Belföld
Budapest, 2015. június 1.
Lenkovics Barnabás, a testület elnöke (hátul k) az Alkotmánybíróság (Ab) nyilvános határozathirdetésén 2015. június 1-jén. Az Ab kimondta, hogy alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása. Az első sorban Sulyok Tamás, Stumpf István, Pokol Béla és Lévay Miklós, a hátsó sorban Salamon László, Kiss László, Lenkovics Barnabás, Juhász Imre és Dienes-Oehm Egon (b-j).
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Pedofíliával kapcsolatos Kúria-döntést semmisítettek meg

24.hu
24.hu

2017. 10. 09. 18:44

Az Alkotmánybíróság döntött arról, hogy a Kúria jogegységi határozata nem módosíthat törvényt.
Korábban a témában:

A Kúria hatályon kívül helyezte egy a 12. életévet be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak btk-tényállásának értelmezésével kapcsolatos jogegységi határozatát hétfőn – közölte a legfelsőbb bírói fórum sajtótitkársága.

Az Alkotmánybíróság (Ab) júliusban október 31-i hatállyal megsemmisítette a jogegységi határozatot. Ezután a jogegységi eljárást a Kúria büntető kollégiumának vezetője indítványozta, és a kollégium jogegységi tanácsként eljárva a Kúria elnökének vezetésével hozta meg döntését hétfőn.

A jogegységi tanács a hatályon kívül helyezéskor utalt arra, hogy indokolt az érintett büntető törvénykönyvi rendelkezés újraszabályozása, addig viszont a kérdésben az Ab-határozat szerinti jogértelmezés követendő. A határozat megismerhető a Kúria honlapján és közzéteszik a Magyar Közlönyben.

Beleegyezett vagy sem?

A döntés előzménye, hogy az Ab júliusban megsemmisített egy, a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények egyes büntetési tételeivel kapcsolatos tavaly novemberi jogegységi határozatot, mert az nem értelmezte, hanem módosította a btk-t.

A törvény szerint 12 év alatti sérelmére elkövetett szexuális cselekmény esetén – ha az elkövető a sértett hozzátartozója vagy a sértett a nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése alatt áll – a szankcióban különbséget kell tenni aszerint, hogy a cselekményt kényszerítéssel vagy a sértett beleegyezésével követték el.

Az előbbi esetben a büntetés 5-től 15 évig, beleegyezés esetén 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés.

A Kúria tavaly novemberi – hétfőn hatályon kívül helyezett – jogegységi határozata szerint azonban attól függetlenül, hogy kényszerítéssel vagy a sértett beleegyezésével követte el a cselekményt a vádlott, 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A jogegységi határozatot konkrét ügyekben eljáró bírák támadták meg az Ab-n, mert szerintük az alaptörvény-ellenes.

A Kúria nem alkothat jogot

Az Ab júliusban helyt adott a bírói indítványoknak és kimondta: nincs a büntető törvénykönyvnek olyan olvasata, ami a támadott jogegységi határozatban foglaltakat alátámasztaná. Ha a fenti bűncselekményt a sértett beleegyezésével követik el, a büntetés a hatályos törvény szerint legfeljebb 10 évig terjedhet.

Az Ab indoklásában rámutatott, a bírói hatalom nem veheti át a jogalkotás feladatát. Az Ab júliusi döntésében ugyanakkor kitért arra is, ha a jogalkotó a törvény felülvizsgálatát indokoltnak tartja, nincs akadálya, hogy a Kúria által választott megoldást alkalmazza, csak ehhez parlamenti döntés szükséges.

(MTI; Kiemelt kép: MTI Fotó/ Szigetváry Zsolt)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.