Belföld

Felmentésért fellebbezett Fülöp kínzóinak ügyvédje

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2017. 12. 06. 16:43

Nem jogerős a halálra kínzott nagycserkeszi kutya ügyében november végén hozott elsőfokú döntés – tájékoztatta a Nyíregyházi Törvényszék szerdán a 24.hu-t. Megkeresésünkre közölték, hogy eddig

az ügyész és a védő jelentett be fellebbezést az ítélet ellen. Előbbi hosszabb tartamú, börtön fokozatú szabadságvesztés kiszabása,  a védő pedig elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés reményében. Emlékeztettek: a vádlottak a határozat kihirdetésekor nem voltak jelen, így ők az indokolt, írásba foglalt ítélet kézhezvételétől számított 8 napon belül jelenthetik be jogorvoslati nyilatkozataikat.

Ahogy arról beszámoltunk, az ügyben november 29-én döntött a Nyíregyházi Járásbíróság. Az ügyet hatalmas érdeklődés kísérte, a bíróság épülete előtt több esetben tüntetők gyűltek össze, de arra is volt példa az eljárás alatt, hogy tiltakozók jelentek meg a vádlottak házánál. Az ügyész letöltendő börtönt kért a párosra, míg a védelem közmunkát igyekezett kiharcolni.

Végül a bíró a vádlottakat négy-négy hónap fogházbüntetésre ítélte. Azért nem sújtotta őket súlyosabb büntetéssel, mert büntetlen előéletűek és két kiskorú gyermekről gondoskodnak.

A pár további két fiatalt is nevel, az ügyész szerint nekik is a vádlottak padján lett volna a helye.

Az elmúlt évek egyik legmegrázóbb állatkínzási ügyére egyébként tavasszal derült fény. A vádirat szerint Fülöp – akit megmentői neveztek el – kölyök korától élt a nagycserkeszi, családi ház udvarán, ahol egy kétméteres láncon megkötve tartották, a lakhelye pedig egy lyukas fémhordó volt. Folyamatosan éhezett, gazdái állatorvoshoz soha nem vitték, oltásokat nem kapott. A vádiratban az áll, hogy

tavaly ősszel Fülöp nyakára a házaspár egy műanyag zsinórt kötött, de olyan szorosan, hogy az idővel elvágta a nyakmozgató izmokat és szinte a csontig hatolt, csupán körülbelül fél centiméteres szövet fedte az állat nyelőcsövét, légcsövét és az ereket. A szorítástól Fülöp feje ödémás lett, óriásira duzzadt, a sebbe pedig a legyek petéket raktak. Mindezek következtében a kutya különös, nagyfokú szenvedést élt át, és maradandó testi és lelki károsodást szenvedett.

A súlyosan lesoványodott, beteg állatot a mezőőr fedezte fel, majd értesítette az állatvédőket. Ám a két hónapon át tartó gondos és költséges orvosi ellenére június elején Fülöp elpusztult. A kezelésére több mint 770 ezer forint gyűlt össze.

Meghalt Fülöp, akiért szorított az ország
A kutya hónapok óta lehetett kikötve, enni-inni alig tudott, olyan szoros volt a lánc. A feje megduzzadt, így találtak rá egy hordóban összekuporodva. Kitartóan küzdöttek az életéért.

Az Állatbarát Alapítvány akkor ezt írta:

Ideiglenes befogadója mindent megtett érte, utolsó napján és éjszakáján végig simogatta, mellette volt, szerette. Megbeszélték az elmúlt időszak dolgait és ezt követően hajnal 4-kor csendesen elaludt! Ennyi borzalom, ennyi fájdalom megélését nem érdemelte. Nyugodj békén Fülöp!

Fülöp állapotáról folyamatosan beszámoltak. A kutya rengeteg kezelést kapott, az Állatorvostudományi Egyetemen (is) kitartóan küzdöttek érte. Tápszondával etették, ápolták a sebeit, infúziót, gyógyszereket és táplálék-kiegészítőket kapott, beavatkozásokon esett át, kímélő étrendre fogták.

A felkavaró eset miatt júniusban a Szurkolók Az Állatkínzás Ellen nevű szervezet demonstrációt tartott Nagycserkeszen.

Állatbarát Alapítvány/Facebook

Júniusban a Szurkolók Az Állatkínzás Ellen nevű szervezet demonstrációt tartott Nagycserkeszen. Az ügyben június végén emeltek vádat, akkor az ügyészség azt közölte, hogy börtönbe küldenék a párt.

Letöltendőt kér az ügyész Fülöp kínzóira
Vádat emelt az ügyészség a Nagycserkeszen   űNyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség állatkínzás bűntettével vádolja azt a nagycserkeszi párt,

A vádlott az eljárás alatt egymásra mutogattak. Az elsőrendű vádlott azt mondta, az állat etetéséről élettársa és felnőtt gyermeke gondoskodott, illetve, hogy a szoros zsinórt nem ők tették a kutya nyakára. Állította: az eb több hétig kóborolt, miután megtalálták náluk, és, hogy éppen aznap hajnalban ment haza. Közölte: többször próbálták pórázra kötni korábban az állatot, de leszakította magáról. Azt, hogy milyen állapotba került a kutya, állítása szerint csak az interneten megjelent fényképeken látta.

Élettársa, a másodrendű vádlott akkor nem akart beszélni, még a kérdésekre sem válaszolt, és a nagykorú lányuk sem kívánt vallomást tenni.

A bíróság tanúként hallgatta ki szeptemberben a kutyát ellátó alapítvány orvosát, aki elmondta: maga az állat látványa döbbenetes volt, amikor hozzá került. Praxisában ilyen mértékig elhanyagolt állatot még nem látott. Az eb sokkos állapotban volt, feje a normál méret 2-3-szorosára volt duzzadva, a nyakán lévő zsinór bőrt és inakat a nyak mindkét oldalán elvágta.

Az alapítvány képviselője szerint egyébként az elsőrendű vádlott mindenben hazudott, féléves lehetett a kutya, amikor a madzag a nyakára került, vagyis nem szökhetett el, és azt is kizártnak tartja, hogy a gazdái nem vették észre, mit tett vele e zsinór körülbelül egy éven keresztül.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.