Belföld

Felmentésért fellebbezett Fülöp kínzóinak ügyvédje

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2017. 12. 06. 16:43

Nem jogerős a halálra kínzott nagycserkeszi kutya ügyében november végén hozott elsőfokú döntés – tájékoztatta a Nyíregyházi Törvényszék szerdán a 24.hu-t. Megkeresésünkre közölték, hogy eddig

az ügyész és a védő jelentett be fellebbezést az ítélet ellen. Előbbi hosszabb tartamú, börtön fokozatú szabadságvesztés kiszabása,  a védő pedig elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés reményében. Emlékeztettek: a vádlottak a határozat kihirdetésekor nem voltak jelen, így ők az indokolt, írásba foglalt ítélet kézhezvételétől számított 8 napon belül jelenthetik be jogorvoslati nyilatkozataikat.

Ahogy arról beszámoltunk, az ügyben november 29-én döntött a Nyíregyházi Járásbíróság. Az ügyet hatalmas érdeklődés kísérte, a bíróság épülete előtt több esetben tüntetők gyűltek össze, de arra is volt példa az eljárás alatt, hogy tiltakozók jelentek meg a vádlottak házánál. Az ügyész letöltendő börtönt kért a párosra, míg a védelem közmunkát igyekezett kiharcolni.

Végül a bíró a vádlottakat négy-négy hónap fogházbüntetésre ítélte. Azért nem sújtotta őket súlyosabb büntetéssel, mert büntetlen előéletűek és két kiskorú gyermekről gondoskodnak.

A pár további két fiatalt is nevel, az ügyész szerint nekik is a vádlottak padján lett volna a helye.

Az elmúlt évek egyik legmegrázóbb állatkínzási ügyére egyébként tavasszal derült fény. A vádirat szerint Fülöp – akit megmentői neveztek el – kölyök korától élt a nagycserkeszi, családi ház udvarán, ahol egy kétméteres láncon megkötve tartották, a lakhelye pedig egy lyukas fémhordó volt. Folyamatosan éhezett, gazdái állatorvoshoz soha nem vitték, oltásokat nem kapott. A vádiratban az áll, hogy

tavaly ősszel Fülöp nyakára a házaspár egy műanyag zsinórt kötött, de olyan szorosan, hogy az idővel elvágta a nyakmozgató izmokat és szinte a csontig hatolt, csupán körülbelül fél centiméteres szövet fedte az állat nyelőcsövét, légcsövét és az ereket. A szorítástól Fülöp feje ödémás lett, óriásira duzzadt, a sebbe pedig a legyek petéket raktak. Mindezek következtében a kutya különös, nagyfokú szenvedést élt át, és maradandó testi és lelki károsodást szenvedett.

A súlyosan lesoványodott, beteg állatot a mezőőr fedezte fel, majd értesítette az állatvédőket. Ám a két hónapon át tartó gondos és költséges orvosi ellenére június elején Fülöp elpusztult. A kezelésére több mint 770 ezer forint gyűlt össze.

Meghalt Fülöp, akiért szorított az ország
A kutya hónapok óta lehetett kikötve, enni-inni alig tudott, olyan szoros volt a lánc. A feje megduzzadt, így találtak rá egy hordóban összekuporodva. Kitartóan küzdöttek az életéért.

Az Állatbarát Alapítvány akkor ezt írta:

Ideiglenes befogadója mindent megtett érte, utolsó napján és éjszakáján végig simogatta, mellette volt, szerette. Megbeszélték az elmúlt időszak dolgait és ezt követően hajnal 4-kor csendesen elaludt! Ennyi borzalom, ennyi fájdalom megélését nem érdemelte. Nyugodj békén Fülöp!

Fülöp állapotáról folyamatosan beszámoltak. A kutya rengeteg kezelést kapott, az Állatorvostudományi Egyetemen (is) kitartóan küzdöttek érte. Tápszondával etették, ápolták a sebeit, infúziót, gyógyszereket és táplálék-kiegészítőket kapott, beavatkozásokon esett át, kímélő étrendre fogták.

A felkavaró eset miatt júniusban a Szurkolók Az Állatkínzás Ellen nevű szervezet demonstrációt tartott Nagycserkeszen.

Állatbarát Alapítvány/Facebook

Júniusban a Szurkolók Az Állatkínzás Ellen nevű szervezet demonstrációt tartott Nagycserkeszen. Az ügyben június végén emeltek vádat, akkor az ügyészség azt közölte, hogy börtönbe küldenék a párt.

Letöltendőt kér az ügyész Fülöp kínzóira
Vádat emelt az ügyészség a Nagycserkeszen   űNyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség állatkínzás bűntettével vádolja azt a nagycserkeszi párt,

A vádlott az eljárás alatt egymásra mutogattak. Az elsőrendű vádlott azt mondta, az állat etetéséről élettársa és felnőtt gyermeke gondoskodott, illetve, hogy a szoros zsinórt nem ők tették a kutya nyakára. Állította: az eb több hétig kóborolt, miután megtalálták náluk, és, hogy éppen aznap hajnalban ment haza. Közölte: többször próbálták pórázra kötni korábban az állatot, de leszakította magáról. Azt, hogy milyen állapotba került a kutya, állítása szerint csak az interneten megjelent fényképeken látta.

Élettársa, a másodrendű vádlott akkor nem akart beszélni, még a kérdésekre sem válaszolt, és a nagykorú lányuk sem kívánt vallomást tenni.

A bíróság tanúként hallgatta ki szeptemberben a kutyát ellátó alapítvány orvosát, aki elmondta: maga az állat látványa döbbenetes volt, amikor hozzá került. Praxisában ilyen mértékig elhanyagolt állatot még nem látott. Az eb sokkos állapotban volt, feje a normál méret 2-3-szorosára volt duzzadva, a nyakán lévő zsinór bőrt és inakat a nyak mindkét oldalán elvágta.

Az alapítvány képviselője szerint egyébként az elsőrendű vádlott mindenben hazudott, féléves lehetett a kutya, amikor a madzag a nyakára került, vagyis nem szökhetett el, és azt is kizártnak tartja, hogy a gazdái nem vették észre, mit tett vele e zsinór körülbelül egy éven keresztül.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.