Belföld

Tízezer baba felnövekedését követik majd nyomon

A KSH Népességtudományi Kutatóintézete most kapott uniós pénzt arra, hogy elindíthassanak egy felmérést a mostani újszülöttek jövőjét befolyásoló, meghatározó tényezőkről – írja a Népszava. A KSH 25 évre tervezi a projektet, az első ötéves szakaszra kaptak most pénzt.

A Kohorsz ’18 néven futó programra azért van szükség az igazgató szerint, mert hazánkban jelenleg nincs országos nyilvántartás a babát váró anyákról, csak a védőnők tartják számon a saját körzetükben hamarosan születő gyerekeket.

A négyezer hazai ellátási területből a szervezők 648 térséget emeltek ki, ezeken a helyeken a korábbi tapasztalatok szerint jövő április és 2019 márciusa között 10-12 ezer csecsemő születésére lehet számítani.

A vizsgálat ezeknek a babáknak a felnövekedését követi nyomon. Adatokkal akarják igazolni, hogy a sikeres felnőtté válásban mekkora szerepe van olyan hétköznapi tevékenységeknek, mint az esti mese olvasásának, vagy, hogy az apa kész-e megfürdetni és pelenkázni a gyermekét. Ezen kívül is kitérnek, hogy az anya stresszes munkahelye milyen nyomot hagy a kicsikben.

Frissíteni kívánják az adatokat az egyes családok anyagi hátteréről, lakáshelyzetéről, és arról is, kínál-e előrelépést az iskola, leküzdhető-e a hátrányos helyzetű településekre született gyerekek lemaradása. Ezek után azt is meg tudják majd vizsgálni, milyen módon nevelték fel a szülők gyermekeiket vagy milyen az apák hozzáállása.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik