Belföld

A Fidesz szerint a pedagógusok számíthatnak a kormány támogatására

Kovács Márta
Kovács Márta

újságíró. 2017. 10. 05. 18:16

Korábban a témában:

Ma a létbizonytalanság helyett kiszámíthatóság jellemzi az oktatást, a pedagógusok biztosak lehetnek abban, hogy számíthatnak a kormány támogatására – emelte ki Dunai Mónika fideszes országgyűlési képviselő csütörtök délután a pedagógusok világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón, írja az MTI.

Nagykõrös, 2017. augusztus 31.
Diákok a nemzeti tanévnyitón a nagykõrösi református templomban 2017. augusztus 31-én.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Mutatunk egy megrendítő térképet a magyar oktatás helyzetéről
Rétvári államtitkár szerint nincs országos pedagógushiány. Mi azért találtunk több mint 180 olyan települést, ahol tanárt keresnek.

A kormánypárti politikus kifejtette: a jövő generációját, a gyermekeket a pedagógusok nevelik, oktatják, ezért kiemelten foglalkozni kell azzal, hogy ne csak erkölcsileg, hanem anyagilag is megbecsüljék őket. A Fidesz szerint legalábbis ezt szolgálja többek között a pedagógus életpálya és az ahhoz kapcsolódó béremelések is.

Dunai Mónika szerint:

  • Sajnos a pedagógusok helyzete nem volt mindig ilyen.
  • 2010 előtti időszakban a baloldali kormányok nem becsülték meg a pedagógusokat sem erkölcsileg, sem anyagilag.
  • A baloldali kormányzás alatt mindig csak kihasználták és átverték a pedagógusokat.
„Ki menne el, ha itthon is olyan lenne, mint kinn?”
Hanna, a kockásinges tüntetések egyik résztvevője májusban érettségizett, Angliában folytatja tanulmányait. Úgy látja, a magyar oktatásban nem sok minden változott a tiltakozások hatására.

A kormánypárti politikus kitért arra is, hogy a parlamenti padsorokban most is ott ülnek, akik korábban megszavazták, hogy elvegyenek egyhavi bért a pedagógusoktól. Dunai Mónika szerint a baloldalon azóta sem változott semmi, ezért mindegy, hogy most mit ígérget a baloldal a pedagógusoknak, ezek csak reménytelen helyzetben lévő pártok kétségbeesett ígérgetései.

Dunai Mónika úgy vélte, hogy ha az ellenzéken múlna, most sem lenne több pénz oktatásra: nem lenne pedagógusbér-emelés, nem lennének iskolafejlesztések sem. Ugyanis az ellenzéki pártok Gyurcsány Ferenctől a szocialistákon át a Jobbikig azt sem szavazták meg, hogy jövőre 572 milliárd forinttal többet adjanak az oktatásra, mint amennyi az „utolsó szocialista költségvetésben” volt.

Miskolc, 2016. április 15.
Üres tanterem a pedagógussztrájk idején a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban 2016. április 15-én. A tiltakozást a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szervezte, és a civil közoktatási platform, valamint a Tanítanék mozgalom is támogatja.
MTI Fotó: Vajda János
Facebookon és Vaterán keresnek tanárokat az iskolák
Van olyan általános iskola, ahol az elsős osztálynak nincs még tanítója.

Bezzeg a Fidesz 2010 óta folyamatosan pótolja az oktatásba a szocialista kormányzatok által kiszivattyúzott pénzeket: a bérek 2013 óta átlagosan 50 százalékkal emelkedtek, az állam felelősséget vállal az iskolák fenntartásáért, tornatermeket, uszodákat építenek. Több mint félezer településen iskolákat fejlesztenek, új iskolákat építenek – sorolta Dunai Mónika.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Varga György

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.