Belföld
Pécs, 2010. január 12.
Vázát fest egy munkatárs a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. eozin üzemrészében. A Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében épülő legnagyobb beruházás, a Zsolnay negyed miatt a gyár területén belül új helyre költöztek a porcelánmanufaktúra termelő egységei.
MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Be akarták darálni a Zsolnayt, most azonban már a patinás cégnek áll a zászló

24.hu
24.hu

2017. 04. 26. 08:26

Korábban a témában:

Fontos csatát nyert az a Zsolnay Porcelánmanufaktúra, illetve annak tulajdonosa, amelyik céget voltaképpen át akarták venni, el akarták lehetetleníteni a fideszes vezetésű pécsi önkormányzat segítségével máig háttérben maradók.

Durván egy éve történt, hogy annyira megromlott a viszony a többségi tulajdonos, a szír származású svájci vállalkozó Bachar Najari és a kisebbségi tulajdonos pécsi önkormányzat között a Zsolnaynál, hogy a – Páva Zsolt fideszes polgármester által vezetett – pécsi önkormányzat egy saját céget, a Ledina Kft.-t alapított, és oda a dolgozók nagy részét, közel 80 százalékukat átcsábította. A többségi tulajdonos arra gyanakodott, így próbálják kiütni alóla a céget és ellenlábasai rámozdultak azokra a jövőbeli felújításokra, amelyeket uniós pénzből finanszíroznak és amelyek zsíros megbízással kecsegtetnék a Zsolnayt, illetve annak ellenlábasát.

Nem jöhetett be a Zsolnay ellenlábasainak a terve, aligha sugall mást az, hogy a Ledina Kft.-nél nem igazán indult be az érdemi termelés, hiába is ment hozzájuk 123 egykori Zsolnay-alkalmazott. Ők várnak, kapnak fizetést. Most slamasztikába kerültek, ugyanis a bíróság első fokon – tehát nem jogerősen – azt mondta ki a Népszava információi szerint, hogy jogellenesen léptek ki rendkívüli felmondással a dolgozók tavaly júniusban a Zsolnaytól, ezért egyhavi bérükkel most tartoznak a Zsolnaynak.

Ez még önmagában aligha roppantaná őket össze – hiszen az új cégtől kapnak fizetést, érdemi munkát, a hírek szerint, aligha kell végezniük -, ám a Zsolnay ügyvédje máris felvetette, hogy a mostani bírósági döntés megalapoz egy komolyabb kártérítési követelést is. A tavaly nyári kollektív felmondás következtében a gyárban a termelés leállt – hiszen a dolgozók zöme otthagyta akkor őket -, és ebből százmilliós nagyságrendű kára lett a cégnek. (Nem sokkal később sikerült új embereket hadrendbe állítani a Zsolnaynál, és van rá esély, hogy nyereséget is fel tud majd mutatni, előlegezi meg a lap.)

A többségi tulajdonos azzal is el tudta hárítani a cége elleni támadást, hogy kifizette a vállalat több mint félmilliárdos tartozását, így a felszámolás veszélye elmúlt.

A pécsi önkormányzat időközben a Zsolnay-vetélytárs céget, a Ledinát eladta egy kormányközeli kapcsolatokkal rendelkező vállalkozónak. A Zsolnaynál furcsállják azt, hogy ki és miért finanszíroz egy olyan céget és fizeti a felvett dolgozókat tíz hónapja, amelyiknél érdemi munka azóta sem zajlik a hírek szerint.

A pécsi önkormányzat nem kívánt válaszolni a lapnak arra a kérdésére, hogy ki állja majd a volt Zsolnay-dolgozókra kimért kártérítést, most is az átcsábított munkavállalók mögött marad-e az önkormányzat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.