtethet arra, hogy az enyhébb kényszerintézkedés szabályait betartaná. A gyanú szerint M. Richárdot sem a vele szemben kiszabott büntetések, sem az ellene indult büntetőeljárások sem tartották vissza az újabb bűncselekmény elkövetésétől, ezért nem feltételezhető, hogy a jövőben önként jogkövető magatartást tanúsítana.

A védői érveléssel szemben a bíróság kiemelte a gyanúsított korábbi nyilatkozatát, mely szerint vállalkozásának működtetése az otthonából is megoldható. A bíróság megállapította, hogy az eljárás alatt a gyanúsított ellen újabb, szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmény miatt indult eljárás, ami a bűnismétlés veszélyén túl megerősíti azt, hogy kényszerintézkedést kell alkalmazni vele szemben.
A bíróság szerint a nyomkövető eszköz alkalmazása is változatlanul indokolt.
Emlékeztetnek: ha az eljárás során a gyanúsított bármikor megszegi a házi őrizet szabályait vagy eljárási cselekményen idézés ellenére, ok nélkül nem jelenik meg, akkor őrizetbe vehető vagy elrendelhető az előzetes letartóztatása.

Mint ismert, a tragikus baleset május 15-én délután történt. A körülményekről a rendőrség akkor annyit közölt, hogy két autó karambolozott a Kassák Lajos és a Dózsa György út találkozásánál, és az egyik jármű az ütközés erejétől belerohant a buszmegállóba. A szemtanúk arról számoltak be, hogy a fehér kabrió nagy sebességgel rohant bele a másik, éppen kanyarodó Citroën oldalába, amely így a várakozók közé csapódott. A balesetben a Vízművek két munkatársa vesztette életét.

A kabrió sofőrje – aki a kecskeméti maffiaper egyik elítéltje – a történtek után több lapnak is nyilatkozott és azt mondta, mérhetetlenül sajnálja, de vétlennek érzi magát, a balesetben nem ő hibázott, a másik kocsinak kellett volna megadnia az elsőbbséget. Boszorkányüldözésről” beszélt.

A rendőrök másfél hete vették őrizetbe, miután a beszerzett bizonyítékok, szakértői vélemények alapján megalapozottá vált a gyanú. Ezt akkor ugyan nem közölték, de mint kiderült, a sofőr lényegesen gyorsabban hajtott a szakértők szerint a megengedettnél.

Az ügyészség előzetes letartóztatásba küldte volna M. Richárdot, a bíróság inkább házi őrizetbe helyezte. A bíróság erről szóló tájékoztatásából derült ki, hogy a férfi a gyanú szerint a baleset előtt kokaint fogyasztott.  A védelem fellebbezett, de másodfokon sem változtatták meg a döntést.

(Kiemelt kép: 24.hu / Bielik István)

Időközben a kabriós egy másik ügyében első fokon döntés született nemrégiben: Két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetéssel kapott garázdaság vétségéért egy parkolóhely miatt kirobbant és tettlegességig fajult vita miatt.

(Kiemelt fotó: 24.hu / Bielik István)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik