Belföld

Az Eximbank stafírozza ki Gyurcsány egykori kincstárnokát

A Magyar Export-Import Bank Zrt. kuncsaftja lett egy olyan cég, amelyik a világra szóló offshore-botrány máltai szálában bukkant fel.

Az idén márciusban létrehozott VPP Project Kft.-ről van szó, amely a máltai székhelyű, Ta’Xbiex, il-Prinjolata triq címen bejegyzett Apium Media Holding Ltd. érdekeltsége. Az Eximbank jelzálogjoga november 13-án került a VPP Project üzletrészeire, csupán néhány nappal azután, hogy napvilágot látott a Direkt36 oknyomozó portál cikke a máltai kapcsolatokról.

Első ránézésre az ügylet nem feltétlenül illik az Eximbank profiljába,  az állami bank dolga elméletileg magyar vállalkozások (kül)piacra jutásának megolajozása hitelekkel. Közpénzes ügyleteknél pedig a partner tulajdonosi hátterének átláthatónak kell lennie. Az offshore kiszivárogtatások pedig zömmel nem ilyen cégekről szólnak.

A Panama-iratok után másfél évvel az újabb felvonásban az unió legkisebb tagállamában bejegyzett cégekről szivárgott ki nagymennyiségű adat, és eddig többé-kevésbé rejtett tulajdonosi hátterükről. A portál a dossziékban kutakodva a kedvező adózási és ügyintézési környezetet kihasználó cégek közül összesen 562 magyar embert azonosított. A VPP Projectet – egy másik cég közbeiktatásával – alapító Apium Media Holdingban is lelt két izgalmas szereplőt.

Egyikük az Apium-tulaj

Zelles Sándor, aki a Gyurcsány-kormány idején, pontosabban 2005 és 2007 között az állami ingatlanvagyont kezelő Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) első embere volt. 

Zelles Sándor, a Kincstári Vagyonigazgatóság volt vezérigazgatója
Fotó: MTI/Beliczay László

Működése alatt olyan nagyszabású ügyletekben vett részt, mint a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport privatizációja, amely a második Fidesz-kormány elszámoltatási listájának előkelő helyén szerepelt. Utóbb a kormánybiztos Budai Gyula fogást is próbált találni rajta, de az ügy feljelentésnél és nyomozásnál nem jutott tovább.

A másik szereplő a budapesti lakcímmel bejegyzett Beni Gagel, az Apium kézbesítési megbízottja, a máltai Zelles-cég igazgatója.

Ő az egyik tagja a Gagel családnak, amely úgy vált ismertté itthon, mint amely a Princess pékséglánc mögött áll, de ennél fontosabb ismérve, hogy baráti kapcsolatot ápol a miniszterelnöki bizalmas Habony Árpáddal.

Legalábbis többször lefotózták Michael Gagel társaságában. A Heti Válasz pedig a letelepedésikötvény-biznisszel hozta kapcsolatba a családot.

Zelles azt válaszolta a Direkt36-nak, hogy azért esett a választása Beni Gagelre, mert képzettsége tökéletes, és naprakész információkkal rendelkezik az izraeli befektetési lehetőségekről. Ugyanis Zelles befektetési lehetőségeket keres Magyarországon és Izraelben.

Ami Magyarországot illeti, az Apium Media eddig két, Solymárra bejegyzett vagyonkezelőt gründolt: a VPP Invest Kft.-t és ez utóbbi rögvest létrehozta a VPP Projectet. Mindkét vagyonkezelő ügyvezetője Juhász Gábor. Megkerestük, de nem válaszolt a 24.hu kérdésére, hogy milyen projektre és mekkora hitelt kapott a VPP Project az Eximbanktól. A cégnyilvántartásból annyi kiolvasható, hogy

a VPP Project novemberben bevásárolt a VPP Magyarország Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-be. Ez a Dicső Gábor által gründolt energetikai csoport egyik tagja.

Dicső Gábor valaha a Kontrax-csoport alapítójaként volt ismert, annak csődje után az energetika, a megújuló energiaforrások területén próbálkozott.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik