Belföld

Kölyökként el akarták altatni, de végül szuper nyomkövető lett Nokedliből

Sorsára hagytak egy pár hónapos német juhászt csaknem kilenc évvel ezelőtt. Azért nem kellett gazdájának, mert megtépázta a szomszéd csirkeállományát, ezért egy fővárosi menhelyre vitte. Meghagyta a gondozóknak, hogy altassák el az állatot. Az egyik ott dolgozó, Pécsi Tímea azonban lehetőséget látott az egyfolytában izgő-mozgó kiskutyában,  ezért felajánlották a dunakeszi kutyakiképzőknek.

Rudi nevű szolgálati kutyám ez idő tájt pusztult el. Pótlást igényeltem, amire azt mondták, hogy jelenleg nincs, esetleg Nokedlivel tudnak szolgálni – mondta Balázska Tibor törzszászlós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályának kutyavezetője a Zsaru magazinnak.

A törzszászlós vállalta a feladatot. Azt mondta, kezdetben a kis esetlen furcsaság küllemre nem volt ugyan meggyőző, de a munkájával megnyerte magának Balázska Tibort.

Menhelybeli gondozójának, Jerebicz Orsolyának megígértem, hogy jó helyre kerül Nokedli, mindent megteszek, hogy kineveljem belőle a következő Kántort. 2008 novemberében hoztam el magammal alapozni, majd 2009-ben szaktanfolyamra küldtek bennünket. Sasvári Frigyes szakoktatóhoz kerültünk. Nyárra Nokedli már hivatalosan is nyomkövető kutya lett. Másfél évesen már a címlapon volt eredményes nyomkövetésével

– büszkélkedik a törzszászlós.

Fotó: Szabó, Balázska Tibor/Police.hu

A kutyavezetőt és társát idén november 5-én reggel például Tiszavasváriba küldték. Egy családi ház udvarára ment be az elkövető, ahonnan a fészert feltörve egy kerékpárt vitt magával, majd átmászott a szomszédba, ott tyúkot lopott. Balázska Tibor a hátsó kertben hagyott lábnyomról indította Nokedlit. A rendőreb megmutatta, merre távozott a tettes. A főúton keresztül egészen a Táncsics utcáig vezette gazdáját, ahol a bámészkodók között sem vesztette el a szagot. Egy ingatlan mögötti bokros részen megtalálta az ellopott bringát. Onnan már a kétkerekű tulajdonosa tolta haza a járgányát. Nokedli még aznap egy másik sikeres akcióban jeleskedett. Tiszadadán egy régi gyáregység új tulajdonosa értesítette az egyenruhásokat, hogy valaki megbontotta az épületben lerakott parkettát, de megzavarta az ügyködését, ezért a betörő elmenekült a helyszínről. Egy fekete sapkát hagyott hátra, amit a zsaruk megtaláltak.

Fotó: Szabó, Balázska Tibor/Police.hu

 Nokedli a sityakot megszimatolva szagot kapott, 1,5 kilométeren át követte, majd egy arra tévedő gyalogos felé vette az irányt. A férfinál jelzett, hogy megvan az emberünk. A nyomozók kihallgatásra idézték be, később pedig értesítettek róla, hogy beismerő vallomást tett.

A szolgálati társával megélt számtalan esetből talán a legváratlanabb fordulatot egy Tiszavasváriban történt szerszámlopás hozta Balázska Tibor számára. Egy idős nő hegesztőtrafó és egyéb szerszámok hiányát fedezte fel otthon. A rendőrök lábnyomról vett mintát szimatoltattak meg Nokedlivel. A kutya elindult egy darabon, majd visszafordult, végül gazdájának autója és a járőrkocsi közé feküdt le. Az egyenruhások először értetlenül álltak a dolog előtt, de a törzszászlós bízott az ebben, tudta, hogy ez nem lehet a véletlen műve. A jár­őrautó hátsó ülésén egy férfi ült. Az egyenruhások azt mondták, hogy a lopás ügyében viszik magukkal, tanúként fogják kihallgatni. A kutyavezető kinyitotta a jármű ajtaját, mire Nokedli felpattant, és felderült pofával vérmes ugatásba kezdett, jelezve, hogy megvan a keresett tolvaj. A házkutatáson a nyomozók megtalálták azt a cipőt, aminek a talpnyomata megegyezett a helyszínen hagyott nyommal, így az eredmény sem maradt el.

Nokedli sajnos a fajtájára jellemző csípőbetegségben szenved, így valószínűleg jövőre nyugdíjazni fogják, de ezek után társával marad.

Utódját, Pandúrt már kinevelték, ő jelenleg négy hónapos. Kiképzője azt szeretné, hogy Nokedlitől tanuljon, ezért kertes házba költözött hogy összeszokjanak, és mindkét kutyával a lehető legtöbb időt tölthesse együtt – írja lap.

 

Fotó: Szabó, Balázska Tibor/Police.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.