Belföld

Raporton a Putyin díszpolgársága ellen tiltakozók

Csütörtökre rendelték be a renitenseket.

A Putyin díszpolgári címe ellen tiltakozó négy tanszék közül három munkatársait hívták, de ők sem tudják, miként zajlik majd az állásfoglalásukkal kapcsolatos vizsgálat – tudta meg az ATV híradója. A meghívóban nincs napirend, csak ennyi:

Értesítem Önöket, hogy a Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin elnöknek adományozott díszpolgári cím kapcsán történt tanszéki elhatárolódás hátterének és körülményeinek feltárására egy megbeszélés lesz az érintett tanszékek munkatársaival.

Az egyetem nem engedélyezte a forgatást az ATV híradójának, mondván, folyamatban lévő ügyről van szó. Korábban a rektor így árnyalta a kitüntetést követő felháborodást.

A hangerőből nem következik a tömeg, ami mögötte áll. Én azt mindig is hangsúlyoztam, hogy többféle vélemény lehet, nagyon helyes, hogy van többféle vélemény, hiszen sok mindent más szempontok alapján, más szemüvegen nézünk.

Noha Szilvássy Zoltán (kiemelt képünkön) szerint a vélemény szabad, azt vizsgálni kell, miként hozható nyilvánosságra. A rektor maga jelentette be a helyi tévében, hogy hivatala vizsgálatot indított. Bár a meghívottak sem tudják, mi a megbeszélés témája, volt, aki némi cinizmussal azt mondta: bizonyára így akarja a rektor megkövetni őket, amiért – szintén a debreceni televízióban

néhány szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácán

hecckampányának nevezte a tiltakozást, amelynél meg kell nézni, történt-e hatásköri túllépés.

Korábban ugyanakkor éppen az derült ki, hogy Putyin egyetemi díszpolgári kinevezése lehet szabálytalan. Bár a kitüntetést a szenátus azzal indokolta, hogy az elnök jóvoltából az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks II. beruházásban, a döntést még érthetőbbé teszi, hogy Putyin alapítványa támogatja a Debreceni Egyetemet és hozzájárult az Orosz Központ létrehozásához. 

A rektor korábban emlékeztetett rá, hogy a csaknem kétszáz tanszékből csak négy adott ki olyan állásfoglalást, amely nem osztja a szenátus véleményét, de a szenátusi küldötteket a tanszékek, intézetek választják, így

a saját magam által küldött ember által is képviselt véleménytől elhatárolódni elég furcsa dolog.

Szilvássy ugyanakkor hozzátette: megvizsgálják, hogy a szenátus képviselete vagy a tanszékek képviselete követett-e el hibát, eljárási hibát vagy hatásköri túllépést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik