Belföld

18 milliárdot mosott tisztára Magyarországon a lebukott bűnszervezet

A pénz kábítószer-kereskedelemből származott.

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség egy nemzetközi bűnszervezet 36 tagja ellen, akik kábítószer-kereskedelemből származó pénz tisztára mosása mellett illegális cigaretta-kereskedelemmel is foglalkoztak.

A vádirat szerint a bűnszervezet magyarországi tevékenységét egy itt élő egyiptomi férfi és magyar társa irányította. A pénzmosással összefüggő tevékenységet egy vietnámi állampolgárságú bűntársuk megbízása alapján végezték. A szervezet tevékenysége 2012 és 2014 között részben a Kolumbiából származó, Nyugat-Európában értékesített kábítószerek kereskedelméből befolyt pénz eredetének leplezésére irányult.

Az irányítók által megbízott magyar pénzfutárok a kábítószer-kereskedelemből származó pénzt Nyugat-Európából autókkal szállították Magyarországra, az erre a célra kialakított rejtekhelyekben. A pénzt itt nagyobb címletekre váltották, majd Szlovákiába vitték, ahol különböző bankszámlákra fizették be, onnan pedig távol-keleti országokba utalták tovább. A vád szerint ezen a módon összesen 18 milliárd forintnak megfelelő valutát mostak tisztára.

Emellett a bűnszervezet tagjai 2013-2015 között 780 millió forint értékű külföldről származó, adózatlan cigaretta forgalomba hozatalában is közreműködtek. Az Ukrajnából és Szerbiából származó adójegy nélküli cigarettát Magyarországon vásárolták meg, egy részét itthon értékesítették, másik részét az Európai Unió országaiban adták el. Az illegális cigarettát rejtekhelyes kisteherautókkal, vagy dupla falú kamionokba rejtve szállították.

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben, különösen nagy értéket meghaladó pénzmosás bűntette, bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság bűntette és más bűncselekmények miatt összesen 36 személlyel szemben nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra. A bűnszervezet két irányítója mellett további négy személy látott el szervezési feladatokat, a többi vádlott pedig végrehajtói szerepet (pénzfutárok, illetve a cigaretta szállításában részt vett bűntársak) töltött be a bűnszervezetben – áll az ügyészség közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik