Belföld

Embercsempész maffiának dolgozó szíreket fogtak el – TEK-videó, fotók

Az akcióban 143 millió forint értékű készpénzt és három kilónyi arany ékszert foglaltak le.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) kedden az olasz pénzügyőrséggel összehangolt akciót tartott több budapesti és vidéki helyszínen a Terrorelhárítási Központ (TEK) közreműködésével.

Az olasz pénzügyőrség nyomoz egy bűnszervezet ellen, amelynek tagjai drog- és fegyverkereskedelemből, illetve az illegális migrációhoz kapcsolódó bűncselekményekből származó nagy összegű készpénz tisztára mosásával, elosztásával foglalkoztak.

A nyomozás adatai szerint a pénzmosást a bűnözői csoport Olaszországban tevékenykedő tagjai végezték, mások az estenként több százezer eurónyi készpénz szállítását és elosztását felügyelték, szervezték. A pénzszállítást szintén a bűnszervezet tagjai bonyolították.

A Milánói Bíróság 13 ember elfogását, előzetes letartóztatását rendelte el. Közülük három szír állampolgár Magyarországban tartózkodott, ezért Olaszországban és Magyarországon egyszerre csaptak le a bűnözőkre. Egy olasz nyomozó is segítette a magyar rendőröket, akik kedd hajnalban elfogták a szír állampolgárt.

Öt helyszínen tartottak házkutatást

Összesen 207 ezer amerikai dollárt, 234 ezer eurót, 17 millió forintot, és mintegy  3 kilónyi arany ékszert, számítógépeket, telefonokat, és egyéb bizonyítékokat foglaltak le.  A nyomozók egyidejűleg két magyar pénzintézet öt bankszámláján 170 ezer eurót és 61 ezer amerikai dollárt foglaltak le. A három szíriait kiadatási őrizetbe vették, az olasz hatóságnak történő kiadásukról a későbbiekben dönt a bíróság. (police.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik