Gazdaság

Bejegyezték a pécsi önkormányzat cégét, amellyel a Zsolnayt működtetnék tovább

A város és a porcelánmanufaktúra többségi tulajdonosa közötti viszony romokban van.

A Pécsi Ítélőtábla jogerősen jóváhagyta a Ledina Kerámia Kft. bejegyzési kérelmét – írja a Pécsi Újság. A céget a pécsi önkormányzat alapította, hogy továbbvigyék a Zsolnay Porcelánmanufaktúra működését.

A Kaposvári Törvényszék korábban elutasította a cégbejegyzést, a táblabíróság viszont a hírportál szerint hétfői végzésével megváltoztatta a döntést, amely így jogerőre emelkedett.

A pécsi közgyűlés azért hozta létre a céget, mert szerintük elkerülhetetlen a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. felszámolása. Az önkormányzati céghez a Zsolnay 170 alkalmazottjából 130-an szerződtek át június elején.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 2013 óta egy svájci-magyar üzletember, Bachar Najari többségi tulajdonában van, de az önkormányzatnak is van benne 19 százaléknyi részesedése. Az új tulajdonos és a város kapcsolata azután romlott meg, hogy az üzletember a gyárnak ígért tőkejuttatást nem hajtotta végre határidőre, és a kötelezettséget egy hajmáskéri ingatlan apportálásával teljesítette. Emiatt az önkormányzat 300 millió forintos kártérítési pert indított.

A kormány idén februárban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a manufaktúrát a csődtörvény alapján, ehhez a fő tulajdonosi kör szerint nem volt jogalap. Emellett a cégnél április végén a NAV büntetőeljárást indított költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával, a Zalaegerszegi Törvényszék pedig június végén ideiglenes vagyonfelügyelőt rendelt ki.

Bachar Najari július közepén jelentette be, hogy letétbe helyezett 400 millió forintot a Magyar Fejlesztési Bank Zsolnayval szembeni követelésének fedezetéül. Ezután a Zalaegerszegi Törvényszék megalapozatlanságra hivatkozva elutasította a Zsolnay azonnali felszámolására irányuló vagyonfelügyelői kérelmet. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik