Belföld
Fotó: 24.hu / Bielik István

Elhallgattatták a Börtönrádiót

24.hu
24.hu

2017. 10. 15. 13:22

Korábban a témában:

A börtönrádiók a múlt héten országszerte elhallgattak, miután a Börtönrádiónak helyet adó mindhárom büntetés-végrehajtási intézet azonnali hatállyal felmondta a rádiót működtető Adj Hangot Egyesülettel az együttműködési szerződést – írja a Facebook-oldalán a Börtönrádió. A rádióról többször is írtunk, érdemes elolvasni anyagainkat, megnézni a videókat.

Pár napja pedig arról érkezett hír, hogy a Helsinki Bizottságot dobták ki a börtönökből, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) egyoldalúan október elsejei hatállyal felmondta a 18 éve élő kétoldalú megállapodást a Magyar Helsinki Bizottsággal.

A Börtönrádióval való együttműködés felbontásának indoka, hogy az Egyesület egy pályázatra szánt hanganyagot, nem a titoktartás alatt álló bíráló bizottságnak történő benyújtást megelőzően, hanem akkor engedélyeztetett, mielőtt azt a nagyközönséggel megosztotta volna.

A 2014-ben és 2015-ben aláírt megállapodások értelmében az egyesület mentorai rádiós képzést nyújtottak a fogvatartottaknak három helyen (a Váci Fegyház és Börtönben, a Győr-Moson-Sopron Megyei és a Fővárosi Büntetés-Végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai épületében), a fogvatartottak – a mentorok folyamatos segítségével – saját műsort szerkesztettek társaiknak. A rádiósok mentorálását az Egyesület pszichológus, rádiós újságíró, technikus, jogász szakemberei önkéntesként végezték. A 4 éves együttműködés során minden tekintetben a büntetés-végrehajtás célkitűzéseivel összhangban, a büntetés-végrehajtás munkáját támogatva és annak legfontosabb társadalmi feladatát erősítve dolgoztunk eredményesen a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének elősegítésén.

Azt írják, hogy közel 40 fogvatartottnak nyújtottak egész napos értelmes, fejlesztő szellemi elfoglaltságot, és több száz fogvatartottnak sugároztak minden nap reintegráló, feszültségcsökkentő, oktató tartalmat. A Börtönrádió révén nőtt a munkáltatásban résztvevő fogvatartottak száma is. Munkájuk egyúttal a büntés-végrehajtás mindennapi munkáját is segítette az Egyesület egyéb tevékenységein – könyvadományok, iskolai támogató program kidolgozásán – keresztül.

Remélik, hogy a mostani szünet csak átmeneti lesz és folytathatják munkájukat.

(Kiemelt képünkön az első női börtönrádió munkatársa látható.)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Röszke, 2015. szeptember 15.
A határzárként használt vasúti vagon a magyar-szerb határon, Röszke térségében 2015. szeptember 15-én. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.