Gazdaság
gattyán György (gattyán györgy)

A Kúria Gattyán cégének adott igazat a NAV-val szemben

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 09. 28. 19:00

Minden áron adócsalónak akarta kikiáltani a NAV a Docler-csoportot, de nem sikerült. A Kúria most még egy pofont leosztott.
Korábban a témában:

Döntött a Kúria a Docler-csoport és a NAV jogvitájában, és az adóhatóságot új eljárásra kötelezte a céggel szemben. Ezt a vállalat vezetése közölte az Indexszel. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tavaly júniusi ítéletét hagyták ezzel szemben. Szerintük az fog kiderülni, hogy nem csalt a Docler áfát 2009-11 között. Ettől a zárolt vagyont még nem kapja azonnal vissza a vállalat.

A NAV 2012-ben költségvetési csalás miatt indított nyomozást, titkos adatgyűjtéssel. Zárolták a Docler értékeit, így az Andrássy úti Il Bacio di Stile épületét is. A hatóság közigazgatási eljárást is indított a szerintük be nem fizetett 20 milliárd forint áfa miatt. Szerintük a Docler Holding alá tartozó WebMindLicenses Kft. úgy csalt áfát, hogy egy portugál cégnak adta licencszerződéssel az erotikus LiveJasmin üzemeltetését.

2009-től a portugál Lalib üzemeltette tehát az oldalt, de alvállalkozóként több Docler-cég is részt vett ebben. A NAV ezért állítja, a Lalib strómancég volt, így nem fizettek Gattyán cégei áfát. A Docler szerint azonban egy franchise tulajdonosa és felhasználója volt inkább a viszony a Lalib és a Docler-cégek között. A Lalib rendesen működő cég volt, amíg a NAV-vizsgálat miatt meg nem szűnt.

A magyarok kérésére a portugál adóhatóság is igazolta, hogy a Lalib normálisan működő cég volt.

És itt elérünk a bírósági eljáráshoz, amiben kimondták, a NAV nem használhatta volna fel a bizonyítékait, adószabály megszegését pedig nem lehet Gattyán cégeire bizonyítani. A NAV ezután fordult felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához, amit most elutasítottak. A NAV-nak most új eljárást kell indítania, kikérve ismét a portugál adóhatóságtól a Lalib adatait.

A Docler-csoportot vezető Somkuti András szerint fontos a mostani ítélet, ami kimondja: a NAV a bűnügyi nyomozásban szerzett bizonyítékait nem használhatja fel közigazgatási eljárásban.

Valószínűleg az fog az új eljárásban kiderülni, hogy nem csalt áfát a cég, sőt 4,5 milliárd forinttal több társasági adót fizettek be. Ezt azonban a zárolt számlák miatt még nem kaphatják vissza, hiába utalta át a NAV. A zárolások feloldását kezdeményezni fogja a Docler, de a NAV bűnügyi és közigazgatási részlegének is külön-külön fel kell ezt oldania. A büntetőeljárás viszont még zajlik ellenük, ezt bármeddig húzhatja a NAV, hiába kezdeményezték a leállítást. A Docler székhelye évek óta Luxemburgban van, de 500 főt még foglalkoztat Budapesten.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.