Belföld

Torokelvágással fenyegetett a lövöldöző budapesti alezredes

A Fővárosi Törvényszék tárgyalja annak a rendőrnek az ügyét, aki tavaly decemberben lövöldözött egy csepeli társasházban, és aki a vád szerint ölni akart. A per kedden kezdődött.

A – már csak egykori – rendőr a történek idején alezredes volt. 2016 novemberében egészségi állapota miatt betegállományba került. Nyugtató illetve, vérnyomáscsökkentő tablettákat szedett, amelyek mellett rendszeresen fogyasztott alkoholt. Két fegyvere is volt, ezeket önvédelmi céllal, engedéllyel tartotta otthon.

Az első vádpont szerint 2016. november 24- én két karbantartó dolgozott a társasház pincéjében, ahol a rendőr lakott, fúrták a falat az elektromos vezeték átvezetése miatt.

A vádlott ittas állapotban megjelent a pincében és agresszív hangnemben hangoztatta, hogy ő rendőr és felszólította az ott tartózkodó sértetteket, hogy fejezzék be a fúrást, különben elvágja az egyikük nyakát, illetve felmegy a pisztolyáért és lelövi őket.

A második vádpont szerint 2016. december 1-jén a vádlott – miután altató-nyugtató hatású gyógyszerre ismeretlen mennyiségű alkoholt fogyasztott –  felkapta az egyik fegyverét és alsónadrágban, köpenyben jelent meg a társasház tűzlépcsőházában. A földszinten lévő társasházkezelő cég egyik alkalmazottja is ott tartózkodott ekkor. A 24.hu korábban úgy értesült, a férfi legalább egy üveg vodkát megivott.

A rendőr nem ismerte fel a férfit. „Rendőrség, jöjjön ki!”- közölte vele nem éppen szolgálatra alkalmas állapotban. A karbantartó  visszament a cég irodájába, a vádlott pedig a tűzlépcsőházban négyszer rálőtt a mennyezetre. A férfi nem tudta, hogy mit hall, ezért visszament a lépcsőházba, hogy eltegye a cég szállításra használt molnárkocsiját. Amikor azonban be akarta csukni a tűzvédelmi ajtót, az alezredes rálőtt, miközben ő az ajtó mögött tartózkodott. A vád szerint a testére célzott. A lövedék áthatolt a szigetelőanyaggal bélelt tűzvédelmi ajtó vaslemezén és az ajtóval szembeni falba fúródott.

Erről felvétel is készült:

Az ügyészség szerint csak a véletlennek volt köszönhető, hogy a lövedék – amely az emberi testben az átlagnál nagyobb roncsolás okozására képes – nem találta el a férfit.  A vádlott a történtek után megpróbálta összeszedni a lövedékek hüvelyét, de csak három darabot talált meg, ezeket lehúzta a vécén a lakásában.

Korábban úgy értesültünk, azért szakadt el nála a cérna, mert zavarta, hogy dolgoznak a folyosón, pontosabban az ezzel járó hangzavar borította ki annyira, hogy előkapta  fegyverét. Néhány héttel később már azzal védekezett, hogy a házban patkányok voltak, azok csaptak zajt és valójában a rágcsálókkal akart végezni.

Az ügyészség a rendőrt emberölés bűntettének kísérletével és kétrendbeli kényszerítés bűntettének kísérletével vádolja.  A férfi a lövöldözés után előzetesbe került, majd házi őrizetbe, és úgy tudjuk, tavasszal már szabadon engedték.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Olvasói sztorik