Belföld

Ásatásokon is dolgoznak a munkába visszatérő nyugdíjasok

Lassan öt hónapja, hogy nyugdíjas szövetkezetek létrehozását tette lehetővé a kormány. Ettől azt remélik, hogy az országos súlyos munkaerőhiányt legalább részben enyhítik a munkába visszatérő nyugdíjasok, a nyugdíjas szövetkezeten keresztül történő munkavégzés azzal az előnnyel jár a nyugdíjast alkalmazó cégnek és a nyugdíjasnak is, hogy több marad a zsebben, mert csak személyi jövedelemadót kell fizetni a bér után, más terhet nem.

Az atv.hu felkereste most azt a két nyugdíjas szövetkeztet, amelyek már a kezdetektől működnek.

A főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyei munkahelyekkel kapcsolatban álló Harmadik Kor Nyugdíjas Szövetkezetnek közel ezer nyugdíjas tagja van már. A nyugdíjasok ásatásokon, helyi tévében, vegyipari cégnél, mezőgazdaságban, vendéglátásban és a közétkeztetésben is dolgoznak.

A nyugdíjasok nem a fiatalok elől veszik el a munkát – részben azért, mert általában szakképzettséget, szaktudást igénylő munkaköröket töltenek be a nyugdíjasok, ráadásul a munkák nagy része iskolaidőben van.

Az országos kiterjedtséggel rendelkező Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezetnek több ezer fős tagsága van. Ez is és a másik szövetkezet vezetője is arról számolt be, hogy bár részmunkaidőben szeretne dolgozni a nyugdíjasok nagy része, vagyis napi pár órában, a cégek között több is szeretné, ha napi 8 órát is vállalnának a nála dolgozó nyugdíjasok. Szóval tényleg nagy a munkaerőhiány, a jó munkaerő nagyon kell a cégeknek. Egy másik szálon is látszik, a kiskereskedelmi cégek is tárt karokkal várják a nyugdíjas dolgozókat.

Kiemelt képünkön érdeklődők a Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezet irodájában a IX. kerületi Mátyás utcában 2017. szeptember 8-án. 2017 júliusától a diákszövetkezetek mintájára megalakulhatnak az idősek rugalmas foglalkoztatását lehetővé tevő közérdekű nyugdíjas szövetkezetek. MTI Fotó: Illyés Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik