Belföld
debreceni egyetem (debreceni egyetem, )

Putyin díszpolgári címe: két kérdést kaptak a rektortól a lázadó tanszékvezetők

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 09. 21. 14:18

Nem hivatalos egyeztetésen vettek részt csütörtökön a Debreceni Egyetem rektoránál azok a tanszékvezetők, akik külön állásfoglalást adtak ki Vlagyimir Putyin díszpolgári címével kapcsolatban – tudta meg lapunk. Fábián István, a Szervetlen és Analitikai Kémiai tanszék tanszékvezetője megkerésünkre elmondta, hogy nem „raportról” volt szó.

A tájékozódó megbeszélésen arról kellett beszámolniuk, hogy a tanszéki dolgozók tisztában voltak-e a szenátus döntésével, illetve hogy milyen módon zajlott a szavazás. A Fábián vezette tanszéken teljesen titkosan döntöttek az állásfoglalás kiadásáról.

Ahogy arról beszámoltunk, miután kiderült, hogy az egyetem díszpolgári címet adományoz az orosz elnöknek, több tanszék is állásfoglalást adott ki, amelyben azt írták, hogy elhatárolódnak az egyetem szenátusának döntésétől, szerintük ugyanis:

A testület döntésével semmibe vette azokat a polgárait, akik a tudományos és az oktatási szabadság versenyfeltételei között járultak hozzá az intézmény nehezen megszerezhető jó híréhez. Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk.

Vajda Mihály a szenátusi döntésre válaszul lemondott professor emeritusi címéről, Erdősi Melinda egyetemi docens pedig  visszaadta a 2014-ben kapott kitüntetését, mert szerinte Szilvássy Zoltán rektor, aki szerencsétlen balfácánnak nevezte a tiltakozókat, szétrombolta a tanszékét. Az egyetem szeptember elején közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy aki tiltakozik Putyin díszpolgári címe ellen, az lejáratja az intézményt.

MOSCOW, RUSSIA - APRIL,16 (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin lights candle during the Easter Service in the Christ The Saviour Cathedral in Moscow, Russia, early April, 16, 2017. Eastern Orthodox Churches, including the Russian Orthodox Church, which observe the ancient Julian calendar, usually celebrate Easter later than catholics and other Western churches. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Putyin díszpolgársága: szabálytalanul ítélhették oda az elismerést a Debreceni Egyetemen
Személyi kérdésről nem lehet elektronikus úton dönteni. A Debreceni Egyetem szerint Putyin kitüntetése nem személyi kérdés.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.