Gazdaság
2017.08.31.Mit ígérnek a pártok a nyugdíjasoknak? – pártelnökök fóruma a NYOSZ szervezésében. Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Igazat adott az AB a nyugdíjasnak, aki kevesellette a neki megállapított pénzt

24.hu
24.hu

2017. 09. 13. 12:26

Korábban a témában:

Az Alkotmánybíróság a Kúria által kezdeményezett eljárásban úgy döntött, hogy a nyugdíjtörvény végrehajtásáról szóló rendelet egyik előírása alaptörvény-ellenes – figyelt fel az Azépénzem.hu. A passzust megsemmisítették, és kimondták, egyetlen folyamatban lévő ügyben sem alkalmazható. A határozatot már a Magyar Közlönyben is közzétették.

Az ügy, amiben döntöttek, még 2014 tavaszán indult. Egy Ukrajnából Magyarországra települt nyugdíjas kifogásolta a neki ítélt ellátás összegét. A társadalombiztosítási szerv ugyanis a nyugdíját nem az utolsó aktív munkakörben keresett összeg, hanem a nyugdíjigénylő által leghosszabb ideig betöltött munkakör keresetének országos átlaga alapján számította ki. A felperes nyugdíjazása előtt vendéglátós egység vezetője volt, leghosszabb ideig viszont bolti eladóként dolgozott.

Kiderült, hogy nem túlkapás vagy tévedés történt, a megállapítás során a hatályos jogszabályt vették figyelembe. Csakhogy mint Kúria, majd az Ab is leszögezte: a nyugdíjtörvény és az annak végrehajtásáról szóló kormányrendelet között ellentmondás van.

A nyugdíjtörvény végrehajtásáról szóló rendelet előírása szerint ugyanis ha nemzetközi egyezmény a szakmai átlagkereset figyelembevételét írja elő, akkor ennek összegét a nyugdíjigénylő által leghosszabb ideig betöltött, szolgálati időként figyelembevételre kerülő munkakörben, ennek hiányában ahhoz hasonló munkakörben a nyugellátás megállapításának időpontja szerinti – a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter által közölt – kereset országos átlaga alapján kell megállapítani. Az előbbi rendelkezés módosításként került a szabályokba, méghozzá úgy, hogy arról is rendelkeztek a jogalkotók: a 2015. január 1-jén hatályba lépett passzust az első fokon le nem zárt korábbi ügyekben is alkalmazni kell.

A törvény szerint ugyanis a nyugdíjra vonatkozó „igényt az ellátás megállapításának kezdő időpontjában hatályos jogszabályok alapján kell elbírálni”. Az alaptörvény pedig egyértelműen kimondja: a kormány rendelete törvénnyel nem lehet ellentétes.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.