Belföld

Nyomkövetőt kap M. Richárd

Nyomkövetőt kap a Dózsa György úti baleset kapcsán meggyanúsított M. Richárd. A kabriós már egy hónapja házi őrizetben van, és ez így is marad a döntés szerint további három hónapig, ám eddig nem kellett a technikai eszközt viselnie, rendőrök ellenőrizték napi háromszor-ötször. Az ügyészség indítványát azonban megalapozottnak találta a bíró. A végzés nem jogerős.

A Fővárosi Törvényszék szerdai tájékoztatásából az is kiderül, hogy a férfi ügyeit „összeolvasztották”.  Azt írják, hogy

 nyomozó hatóság 2017. augusztus 28-án a Dózsa György úti baleset miatt M. Richárd ellen indult büntetőeljáráshoz egyesítette az ellene közúti veszélyeztetés bűntettének, valamint garázdaság és könnyű testi sértés vétségének a gyanúja miatt folyamatban lévő büntetőügyet.

A nyomozás még folyamatban van, és a hatóság szükségesnek tartja szakértői vélemények és okiratok beszerzését, illetve további kihallgatásokat.

A bíróság álláspontja szerint az M. Richárddal szemben ugyanazért kell kényszerintézkedést alkalmazni, mint eddig:

  • Közúti veszélyeztetés bűntette miatt indult büntetőeljárás hatálya alatt követte el azt az újabb cselekményt, amely bizonyítottság esetén halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklás vétségének a megállapítására lehet alkalmas.
  • Attól, hogy vezessen, sem a büntetőpontos eltiltás, sem pedig a vezetői jogosultságának a visszavonása nem tartotta vissza. Az eljárás alatt ráadásul kiderült az is, hogy a Dózsa György úti baleset után is vezetett.

Fővárosi Törvényszék azt írja,

a bíróság az ügyek egyesítése után ismerte meg a gyanúsított ellen korábban indult büntetőügy részleteit. A két eljárás adatai szerint a férfi éveken át megszegte a közlekedési szabályokat, ezért a bíróság egyetértett az ügyésszel abban, hogy a bűnismétlés veszélye – megnyugtatóan – csak technikai nyomkövető eszközzel küszöbölhető ki. Ez ugyanis megkönnyíti a gyanúsított mozgásának az ellenőrzését.

Hozzáteszik: ha az eljárás alatt a gyanúsított bármikor megszegi a házi őrizet szabályait vagy eljárási cselekményen idézés ellenére, ok nélkül nem jelenik meg, akkor őrizetbe vehető, vagy elrendelhető az előzetes letartóztatása.

Mint ismert, a tragikus baleset május 15-én délután történt. A körülményekről a rendőrség akkor annyit közölt, hogy két autó karambolozott a Kassák Lajos és a Dózsa György út találkozásánál, és az egyik jármű az ütközés erejétől belerohant a buszmegállóba.  A szemtanúk arról számoltak be, hogy a fehér kabrió nagy sebességgel rohant bele  a másik, éppen kanyarodó Citroën oldalába, amely így a várakozók közé csapódott. A balesetben a Vízművek két munkatársa vesztette életét.

A kabrió sofőrje – aki a kecskeméti maffiaper egyik elítéltje –  a történtek után több lapnak is nyilatkozott és azt mondta, mérhetetlenül sajnálja, de vétlennek érzi magát, a balesetben nem ő hibázott, a másik kocsinak kellett volna megadnia az elsőbbséget. Boszorkányüldözésről” beszélt.

A rendőrök másfél hete vették őrizetbe, miután a beszerzett bizonyítékok, szakértői vélemények alapján  megalapozottá vált a gyanú.  Ezt akkor ugyan nem közölték, de mint kiderült, a sofőr lényegesen gyorsabban hajtott a szakértők szerint a megengedettnél.

Az ügyészség előzetes letartóztatásba küldte volna M. Richárdot, a bíróság úgy döntött, házi őrizetbe helyezi. A bíróság erről szóló tájékoztatásából derült ki, hogy a férfi a gyanú szerint a baleset előtt kokaint fogyasztott.

(Kiemelt kép: 24.hu / Bielik István)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik