Belföld

Már a KDNP is megtapasztalta a Fidesz-kormány kekeckedését

Az Állami Számvevőszékkel folytatott, alig néhány napja kirobbant vita után a Jobbik pénteken máris ügyészségi vizsgálatot kapott a nyakába. Az ellenzéki párt belső ügyei körül fél évvel az országgyűlési választás kampánya előtt kezdenek nyomozni az ügyészek azzal az indokkal, hogy a Jobbik gazdasági igazgatója nem adta át időben a számvevőknek a gazdálkodásról szóló dokumentumok egy részét.

A nyár elején az Országgyűlés fideszes többséggel törvényt is módosított, hogy a kampány hivatalos kezdetéig hátralevő hónapokra ellehetetlenítsék a Jobbik köztéri plakátakcióit.

A több mint egy évtizede tartó zökkenőmentes együttműködés miatt ma már nehéz elképzelni, de a 2002-es választás előtt az akkori Fidesz-kormány a KDNP-re szállt rá hasonló erőbedobással.

A kereszténydemokraták belső szakadása miatt 2001-re a Fidesz-barát vonal kisebbségbe került a pártvezetésben. Számos KDNP-s politikus átült a Fideszbe, és a vallási államtitkárrá kinevezett Semjén Zsolt is kénytelen volt „személyében megtestesíteni a kereszténydemokráciát”. Az alulmaradt Fidesz-barát politikusok bíróságon támadták meg a párt országos választmánynak határozatait.

Az első Orbán-kormány pénzügyminisztere, Varga Mihály 2001-ben az elhúzódó pereskedésre hivatkozva úgy döntött, hogy pártnak járó költségvetési támogatást nem utalja át, nehogy rossz kezekbe kerüljön a negyedévente folyósított pénz.

Több bírósági döntés is született arról, hogy törvénytelen visszatartani az állami támogatást, a pénzt azonban a jogerős ítélet ellenére sem fizették. A párt így üres kasszával vágott neki a választásoknak. 2002 januárjában már három negyedéves támogatás pihent a hozzáférhetetlenné tett számlán.

Füzessy Tibor, a KDNP akkori alelnöke egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a vita nemcsak jogi kérdésről szól, hanem arról, hogy a pártot el akarják lehetetleníteni és meg akarják akadályozni abban, hogy a választási küzdelemben részt vegyen.

A Fidesz ügye nem érdekelte az ügyészséget

A 24.hu cikke nyomán derült ki, hogy a Fidesz a 2010-ben óriási kedvezménnyel jutott plakáthelyekhez az országgyűlési választások idején. Az előkerült számlák alapján az is egyértelművé vált, hogy a választás után a párt olyan elszámolást adott le az Állami Számvevőszéknek, amelyben csak a töredékét tüntették fel a nagyon barátian árazott kültéri reklámokért fizetett összegnek.

Az ügyészség két hónap gondolkodás után augusztusban úgy határozott, a fideszes ÁSZ-elszámolás ügyében nem indít nyomozást, mert megítélésük szerint a feljelentés pontatlan volt.

(Kiemelt kép:MTI/ Manek Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik