Belföld

Bezárják a szegregáló iskolát Kaposváron

Helyben hagyta a Kúria azt a korábbi jogerős ítéletet, amelynek alapján a kaposvári Pécsi Utcai Általános Iskolában meg kell szüntetni a szegregált oktatást, így maga az intézmény is megszűnik – írja az Abcúg. Több első osztályt nem indíthatnak, a gyerekeket pedig fokozatosan át kell helyezni a város más iskoláiba.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány évekkel ezelőtt indított pert az iskola akkori fenntartója, a kaposvári önkormányzat ellen, mert úgy vélték, hogy az intézményben a roma tanulókat elkülönítik és hátrányosan megkülönböztetik. A normál tantervű iskolákhoz képest jóval nagyobb a bukási arány, ezen kívül gyakoribb a hiányzás és az iskolából való kiesés.

Bár több olyan ítélet született, amely kimondta, hogy a Pécsi Utcai Általános Iskolában jogellenes szegregáció zajlik, érdemi változás nem történt azóta sem. Az integráció sem volt reális megoldás, mert egy szegregátumi iskola nem volt csábító a más kaposvári iskolákban tanuló diákok és szüleik számára.

A szegregáció megszüntetésével azonban nem múlik el minden probléma, emlékeztet az Abcúg, ugyanis a gyerekek átíratása több éven keresztül eltarthat. Ezenkívül az iskola melletti telepen élő gyerekek távolabbi intézménybe íratása anyagi terhet is ró a szülőkre, és azt sem tudni, hogy lesz-e elegendő figyelem a Pécsi utcai iskolások mentorálására és a fogadó iskolák érzékenyítésére.

Kiemelt kép: Google Street View

Ajánlott videó

Olvasói sztorik