Belföld választás 2018
Debrecen, 2016. május 18.
A kényszerbetelepítés elleni népszavazáson való részvételre felhívó óriásplakát Debrecenben, a Bartók Béla úton 2016. május 18-án. Kampányt indított május 13-án a magyar kormány, hogy minél többen vegyenek részt a kényszerbetelepítés elleni népszavazáson. A kampány fő üzenete: "Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!"  "Elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság 78 millió forintos fejenkénti büntetéssel fenyegetőzik arra az esetre, ha a tagországok nem fogadják el a kényszerbetelepítést. Eközben egy magyar emberre 1 millió forint uniós támogatás jut. Brüsszelt meg kell állítani" - olvasható a kormány május 13-án írt Facebook-posztjában.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Rajongja a magyar a Fideszt és az EU-t, bedőlőben a Jobbik

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 12. 11. 16:30

Potyog le a Jobbik, combosodik a Fidesz, nagy helycserék mennek a baloldalon az IDEA szerint. Mindemellett a fideszeseken kívül mindenki szereti az EU-t, és csak a fideszesek többsége vallja, hogy jó irányban mennek a dolgok.
Korábban a témában:

Elkészítette novemberi közvélemény-kutatását az ATV-nek az IDEA Intézet, ami nagyjából fedi a 24.hu és a Republikon Intézet közös kutatásának eredményét: a Fidesz brutálisan hasít, a Jobbik köhécselve zsugorodik, a baloldalon pedig zajlik az átrendeződés.

A teljes lakosságban a Fidesz-KDNP (a továbbiakban csak Fidesz) 33 százalékon áll, 4-et erősödve októberhez képest. A Jobbik arcra esőben van, 13-ról 11 százalékra esett e körben. Ami nagy show, hogy a DK immár előzi az MSZP-t, 7:6 arányra (százalékosan). Az LMP itt 5, az itt még létező Együtt-Párbeszéd szövetség 3, a Momentum beesve 1 százalékon áll. A nem tudja vagy nincs véleménye kategóriába a választók 26 százaléka tartozik.

Forrás: ATV

A biztos szavazók között a kormánypárt 5 százalékot erősödve 42 százalékon áll. A Jobbik itt is csökkent, 18-ról 15 százalékra, a DK itt is leuralja a szocialistákat 11:10 százalék arányban. A kisebb pártok közül az LMP 7, az Együtt-Párbeszéd 5, a Momentum 2 százalékon áll. Mindkét felmérésben 8 százalék mondta, hogy egyéb pártra szavazna.

Az IDEA felmérte azt is, jó irányban mennek-e a dolgok Magyarországon. A fideszesek hurráoptimisták, 98 százalékuk szerint jó irányba haladnak a dolgok, 60 százalék szerint a létező irányok legjobbikába. A többi párt szimpatizánsainál ez nem érzékelhető, érdekes, hogy a momentumosok a legpozitívabbak, 17 százalékuk szerint jó az irány, a jobbikosok is csak 7 százalékban mondják ezt. A legodamondóbbak a DK-sok 96 százalékuk szerint egyértelműen rossz irányba megy minden.

Az összes megkérdezett 20 százaléka jó, 80 százaléka rossz irányt mondott.

Forrás: ATV

Az Európai Unió terén a Fidesz az utóbbi években alaposan megdolgozta a táborát, hogy az gyűlölje Brüsszelt. Ez bejött, csak 7 százalékuk tartja nagyon fontosnak, 29 százalékuk pedig inkább fontosnak az EU-tagságot, miközben 28 inkább nem, 36 százalék pedig egyáltalán nem tartja fontosnak (dacára az onnan kapott forint ezermilliárdoknak). A jobbikosok is EU-barátabbak, 56 százalékuk a tagság mellett áll, a többi balosabb párt támogatói pedig elsöprően EU-barátok, ebben a momentumosok vezetnek 100 százalékkal.

Minden megkérdezett esetében 55+20 százalék támogat, 11+14 százalék ellenez.

Forrás: ATV

Az IDEA Intézet a bevett kérdőíves, 1000 fős mintás közvélemény-kutatást a közösségi médián alapuló célcsoport-képzési módszerekkel ötvözte kutatásában.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

HOLLYWOOD, CA - NOVEMBER 12: Filmmaker Rory Kennedy speaks during the Academy of Motion Picture Arts and Sciences' 8th annual Governors Awards at The Ray Dolby Ballroom at Hollywood & Highland Center on November 12, 2016 in Hollywood, California.   Frederick M. Brown/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.