Belföld

Megint tulajdonost váltott a Zsolnay-gyár ellenében alapított cég

Az önkormányzat biztonságot ígért a dolgozóknak, akik a béreket csak késve kapják meg.

Megint új tulajdonosa van annak a cégnek, amit a pécsi önkormányzat alapított a Zsolnay-gyár dolgozóinak átvételére.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Ledina Épületkerámia Kft. 118 dolgozót csábított át a Zsolnay Zrt-től, de a gyárat nem sikerült megszereznie. A felszámolási kísérlet nem sikerült, a Zsolnay Zrt. továbbra is működik, a Ledina viszont nehézségekkel küzd. Bár az önkormányzat biztonságot ígért az átvett dolgozóknak, a bérek is elmaradoznak az időközben magánkézbe került „ellencégnél”.

A Szabad Pécs azt írja: ezúttal a tavasszal alapított angliai bejegyzésű anyacéget, a China Rose Ltd-t adták el. A portál értesülése szerint a társaság már Balogh Sándor, a vizes világbajnokság gazdasági igazgatójának érdekeltségébe tartozik. Pénteken a dolgozók egy hét csúszással megkapták a fizetésüket, ami egy, a dolgozók számára ismeretlen budapesti cégtől érkezett. Úgy tudják, az új tulajdonost kifejezetten az épületkerámia üzletág érdekli, ami nem meglepő, tekintve, hogy a kormány olyan tízmilliárdos felújítási programot írt ki, amiből sok juthat Zsolnay-épületkerámiák cseréjére és pótlására.

Felidézik, hogy szeptember 6-án a „Pécs Nyílt Város” elnevezésű rendezvényen épp a Zsolnay-gyárról és az új cégekről esett szó, de a városvezetés ezen nem képviseltette magát. Jelen volt viszont két volt ledinás dolgozó, akik elmondták: azzal csábították el őket a Zsolnaytól, hogy azt mondták, annak tulajdonosa már nem fog tudni fizetni a dolgozóknak, de a városvezetés mellettük van és hamarosan visszamehetnek a gyárba, folytatni a munkát. Nagyjából egy évig úgy kapták meg a fizetésüket, hogy nem kellett bejárniuk és nem végeztek munkát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik